KÜLFÖLD

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.10.22. 20:24

"Allah, égesd el zsidókat" - mantrázta egy muszlim hitszónok Brüsszel főterén

A titkosszolgálatok állítólag már nyomoznak az ügyben.

Egy Brüsszel főterén tartott palesztin-párti és Izrael-ellenes tömegtüntetésen a zsidók elégetésére szólította fel a résztvevőket egy muszlim hitszónok - írja az RTL Info nevű belga hírcsatorna online kiadása.

"Allah, égesd el zsidókat" - mantrázta egy muszlim hitszónok Brüsszel főterén

A kirívóan gyűlöletkeltő nyilatkozat a Hamász izraeli terrortámadásának első évfordulóján, azaz október hetedikén hangzott el. Ezen napon több muszlim-párti civil szervezett tartott demonstrációt a brüsszeli tőzsde épülete előtt található Place de la Bourse téren, hogy "megemlékezzenek" a közel-keleti konfliktus palesztin és libanoni áldozatairól. A tüntetésen elhangzottak feltehetően a nyelvi akadályok miatt kaptak csak most szélesebb nyilvánosságot a belga sajtóban. 

"Allah, égesd el a zsidókat, ó Istenem, kérlek égesd el őket"

- mantrázta a tüntetésen történt felszólalása során egy muszlim hitszónok arabul. Az erről készült videók először a közösségi oldalakon terjedtek el, majd a politikusok is foglalkozni kezdtek az üggyel.

A botrányra elsőként Michael Freilich, a konzervatív Új Flamand Szövetség párt képviselője hívta fel a figyelmet, majd az esettel kapcsolatban több parlamenti kérdést is feltett Alexander De Croo miniszterelnöknek 

Válaszában a liberális kormányfő elítélte az „erőszakra való felszólítást”, és jelezte, hogy a szóban forgó esetet „a titkosszolgálatok elemzik”. 

„Én az áldozatok oldalán állok, és mélységesen fel vagyok háborodva. Az egész közösség elleni erőszakra való felhívás elfogadhatatlan. Mi ezt nem tűrjük a belga jogállamban”

 – fogalmazott miniszterelnök, hozzátéve, hogy az elmúlt hónapokban „több olyan embert is letartóztattak, akik bűnösek voltak a zsidó közösség elleni fenyegetésekben”.

"Az iszlámofasizmus átveszi az irányítást Európa fővárosa felett. Egy kalifátust hoznak létre demokráciánk szívében. Vissza kell szereznünk az irányítást"

– kommentálta az esetet Théo Francken volt menekültügyi és migrációs államtitkár, az Új Flamand Szövetség politikusa.

A VRT belga közszolgálati hírcsatorna egyébként megpróbálta kideríteni, ki volt a gyűlöletkeltő hitszónok, de a tüntetés szervezői ezt nem voltak hajlandóak elárulni. A lap kérdésére csak annyit mondtak, hogy "elhatárolódnak a megjegyzéstől, és demonstrációjuk  üzenete nagyon világos volt: véget akarnak vetni a palesztinai és libanoni mészárlásoknak, miközben szolidaritást vállalnak a népirtás minden áldozatával".

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek