KÜLFÖLD

Szerző WM

Létrehozva: 2024.10.22. 19:40

Elképesztő bejelentést tettek tudósok a fekete lyukakról, ez mindent megváltoztathat

A tudósokat jó ideje lázban tartja a fekete lyukak rejtélye. Egy új elmélet most mindent megváltoztathat...

Számtalan fekete lyuk található a világűrben, amelyek egész égitesteket, gázokat és fényt képesek elnyelni. A tudósok hosszú évtizedek óta képtelenek magyarázatot adni arra, hogy mi történik egy ilyen fekete lyuk belsejében, a mostani fizikai ismereteink ugyanis egy ilyen jelenségben szinte értelmezhetetlenek. 

Fekete lyuk
Sok mindenre választ kaphatunk, ha egyszer sikerül rájönni a fekete lyukak valódi működésére. Fotó: Science Photo Library via AFP

A legolvasottabb német lap, a Bild most arról ír, hogy tudósok egy csoportja most ismét elővett egy olyan elméletet, amely évekig a fiók mélyén hevert. A lengyel származású Nikodem Poplawski elmélete szerint minden fekete lyuk egy vadonatúj univerzumot tartalmaz. A vezető elméleti fizikus szerint a gravitációs elméletet követve minden fekete lyuk egy új, kisebb univerzumot hoz létre belül, és egy Einstein-Rosen híddá (féreglyukká) alakul így ki, amely összeköti ezt az univerzumot a szülőuniverzummal, amelyben a fekete lyuk létezik. 

Ami még furcsább, hogy az elmélet azt is sugallja, hogy a saját univerzumunk is így alakulhatott ki! 

Úgy véli, hogy a fekete lyuk másik oldala nem szingularitásban végződik, hanem egy Einstein-Rosen hídon (más néven féreglyukon) keresztül kapcsolódik egy úgynevezett fehér lyukhoz. A fehér lyuk pontosan a fekete lyuk ellentéte: míg a fekete lyuk minden fényt és anyagot elnyel, a fehér lyuk ismét kiköpi.

Poplawski úgy véli, hogy ez a kozmikus alagútrendszer megmagyarázhatja az univerzumunk összes anyagának kialakulását. 13,8 milliárd évvel ezelőtt egy hatalmas fekete lyukban (egy még nagyobb univerzumban) összegyűjtött anyagot egyszerre kiköpték egyfajta "hátsó ajtón" - új univerzumot alkotva.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek