Létrehozva: 2024.08.09.

Így működik a gyakorlatban az online időpontfoglalási rendszer – könnyebb lett szakorvost találni

Az Egészségablak mobilalkalmazás járóbeteg-időpontfoglalási rendszerén keresztül számos szakrendelést és már több mint 80 egészségügyi intézményt lehet elérni. Mutatjuk, hogyan vizsgázott az online időpontfoglalási rendszer az első hónapban.

Az Egészségablak mobilalkalmazásnak több funkciója van és régóta működik. Július elején például a járóbeteg-szakrendelésekhez hozzáférést biztosító időpontfoglalási funkcióval bővítették, de azóta is kapott új funkciót az applikáció. Hogyan működik a gyakorlatban az időpontfoglalási rendszer? Most kiderül!

EgészségAblak, egészségablak, applikáció időpontfoglalás
Sokan használják az Egészségablak időpontfoglalási rendszerét  Fotó: Ripost

Rengetegen foglalnak időpontot a Egészségablakon keresztül

A július elején elindult és fokozatosan bővülő lehetőséggel országosan egyre több szakrendelésre tudnak a betegek digitálisan időpontot foglalni, az indulás óta pedig napi félezer időpontot foglaltak a betegek a járóbeteg-szakrendelőkben.

Miért előnyös az új online időpontfoglalási rendszer?

  • Az Egészségablak mobilalkalmazással az emberek könnyen, gyorsan és egyszerűen bejuthatnak a szakrendelőkbe, előre tervezhetik saját ellátásukat, így valóban akkor történhet meg a kivizsgálásuk, amikor ez számukra a legmegfelelőbb - közölte a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, Rétvári Bence az M1 aktuális csatornáján.
  • Az okostelefonokra letölthető alkalmazás bármikor használható, így a betegek nincsenek rákényszerülve arra, hogy bizonyos idősávokban személyesen vagy telefonon kérjenek időpontot az egyes vizsgálatokra.
  • A rendszer további előnye, hogy a beteg válogathat az intézmények között, így azt választhatja, amelyik neki időben és távolságban éppen a legmegfelelőbb.
  • Az orvosoknak is egyszerűbb lett az életük, ugyanis ők így mentesülnek az időpontegyeztetések adminisztratív terhétől, több idejük jut a gyógyító munkára.

Hogy vizsgázott a rendszer az első hónapban?

Az elmúlt időszakban mintegy ötszáz időpontot foglaltak átlagosan naponta, de ennek a többszöröse, tehát több százezer időpont van szabadon ebben az alkalmazásban. Az első időszakban a legtöbben bőrgyógyászatra, szemészetre, fül-orr-gégészetre foglaltak időpontot, míg a legtöbb szabad időpont a tüdőgyógyászatokon, illetve a nőgyógyászatokon áll rendelkezésre, miközben utóbbi szolgáltatásért nagyon sokan fizetnek magánrendeléseken.

Augusztusra és szeptemberre több mint hatezer szabad időpontból lehet választani harminc bőrgyógyászati szakorvosi rendelőben országszerte, a kiválasztott időpontban a bőrgyógyászati járóbeteg-szakrendelésen a melanomaszűrést is elvégezhetik, és más bőrgyógyászati vizsgálat is előjegyezhető.

Mit tehetnek azok, akiknek nincs okostelefonjuk?

Azok, akik nem rendelkeznek okostelefonnal vagy nem szeretnék használni az új szolgáltatást, a 1812-es szám felhívásával, az egészségvonalon keresztül is bármikor tudnak időpontot foglalni.

Hogy működik az applikáción keresztüli időpontfoglalás?

Az Egészségablak applikáció „Időpontok” menüjében kétféle módon lehet időpontot foglalni: elektronikus beutalóval (eBeutaló), amely automatikusan megjelenik a rendszerben, valamint nem beutalóköteles egészségügyi szolgáltatások esetén a kívánt vizsgálat kiválasztása után.

Előbbi esetben az időpontfoglalás menete a következő:

  • az Egészségablak applikációban a „Beutalóval” menüpontban jelennek meg a felhasználó beutaló(i).
  • Az EESZT Lakosági Portálon a jobb oldali „Új időpont foglalása” gombra kell kattintani a Beutaló fülön.
  • A beutaló kiválasztása után a naptárban megjelölt nap szabad időpontjaiból lehet választani.

Nem beutalóköteles egészségügyi szolgáltatások esetén a „Beutaló nélkül” menüpontban helyszín és/vagy intézmény megjelölése esetén a naptárban kiválasztott nap szabad időpontjai jelennek meg. Itt a jobb oldali „Új időpont foglalása” gombra kattintva választható ki a kívánt vizsgálat, majd szűrhető egészségügyi szolgáltatóra (intézményre), földrajzi területre, napszakokra. Ezek beállítását követően jelennek meg a szabad időpontok.
 

Új funkcióval bővült az Egészségablak

Már elérhető az applikációban a Várandósgondozási könyv menü is, ahol a várandós kismamára vonatkozó, a várandósággal és a gondozással kapcsolatos információk, események, vizsgálatok, eredmények találhatók meg. Az adatokat a várandósgondozásban résztvevő szakemberek (szülész-nőgyógyász szakorvos, védőnő, háziorvos, szülésznő) rögzítik a rendszerben.

 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek