Fanatikus Ukrajna-párti merénylő akarta megölni Donald Trumpot

KÜLFÖLD
Létrehozva: 2024.07.31.

Közeleg a sorban állás vége: ősztől sok ügyet lehet majd mobilról is intézni - ez kell hozzá

Elindult az előregisztráció a Digitális Állampolgárság Programba (DÁP). Mutatjuk, hogy hol és ki regisztráltathatja magát, és hogy miért éri meg csatlakozni a rendszerhez azon kívül, hogy a mobilunkkal intézhetjük a hivatalos ügyeinket.

Ősztől egyre több ügyet lehet majd mobilról intézni, és személyi igazolvány nélkül is igazolhatjuk majd magunkat, köszönhetően a Digitális Állampolgárság Programnak, amire már elindult az előregisztráció. Mutatjuk, hogy ki és hogyan csatlakozhat a DÁP-hoz.

Digitális Állampolgárság Program DÁP mobilalkalmazás
Már lehet regisztrálni a Digitális Állampolgárság Programba.  Aki megteszi, mobilon is intézhet majd ügyeket ősztől. Fotó: kormany.hu

Ősztől elég lesz egy mobiltelefon bizonyos ügyek intézéséhez

Várhatóan szeptembertől már mobillal is igazolhatjuk magunkat a rendőrnél, nem kell magunknál tartani a személyt. A DÁP mobilalkalmazásában egy helyen meg lehet majd találni a személyes adatokat, ezeket hitelesítve le lehet majd tölteni, és továbbítani is lehet, ez könnyíti majd az ügyintézést - hívta fel a figyelmet a kormány Facebook-oldalán Dömötör Csaba. A parlamenti államtitkár kiemelte azt is, hogy: már most is lehet előregisztrálni a kormányablakokban.

Mi is az a Digitális Állampolgárság Program?

Itt érhető el az a weboldal, amelyik közérthetően bemutatja a digitális állampolgárság programot, ami azt a célt hivatott elérni, hogy minél több ügyet lehessen minél egyszerűbben elintézni.

Mire lehet még használni a DÁP-hoz tartozó mobilalkalmazást?

Digitális aláírásra is lehet majd használni az alkalmazást, az így létrehozott dokumentum közhiteles magánokiratnak minősül majd, amit az EU minden tagországában elfogadnak- emelte ki Dömötör Csaba. Az új alkalmazással egy gombnyomással lehet majd igényelni erkölcsi bizonyítványt, amely az első magyar digitális okmányfajta lesz, az új alkalmazással pedig mobilról is foglalhatunk majd időpontot a kormányablakokban a legnépszerűbb ügytípusokra.

Ki használhatja majd a DÁP mobilappját?

Aki előregisztrál a programba. Ehhez egy alkalommal fel kell keresni valamelyik kormányablakot, magunkkal kell vinni egy arcképes igazolványt, ami lehet személyi, jogosítvány vagy útlevél, és egy olyan mobilt, amelyre már telepítettük a digitális állampolgárság alkalmazást. Az államtitkár arra biztat mindenkit, ha a jövőben szeretnének egyre több ügyet sorban állás nélkül, mobilról intézni, regisztráljanak, amit már meg is lehet tenni.

Ki regisztrálhat a digitális állampolgárság programba?

A digitális állampolgárságnak három alapfeltétele van:

  • személyazonosító okmány,
  • 14 év feletti életkor,
  • megfelelő okostelefon.

Amint ezek a feltétek adottak, már csak le kell tölteni a DÁP alkalmazást az Apple App Storeból vagy a Google Playből. Ezután felkereshetünk egy kormányablakot és elindíthatjuk a regisztrációs folyamatot.

 

 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek