INSIDER

Szerző t.t.

Létrehozva: 2024.10.18. 05:34

EU-csúcs: Brüsszel el akarja törölni a rezsicsökkentést és a 13. havi nyugdíjat

Orbán Viktor: megvédem a magyar családokat. A miniszterelnök az EU-csúcson.

Szerdán az EU és az Öböl-menti országok csúcstalálkozón vett részt Orbán Viktor, majd ezt követően az Európai Tanács ülésén folytatta tárgyalásait a miniszterelnök. Az EU-csúcs második napján három nagy csata vár ránk – írta Orbán Viktor a közösségi oldalán csütörtökön. Az ukrajnai háború ügye, a migrációval kapcsolatos kérdések és a magyar családok gazdasági érdekének megvédése. 

A háborús stratégia helyett váltsunk békestratégiára!

A mostani háborús stratégiáját az Európai Uniónak meg kell változtatnia, helyette a béke stratégiájára szükséges váltani. Tűzszünet, béketárgyalások – jelentette ki Orbán Viktor a Patrióták Európáért pártcsoport EU-csúcs előtti egyeztetésére érkezve csütörtökön

Az Európai Unió Tanácsának csúcstalálkozóját megelőző Patrióták Európáért pártcsoport ülésén részt vett Orbán Viktor, Andrej Babis korábbi cseh miniszterelnök, az ANO párt elnöke, Geert Wilders, a holland Szabadságpárt elnöke, Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes, a Liga párt elnöke, Marine Le Pen, a francia Nemzeti Tömörülés párt társalapítója és nemzetgyűlési frakcióvezetője, valamint Jordan Bardella, a frakció elnöke.  A miniszterelnök az uniós csúcstalálkozó témáit sorolva a sajtó képviselőinek kijelentette: „Nagyon nehéz napunk lesz, három csata van” napirenden. Ezek között elsőként az ukrajnai háborút említette.

Több mint rémisztő, amit Zelenszkij győzelmi tervében felvázolt

Az ukrajnai háború ügyéről szólva Orbán Viktor elmondta: Zelenszkij elnök ma bemutatja a győzelmi tervét. Amit szerdán felvázolt belőle az ukrán parlamentben, az több mint rémisztő. Én azok közé tartozom, akik azt sürgetik, hogy az Európai Unió változtassa meg a mostani stratégiáját. Rosszul megszervezett, rosszul végrehajtott, rossz kalkulációk alapján kialakított stratégiával ment bele ebbe a háborúba az Európai Unió, amiért a Bizottság elnök asszonyát terheli elsősorban a felelősség. Elveszítjük ezt a háborút, tehát a stratégia nem működik. Változtatni kell! De ez nem azt jelenti, hogy még több háború, még több veszélyes fegyver, és nagy hatótávolságú fegyverek kellenek, hanem azt, hogy a háborús stratégia helyett béke stratégiára kell váltanunk. Tűzszünet kell és béketárgyalások!

Migrációs krízis van, változtatni kell

Miután Zelenszkij elnök bemutatja győzelmi tervét, lesz egy migrációs csata – utalt a kormányfő az EU-csúcs további témáira.Többen meg akarjuk változtatni a migrációs szabályokat. Magyarországot azért büntetik, mert megvédi az Unió határait. Ez elfogadhatatlan. Szerencsére egyre több ország ismeri el, hogy migrációs krízis van, változtatni kell.”

Brüsszel földre vinné a magyar családokat

„Lesz egy harmadik, délutáni csata is – sorolta Orbán Viktor –, ahol el akarják fogadtatni azokat a gazdasági intézkedéseket, amik földre vinnék a magyar családokat. Adóemelés, a rezsicsökkentés eltörlése, a nyugdíjrendszer átalakítása, a 13. havi nyugdíj eltörlése, ezeket követelik Magyarországtól a bürokraták. Ezt én vissza fogom utasítani, és meg fogom védeni az új gazdaságpolitika legfontosabb, családokat védő elemeit.”

Magyarországnak ki kell állnia az érdekeiért, és mindent javaslatot, ami a megszorítások irányába mutat, el kell vetni

Brüsszel már a 2024-es költségvetés elfogadás előtt strukturális kiigazító lépéseket sürgetett a magyar kormánytól. Köztük a támogatott energiaárak, azaz a rezsicsökkentés kivezetését, a társasági adó mértékének növelését, a kétkulcsos adórendszer bevezetését, az ingatlanadók mértékének emelését, a tizenharmadik havi nyugdíj megszüntetését, a nyugdíjkorhatár emelését, illetve az ország kiadásai felülvizsgálatának kiterjesztését 2026 után, azaz egy állandó megszorítási politikát. Paolo Gentiloni, az Európai Bizottság gazdaságpolitikáért felelős biztosának felvetésére Orbán Viktor az mondta: Brüsszel azt akarja, hogy tegyük tönkre az embereket, a nyugdíjasokat és a családokat. A miniszterelnök hangsúlyozta: Magyarországnak ki kell állnia az érdekeiért, és minden javaslatot, ami a megszorítások irányába mutat, el kell vetni. 

 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek