POLITIK

Szerző t.t.

Létrehozva: 2024.10.21. 15:17
Módosítva: 2024.10.21. 15:17

Nukleáris háború jöhet. Merkel tábornoka keményen bírálja a fegyverekért kiáltó politikusokat

Merkel volt tanácsadója óvatosságra int. Nukleáris háborúra figyelmezteti a politikusokat.

Nukleáris háború jöhet, ha tovább tart a háború kiterjesztése Ukrajnában. "Nagyon aggódom, nem akarok arra ébredni, hogy háborúban állunk Európa közepén"írja a Bild Erich Vad szavait idézve. A német dandártábornok, Angela Merkel volt katonapolitika tanácsadója egy hétvégi rendezvényen szólalt fel a niederpöckingi La Villa konferencia szállodában.

nukleáris
"Most nagyon óvatosnak kell lennünk". Nukleáris háborúra figyelmeztet Merkel volt tanácsadója -Fotó: Oleg Elkov /  Shutterstock

Nukleáris háborúra figyelmeztet Merkel tanácsadója

 

„Most nagyon óvatosnak kell lennünk, nehogy a katonai eszkaláció kiterjesztésével európai háborúba vagy nukleáris háborúba, és így egy harmadik világháborúba keveredjünk.  Ha háború kezdődik Európában, akkor Németország hadszíntér lesz, és az oroszok lőni fognak ide."
Vad szerint Oroszországot katonailag nem lehet legyőzni, Ukrajna sikerei a harctéren „fenntarthatatlanok”. Oroszország egyértelműen felfelé ível, Ukrajnában azonban „ borzasztó” a helyzet. Éppen ezért a német politikusok Oroszországgal szembeni maximális követelései nem reálisak. "Az újabb és újabb fegyverekért kiáltó politikusok hangja katonaként megijeszt” - mondta. Véleménye szerint tárgyalásokra lenne szükség, még akkor is, ha Ukrajnának ehhez területet kell feladnia. Nem zavarja, hogy álláspontja miatt erősen kritizálják, és egyetért a béketárgyalásokat szorgalmazó Alice Weidel (AfD) és Sahra Wagenknecht (BSW) német ellenzéki politikusokkal.
Vad szerint helyes, hogy Olaf Scholz kancellár nem hagyta jóvá az 500 kilométeres hatótávolságú német Taurus rakéták Ukrajna számára történő szállítását, de nem ért egyet Németország jelenlegi külpolitikájával.  „Politikailag másként, differenciáltabban, ésszel kell ezt a háborút megközelíteni, és ez nem jelenti azt, hogy engednünk kell Moszkvának."
A korábbi német kancellároknak - Helmut Kohl, Gerhard Schröder, Angela Merkel - legalább volt kapcsolatuk Oroszországgal, „ez tett minket erőssé”. A német politika jelenleg nem rendelkezik ilyen hozzáféréssel.
A tábornoknak van más népszerűtlen tézise is a németországi politikai megfigyelők számára. Úgy véli, hogy Donald Trump volt elnök megnyeri a novemberi amerikai választásokat Kamala Harris ellen. És akkor Trump véget vet a háborúnak Ukrajnában – jósolja.
 

 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek