POLITIK

Szerző t.t.

Létrehozva: 2024.10.21. 16:30

Zelenszkij lesújt a belső ellenségre, összehívta a Nemzetbiztonsági Tanácsot

Az ukrán elnök összehívta a Nemzetbiztonsági Tanács ülését. Zelenszkij a belső ellenségről beszélt.

Zelenszkij elnök vasárnapi beszédét idézik az ukrán hírportálok. A beszéd első részében a győzelmi terv nemzetközi fogadtatásával kapcsolatban köszönetet mondott a támogatásért Franciaországnak, Litvániának, az északi országoknak és Ukrajna számos más szövetségének az Európai Unióban. Hozzátette: várjuk egy washingtoni csapat érkezését, amely a győzelmi terv pontjain fog dolgozni. Számos új támogatási csomagról állapodtunk meg - mind a védelmi, mind az energiatámogatásról. Együtt kell dolgoznunk, és csakis egységben, hogy eredményeket érjünk el egész Ukrajna számára.

Zelenszkij
Zelenszkij viszgálatot rendelt el a korrupcióba keveredett ügyészek miatt - Fotó: NurPhoto via AFP

Zelenszkij utasított a bűnüldöző szerveket


De miközben ez zajlik, sajnos olyan dolgok történnek Ukrajnában, amelyek ellen fel kell lépni – folytatta Zelenszkij. – Ez egy igazi belső ellenség. Ami az MSEC-kel - orvosi és szociális szakértői bizottságokkal - és azokkal történik, akik szemtelenül kihasználják az MSEC-kel való kapcsolataikat, hogy hamis fogyatékossági igazolásokat szerezzenek be. Elvárom, hogy a bűnüldöző szervek, köztük mindenekelőtt az SBU, az SBI és a főügyészség reagáljon ezekre az esetekre.

Banknotes,Of,1000,Hryvnia.,Ukrainian,Hryvnia.,Currency,Of,Ukraine
Súlyos pénzeket fizettek ukrán ügyészek azért, hogy megússzák a katonai szolgálatot - Fotó: Alex Goncharov

Az elnök beszédének második részében arra utalt, hogy a Legfőbb Ügyészség nyilvánosságra hozta egy belső vizsgálat kezdeti eredményeit. Kiderült, hogy több megyében az ügyészek hamis rokkantsági igazolásokat szereztek be, hogy megússzák a katonai szolgálatot. Hmelnickij régió 49 ügyésze, élén Olekszij Olejnik regionális ügyésszel, rokkantsági kérelmet nyújtott be az orvosi és szociális szakértői bizottság elnökéhez. Október elején Hmelnyickij megyében őrizetbe vették a mozgássérültség fokának megállapításáért felelős orvosi-szociális szakértői bizottság vezetőjét, aki több ezer ukránt minősített sérültnek és ezzel katonai szolgálatra alkalmatlannak fizetség fejében. Az orvosnő fia a regionális nyugdíjalapot vezette, amely a rokkantsági nyugdíjak megállapításáért volt felelős.
A hatóságok az orvosi szakértői bizottság vezetőjének irodájában tartott razzia során 100 ezer dollárt, az ő és hozzátartozói otthonában 5 millió 244 ezer dollárt, 300 ezer eurót, több mint 5 millió hrivnyát, valamint ékszereket foglaltak le. A nő úgy próbált megszabadulni a pénz egy részétől, hogy kidobott az ablakon két táskát félmillió dollárral.
Andrij Kosztyin főügyész kezdeményezte egy nemzetközi munkacsoport létrehozását is, hogy „segítenek a helyzet átfogó felmérésében, és megoldásokat dolgoznak ki a hasonló visszaélések jövőbeni megelőzésére."
 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek