KÜLFÖLD

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.10.22. 20:21

Elfogták a legkeresettebb olasz kokainbárót, egy biliárdasztal buktatta le

Hat hónapig tartó nyomozás során akadtak a férfi nyomára.

A kolumbiai hatóságok elfogták az egyik legkeresettebb olasz bűnözőt, Gustavo Nocella kokainbárót, akit az európai kokainimport egyik kulcsfigurájaként tartottak számon - jelentette az ANSA olasz hírügynökség.

Elfogták a legkeresettebb olasz kokainbárót, egy biliárdasztal buktatta le

A Nápolyban született drogbáró letartóztatásához egy 6 hónapig tartó nyomozás vezetett. Ebben részt vett a kolumbiai rendőrség, az Interpol, az Europol, valamint a brit és az olasz hatóságok. Nocellát Medellín város egyik legelegánsabb, El Poblado nevű negyedében fogták el egy rajtaütés-szerű akcióban.

A kolumbiai ügyészség tájékoztatása szerint a férfit azzal gyanúsítják, hogy koordinálta és elősegítette a Kolumbiából Hollandiába irányuló kokaincsempészetet, ahol a szállítmányokat szétterítették az európai piacon. A rendőrség szerint Nocella kapcsolatban állt a nápolyi székhelyű Rinaldi-Formicola, Amato-Pagano és De Micco olasz maffiaklánokkal.

Helyi sajtóbeszámolók szerint a kokainbárót a biliárd iránti szenvedélye buktatta le. Meg nem erősített források szerint a férfi háromhavonta luxuslakást cserélt elővigyázatosságból, de a költözések során mindig magával vitte a luxus-biliárdasztalát, aminek szállításához egy különleges kamiont bérelt. Ez lett gyanús hatóságoknak, majd az asztal mozgásának lekövetésével megtalálták Nocella legutóbbi lakhelyét, ahol lecsaptak rá.

Gustavo Petro kolumbiai elnök a közösségi oldalán reagált a drogbáró letartóztatásra. Mint fogalmazott: „A kábítószer-kereskedelem elleni küzdelem nem a kisemberek, hanem a királyok ellen folyik".

"Nocella a világ egyik legkeresettebb maffiafőnöke, az elfogása halálos csapás ezekre a bűnözői klánokra. (...) Ez a művelet annak a zökkenőmentes nemzetközi együttműködésnek az eredménye, amely lehetővé tette számunkra, hogy több mint 40 kábítószer-kereskedőt fogjunk el az elmúlt években"

- fogalmazott William René Salamanca Ramírez tábornok, a kolumbiai nemzeti rendőrség igazgatója.

Az ENSZ Kábítószer- és Bűnügyi Hivatala (UNODC) szerint Kolumbia a legnagyobb kokaintermesztő, a világ kokaintermelésének 60 százaléka itt található. (A sorba második Peru, amit Bolívia követ.) Az ügynökség szerint tavaly 10%-kal nőtt a kokacserje termesztése Kolumbiában. Ez a szám azt jelenti, hogy a potenciális kokaintermelés 53%-kal nőtt 2023-ban az előző évhez képest.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek