Létrehozva: 2024.10.22. 21:20

Nők ezreit alázhatták meg: Használt ruhát akartak eladni, pornó oldalon kötöttek ki

A nők saját maguk fotózták be az eladásra szánt ruháikat, amiket gyakran magukon viseltek. Ezzel a Vinted egy váratlan és zavaró botrány középpontjába került, ahol nem is sejteni hány nőt aláztak meg.

A Vinted platform, amely a másodkézből történő ruházati cikkek adásvételére specializálódott, az utóbbi időben egy komoly problémával nézett szembe. A Channel 4 brit tévécsatorna Vinted's Dirty Laundry: Dispatches című dokumentumfilmes műsora feltárta, hogy a női eladók képeit, amelyeket eredetileg a ruházati cikkek értékesítése miatt töltöttek fel, egyes férfiak szexuális célokra használták fel. Az érintett nők sokszor annak sem voltak tudatában, hogy képeiket ilyen módon manipulálják. 

A Vinted platformot biztosít a felhasználóinak ruházatuk és kiegészítőik eladására, más felhasználók termékeinek vásárlására vagy cseréjére.
A Vinted platformot biztosít a felhasználóinak ruházatuk és kiegészítőik eladására, más felhasználók termékeinek vásárlására vagy cseréjére. Fotó: Shutterstock

A jelenség háttere 

A Vinted egy népszerű online platform, ahol használt ruhákat lehet eladni és venni. A platformon sok a magánfotóit használja a termékeik hirdetésére, ami azonban új kihívásokat is hozott magával. A közelmúltban napvilágra került, hogy egy férfiakból álló csoport egy pornóoldalon, a "vintedsluts.com"-on tárgyalta ki a nőkről feltöltött fényképeket.  

A nem kívánt képekről úgy lett tudomása a női eladóknak, hogy a Vinted's Dirty Laundry: Dispatches című műsor foglalkozott a témával. A brit tévéműsor készítői megkerestek olyan nőket, akik képeivel visszaéltek és megmutatták nekik a műsorban, hogy milyen oldalon lehet velük találkozni.  A műsorban több nő is elmondta, hogy képeik az egyes ruházati cikkek eladásának céljából kerültek fel a Vintedre, és nem más, olyan nem kívánt módon, szerették volna viszont látni, mint például az említett szexuális tartalmú weboldalon, ahol szerintük megalázó módon használták fel őket

A Vinted legnépszerűbb kategóriái a női és a gyerekruházat, bár más apró, postázható tárgyakat is eladhatsz.
A Vinted legnépszerűbb kategóriái a női és a gyerekruházat, bár más apró, postázható tárgyakat is eladhatsz. Fotó: Forrás: Pexels

Az érintett nők tapasztalatai 

Channel 4 Dispatches című brit dokumentumfilm készítői különböző nőket kerestek meg, akik a tapasztalataikat osztották meg a témában. Sokuk számára megdöbbentő volt, hogy képeiket ilyen módon felhasználták. A nők többsége úgy érezte, hogy ezzel súlyosan sérülnek a személyes jogaik, és megalázónak találják, hogy az interneten így bántak velük. 

Az egyik áldozat, a 28 éves Lydia, így reagált, amikor megtudta, hogy a fotóit ilyen módon használták fel.  

Csak ruhákat akartunk eladni és azt gondolom, hogy a nők fele nem is tudja, hogy ezen a weboldalon, ez történik a fotóival.

Valamint hozzátette, 

Felháborító. Fogalmam sincs, hogy ez miért történik, és már nem érzem magam biztonságban.

- mondta Lydia miután felfedezte a személyes fotóit is tartalmazó weboldalt, azt mondta, hogy „nagyon megijedt”. 

Nem tudni hány nő érintett a Vinted botrányban  Fotó: atlatszo.ro

A Vinted felelőssége 

És ez nem az első alkalom, amikor a Vinted a reflektorfénybe került. A hónap elején az oldalnak szüneteltetnie kellett a regisztrációkat az újdonsült funkciója, a “Vinted Pro - professzionális értékesítési funkció” miatt, miután néhány felhasználónak nyilvánosan elérhetővé váltak a személyes adatai, amelyek felhasználásával akár csalások elszenvedői is lehettek volna. Bár a használt ruhák eladása ártalmatlan tevékenységnek tűnik, a női eladók képeivel való visszaélés komoly aggodalomra adhat okot. 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek