POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.06.12.
Módosítva: 2024.06.12.

Nem küldünk sem embert, sem fegyvert egy ukrajnai NATO-akcióba

Orbán Viktor ezt világosan elmondta a NATO főtitkárának.

Az orosz–ukrán háborúról és Magyarország, valamint a NATO viszonyáról is tárgyalt a magyar miniszterelnök és Jens Stoltenberg. – Magyarország kimarad a háborúból. Túl leszünk a NATO-csúcson, és még jönnek újabb és újabb, a háborús részvétel lehetőségét fölvető nehéz pillanatok. Más javaslatok is kerülnek majd asztalra. Azokat a vitákat majd akkor kell lefolytatni – mondta a magyar kormányfő.

 

 

STOLTENBERG, Jens; ORBÁN Viktor

Orbán Viktor fogadta a NATO főtitkárát Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

„Fontos tárgyalás Budapesten Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral” – ezt írta a Facebook-oldalán Orbán Viktor azzal kapcsolatban, hogy a katonai szövetség vezetője a magyar fővárosba látogatott.

Ma délelőtt a karmelita kolostorban találkozott egymással Jens Stoltenberg és Orbán Viktor. A sajtótájékoztatón a magyar miniszterelnök megjegyezte, örül annak, hogy az ő főtitkársága időszakában a NATO és Magyarország közötti együttműködés megerősödött. 

Ebben mindig készséges partnerünk volt a főtitkár úr, akinek ez úton is szeretném ezt a munkát megköszönni. Áttekintettük a NATO és Magyarország viszonyát ezen a mai napon

– hangsúlyozta a kormányfő.

Hozzátette: fölidézte a főtitkárnak, hogy Magyarország egy lojális és elkötelezett tagja a NATO-nak. Jelen pillanatban 1300 magyar katona vesz részt NATO-műveletekben.    

Mi azon nem túl nagy számú ország közé tartozunk a NATO-tagokon belül, akik teljesítik az összes vállalt kötelezettségüket, tehát a katonai kiadásaink meghaladják, a védelmi kiadásaink meghaladják a két százalékát a nemzeti összterméknek, és a húszszázalékos képességfejlesztési célt is bőven elérjük, illetve meghaladjuk

 – húzta alá. A miniszterelnök közölte: ellátunk légtérrendészeti feladatokat Szlovákia, Szlovénia esetében is. Ezek azok a hozzájárulások, amivel Magyarország a NATO-t erősíteni tudja, ezeket a vállalásainkat a jövőben is teljesíteni fogjuk. 

A megbeszélések másik fontos témája az orosz–ukrán háború volt. Ott közismert, hogy Magyarország álláspontja eltér a NATO-tagállamok többségének álláspontjától. Arra a kérdésre, hogy hogyan lehet ebből a háborús helyzetből a legrövidebb úton eljutni a békéhez. más válaszokat ad Magyarország és más válaszokat adnak a többiek. 

Magyarország tudomásul veszi, hogy az övétől eltérő, a mienktől eltérő vélemények súlya és száma jelentős. Mi minden alkalommal elmondhattuk a saját álláspontunkat, ezért hálásak vagyunk a főtitkár úrnak, tehát minden NATO-körben kifejthettük az álláspontunkat, és bemutathattuk a helyzetelemzésünket. Azt azonban Magyarországnak be kell látnia, hogy nincs ahhoz elegendő képessége és ereje, hogy a nagy számban tőle különböző véleményeket megváltoztassa. Ezért Magyarország a mai tárgyaláson világossá tette, hogy nem kíván blokkolni olyan döntéseket a NATO-ban, amelyek bár eltérnek a mi helyzetértelmezésünkből fakadó észszerű döntésektől, de a többi tagállam által osztott és szorgalmazott döntések

– nyilatkozta Orbán Viktor.

A magyar miniszterelnök leszögezte: amire a mai tárgyaláson összpontosítottak, az az – és azt kérte a főtitkártól, hogy ezt tegye világossá –, hogy minden NATO-területen kívüli katonai akció, a NATO szabályai és a hagyományaink alapján csak önkéntes jellegű lehet. 

– Ezt a mai tárgyaláson megerősítette a főtitkár, így Magyarország megkapta azokat a garanciákat, amelyekre szükségünk van, különös tekintettel arra, hogy a néhány nappal ezelőtti európai parlamenti választáson a legfontosabb eldöntendő kérdés a háború és a béke kérdése volt, és a magyar polgárok arra adtak mandátumot, azt a megbízását erősítették meg a magyar kormánynak, hogy Magyarország és a NATO területén kívüli katonai akciókban, azon kívül fennálló háborúban ne vegyen részt. Magyarország a békéhez vezető, saját belátása szerinti legrövidebb utat kövesse – jelentette ki a kormányfő.

A megbeszéléseket követő sajtótájékoztatón Jens Stoltenberg megállapította, hogy nagyon jó ismételten itt lenni Budapesten, és a magyar miniszterelnökkel egyeztetni. Megköszönte, hogy fogadta őt Orbán Viktor. Megjegyezte, a találkozóra néhány nappal a NATO védelmi miniszterek brüsszeli heti találkozója előtt, kevesebb mint egy hónappal egy szintén fontos washingtoni NATO-csúcs előtt kerül sor, amelyen az állam és kormányfők fognak majd részt venni júliusban. 

Magyarország mindig is egy nagyra becsült NATO-szövetséges volt ebben a 25 évben, az egyik multinacionális, többnemzetiségű harccsoportunkat vezetik, fontos katonai parancsnokságoknak adnak otthont

– jelentette ki Stoltenberg.

Ezen túlmenően támogatják a stabilitást a Nyugat-Balkánon, beleértve azt a jelentős hozzájárulást, amit katonák formájában biztosítanak a KFOR békefenntartó műveletének részeként. 

Az oroszok brutális, agressziós háborújának kezdete óta Magyarország folyamatosan támogatja és menedéket ad az ukrán menekülteknek, segített a sebesült katonák rehabilitációjában. Mindez hozzájárul a közös biztonságunkhoz. Nagyra értékelem a nyilatkozatát, hogy elkötelezett és lojális NATO-szövetségesek maradnak. A mai napon miniszterelnök úr és én egy fontos és megoldásra váró kérdést megbeszéltünk, megbeszéltük a washingtoni csúcstalálkozó ügyét

– emelte ki a NATO főtitkára. A katonai szövetség vezetője hozzátette: a csúcstalálkozón egyébként döntés fog születni több kulcskérdésről, beleértve az elrettentést és a védelem kérdéseit. 

A NATO alaprendeltetése nem egy háborút megvívni, hanem a háborút megelőzni. Ezt tettük 75 éven keresztül azzal, hogy hiteles elrettentést és erőteljes közös védelmet biztosítottunk annak érdekében, hogy itt ne maradjon helye, tere Moszkvának vagy más potenciális ellenségnek a kapacitásaink téves felmérésére, és hogy megtámadja bármely szövetségesünket

– mondta Jens Stoltenberg.

A NATO vezetője úgy fogalmazott: a csúcstalálkozón arra számít, hogy a szövetségesek megállapodnak arról, hogy a NATO vezető szerepet vállaljon a biztonsági segítségnyújtás és kiképzés koordinálásában és elősegítésében. Reményét fejezte ki, hogy a tagállamok vállalni fognak egy hosszú távú pénzügyi elkötelezettséget is a katonai támogatásra. Ez biztosít majd egy kiszámíthatóságot és egy megbízhatóságot Ukrajnának – tette hozzá. 

Orbán úr egyértelművé tette, hogy Magyarország nem kíván részt venni ezekben a NATO-erőfeszítésekben, és én ezt az álláspontot elfogadom. És örülök annak, hogy a mai napon miniszterelnök úrral sikerült megállapodnunk arról, hogy Magyarország hogyan tud távol maradni az Ukrajnának nyújtott támogató műveletektől, magyar katonai személyek nem fognak részt venni ezekben a tevékenységekben, és magyar pénzügyi eszközöket nem használnak erre ezekre föl

– jelentette ki Stoltenberg. Leszögezte: Magyarország miniszterelnöke biztosította arról, hogy nem fog blokkolni bármilyen ilyen irányba mutató kezdeményezést, és Magyarország továbbra is megfelel minden általa vállalt kötelezettségének. 

Arra az újságírói kérdésre válaszolva, hogy mi a garancia arra, hogy Magyarországot a jövőben sem fogja a NATO belekényszeríteni az ukrajnai szerepvállalásába, a sajtótájékoztató végén Orbán Viktor elmondta: 

Két garanciánk van erre, az első a magyar kormány, a másik pedig a NATO főtitkára, aki világosan kifejtette, hogy nincs ilyen szándéka. A magyaroknak van egy világos álláspontja az ukrán–orosz háborúról.

Mindig lesznek összesűrűsödött időpillanatok, ahol döntéseket kell hozni. Az egyik éppen most érkezett el – jelentette ki Orbán. Kiemelte:

Most ezekben a döntésekben sikerült a magyar szempontokat érvényesíteni, és egy fair megállapodást kötni a főtitkár úrral.

Hozzáfűzte, ezzel nem ért véget ez a nehéz időszak. Túlleszünk a NATO-csúcson, és még jönnek újabb és újabb, a háborús bevonódás lehetőségét fölvető nehéz pillanatok, és más javaslatok is kerülnek majd asztalra. Azokat a vitákat majd akkor kell lefolytatni – hangsúlyozta a magyar miniszterelnök.

Én arra tudok garanciát vállalni, és vállaltam is a vasárnapi választáson, hogy amikor elénk kerülnek ezek a döntések, akkor a Magyarország szempontjainak megfelelő döntéseket képviselem, és azoknak próbálok érvényt szerezni. Szerencsénkre a NATO alapdokumentumai világossá teszik, hogy a NATO területén kívüli bármilyen akcióban való részvétel csak önkéntes lehet. Ezt főtitkár úr világosan garantáltan megismételte, ennek megfelelően marad manőverezési lehetősége Magyarországnak az előttünk álló és a ránk váró későbbi nehéz pillanatokban is

– tette hozzá a kormányfő.

Orbán Viktor azonban úgy fogalmazott: ma mindenesetre örüljünk annak, hogy ez a mai tárgyalás megállapodással zárult, ezt a helyzetet, ami most van, sikerült kezelni. Magyarország világossá tette, hogy 31 másik tagállam döntését nem akarja és nem is tudja megváltoztatni, és örülünk annak, hogy a NATO-főtitkár személyén keresztül a NATO tudomásul vette, hogy Magyarország teljes mértékben ki kívánja használni azt a mozgásteret, amit a NATO alapszabálya biztosít a számára, és ma garanciákat kaptunk arra, hogy az ukrán–orosz háború esetében Magyarország területén kívül katonai akcióban nem kell részt vennünk, és Magyarország sem pénzt ehhez a közös teherviseléshez nem ad, se embert nem küld ebbe a háborúba, se Magyarország területét nem lehet fölhasználni az ebbe a háborúba való bekapcsolódás céljából. Mindent megkaptunk, ami a most fennálló kérdések rendezéséhez szükséges volt – magyarázta.

Ez egy nehéz, de konstruktív tárgyalás volt a főtitkár úrral, és itt is szeretném megköszönni, hogy a végén egy korrekt megállapodás született

 – összegezett Orbán Viktor. 

Jens Stoltenberg megerősítette: 

A NATO-ban 32 szövetséges van, és időről időre vannak eltérő vélemények, de ismételten bebizonyítottuk, hogy sikerül ezeket meghaladni, és sikerül egy közös megoldást találni, egy előremutató megoldást találni.

Kiemelte: nem egy NATO-kötelezettség, hogy minden misszióban, műveletben, tevékenységben részt kell venni. 

Amiről mi megállapodtunk a miniszterelnök úrral, az az, hogy Magyarország nem fog blokkolni más szövetségeseket abban, hogy megállapodjanak, vállalásokat tegyenek a pénzügyi segítségnyújtásra Ukrajna felé vagy hogy a NATO vezető szerepet vállaljon az Ukrajnának nyújtott támogatás koordinálásában, miközben elfogadjuk azt is, hogy nem fognak részt venni ebben a tevékenységben

– jelentette ki Stoltenberg.

 

origo.hu

Részegen kizuhant az erkélyről, meghalt a 39 éves sztár

ripost.hu

Ezek a jelek mutatják, hogy ázsiai tigrisszúnyog csípett meg

metropol.hu

Kezébe temette arcát a NASA vezérkara, mikor meglátták, mi közeledik: pénteken megszakad a kommunikáció

mandiner.hu

A várva várt fordulat: fél Európa Magyarország mellé állt, és ehhez egyetlen rossz döntés kellett

mindmegette.hu

A Meki exséfje elárulta: ezt a szendvicset ne rendeld, ha jót akarsz magadnak

ripost.hu

"Amikor ideköltöztem..." – Csuti kedvese lerántotta a leplet Kulcsár Edina titkáról

travelo.hu

Ez az egyik legolcsóbb nyaralás célpont Európában, ahol tenger és hegyek is várnak

ripost.hu

Érthető módon nem ment be ma dolgozni, gyászol Bochkor Gábor

ripost.hu

Ez gyorsan ment, Szoboszlai Dominik máris lenyűgözte edzőjét

ripost.hu

Pánik a bevásárlóközbont parkolójában, csecsemő rekedt a forró autóban

ripost.hu

Megérkezett az Oroszlán hava: 3 csillagjegynek tele lesz a pénztárcája

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Hatalmas biztonsági akció zajlik Párizsban a pénteken kezdődő olimpia előtt

POLITIK

Válságcsoport alakult Németországban Trump várható győzelme miatt

POLITIK

Emésztik Orbán 10 pontos javaslatát Európa vezetői, az emberek jóléte a tét

POLITIK

Friss információk Magyar Péter szexbotrányáról

POLITIK

Trump és az izraeli miniszterelnök Floridában tárgyal

POLITIK

Az amerikai titkosszolgálati főnök beadta lemondását

POLITIK

Debrecenben nyomoznak Magyar Péter szexbotránya ügyében