KÜLFÖLD

Szerző WM

Létrehozva: 2024.10.22. 20:20

Katasztrofális a helyzet Berlinben, luxussá vált a fűtés

A 2022-es energiaár-robbanás óta magasak a fűtési árak Németországban. Egy berlini lap arról ír, hogy sokaknak luxussá vált télen befűteni a lakást.

Az orosz ukrán háborút követően Brüsszel különböző szankciókat vetett ki Oroszországra, amelynek hatására az egész kontinensen elszálltak az energiaárak. Míg Magyarországon megtartották a rezsicsökkentés intézményét, addig más országokban élőknek óriásit nőtt a rezsiszámlájuk. 

Euro,Banknotes,In,A,Central,Heating,Radiator,,The,Concept,Of
Németországban olyan drága a fűtés, hogy sokan inkább be sem kapcsolják a radiátorokat. Fotó: Shutterstock

A Berliner Zeitung nevű német lap például arról ír, hogy közeleg a téli időszak, de egyre több ember halogatja a fűtés bekapcsolását. A német Szövetségi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2022-ben országszerte 5,5 millió háztartás nem tudta megfelelően fűteni otthonát pénzhiány miatt. Berlinben pedig több mint 300 000 olyan háztartás volt, amelyek a magas költségek miatt nem voltak megfelelően kifűtve.

Az elmúlt két évben nem csökkentek jelentősen az energiaárak Németországban, így várhatóan idén sem lesz jobb a helyzet. Az embereknek ráadásul különösen nagy terhet jelentenek a növekvő rezsiszámlák, mivel azokon kívül az élelmiszerárak és az albérleti árak is egyre magasabbak. 

A német lap október elején bemutatott egy háromtagú  berlini családot, akik csaknem 900 euróval (kb. 360 ezer Ft) fizettek többet a fűtési költségért, mint a tavalyi év hasonló időszakában, pedig 7,2 százalékkal kevesebb energiát használtak fel.

Szakemberek azonban felhívják a figyelmet, hogy a fűtésen való spórolás nagyon rossz ötlet. A hideg lakás ugyanis nem csak az emberek egészségére, hanem a házak szerkezetére is katasztrofális hatással lehet. 

A magyaroké a legolcsóbb rezsi egész Európában

A rezsicsökkentésnek köszönhetően továbbra is a magyar családok kapják Európa legolcsóbb háztartási villamos energiáját és földgázát. Németh Szilárd, a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos szerint a rezsicsökkentésnek köszönhetően mi, magyarok vághatunk neki legbiztonságosabb körülmények között a télnek.

Németh Szilárd érthetetlennek nevezte, hogy Brüsszel miért akarja megszüntetni a magyar rezsicsökkentést, ahelyett, hogy más tagállamoknak is a figyelmébe ajánlaná.

Az azonban még megdöbbentőbb, hogy a hazai baloldal ebben a kérdésben is Brüsszel mellett áll, a nemzetközi energialobbi érdekeit kiszolgálva – tette hozzá. Véleménye szerint ez "teljesen hiteltelen" is, mert – mint írta –, mások mellett "Magyar Péter és a Gyurcsány família is igénybe veszik a rezsicsökkentést."

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek