POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.10.14. 20:07

Kijevnek a fronthelyzet diktálja a békefeltételeket?

Mire számíthat Ukrajna?

Zelenszkij ötpontos győzelmi terve katonai és diplomáciai elemeket tartalmaz, de a békekötésre hajlandóságot mutató kijevi vezetés mintha nem érzékelné a realitásokat, mondta el a Magyar Nemzetnek Somkuti Bálint biztonságpolitikai szakértő.

 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök 2024. október 11-én távozik Ferenc pápától (Fotó: AFP)

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök 2024. október 11-én távozik Ferenc pápától (Fotó: AFP)

Zelenszkij ukrán elnök elment ugyan az Egyesült Államokba, hogy a nagy reményekkel beharangozott győzelmi tervét bemutassa, azonban az vegyes fogadtatásban részesült, sőt a Kijev által nagyon várt ramsteini találkozó is elmarad.

Zelenszkij szerint a terv célja Putyin orosz elnök rákényszerítése egy méltányos békemegállapodásra Ukrajna tűzerejének növelésével, többek között több fegyver kérésével és a nagy hatótávolságú rakétacsapásokra vonatkozó korlátozások feloldásával. Ahogy arról a lapunk korábban beszámolt, Ukrajna elnöke nem zárja ki, hogy Oroszország képviselői részt vegyenek a második békecsúcson. Az ukrán elnöki hivatal vezetője, Andrij Jermak elmondta, csak Vlagyimir Putyinnal tiltottak a személyes tárgyalások.

Az elmúlt napokban megjelent hírek, miszerint Ukrajna mégis tárgyalna a háború lezárásáról mindenképpen pozitív, de abból a szempontból kell értékelni ezeket, hogy mit tartalmazna ez a hajlandóság, mondta el  a lap megkeresésére Somkuti Bálint biztonságpolitikai szakértő.

Somkuti Bálint (Forrás: Somkuti Bálint/Facebook)

Mintha az ukrán vezetés nem érzékelné azt a realitást, ami időközben a csatamezőn és a diplomáciában kialakult. Egyrészt a váratlan és gyors lefújása a ramsteini találkozónak, illetve a sajtóból érkező hírek, amik szerint az amerikai vezetés nem egy ilyen típusú ajánlatot várt Zelenszkijtől és a folyamatosan csökkenő nyugati támogatás Kijev irányába mind abba az irányba mutatnak, hogy jelentős mértékű változásra és változtatásra lenne szükség az ukrán vezetés részéről.

– mutatott rá a szakértő.

Ez nem történik meg, Zelenszkij pedig belemanőverezte magát egy olyan helyzetbe, ahonnan nagyon nehéz visszajönni, tette hozzá Somkuti Bálint.

A szakértő szerint az ukrán nacionalisták számára elfogadhatatlan lenne bármilyen ukrán terület feladása, azonban a csatamezőn való realitás és a diplomáciában történt változások miatt ez egyre inkább kevésbé tűnik kivitelezhetőnek, hangsúlyozta.

Jermak előlép?

Régi, de meg nem erősített információ, hogy Volodimir Zelenszkij csak arca az eseményeknek, de a valódi döntéseket nem ő hozza, mondta a szakértő. 

Andrij Jermak, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kabinetfőnöke és David Lammy (J) brit külügyminiszter beszél egymással az ENSZ Biztonsági Tanácsának Ukrajna és Oroszország közötti konfliktusról szóló ülésén az ENSZ New York-i székházában szeptember 24-én (Fotó: AFP/Bryan R. Smith)

Tény az, hogy Andrij Jermak egyre többször jelenik meg ezen e területen és lehet, hogy tényleges szerepet is fog kapni egy esetleges békekötésben, ugyanis Zelenszkij határozatban tiltotta meg saját magának, hogy Putyinnal tárgyaljon, valakinek viszont tárgyalnia kell.

Mivel az orosz vezetésben nem várható változás, az ukrán vezetésben kell változásnak lennie, de erről nagyon keveset tudunk, így ezek csupán feltételezések egyelőre, tette hozzá.

Megváltozhat a győzelmi terv?

A szakértő arról is beszélt, hogy szavakban Kijev nagyon határozottan kiállt amellett, hogy ő kész a békére, de a saját feltételei mellett. 

A gondot az jelenti, hogy a feltételek ilyenfajta diktálását a csatamezőn elért eredményekkel szokás alátámasztani és a logika is ezt diktálja.

– Onnantól kezdve, hogy a kurszki betörés egyre inkább egy csapdává kezd hasonlítani és onnantól kezdve, hogy folyamatosan veszít területeket az ukrán hadsereg, a toborzás pedig már Kijevet is elérte az mind-mind abba az irányba mutat, hogy Ukrajna egyre nehezebben tudja fenntartani a harci cselekményekben a védekező pozícióját is, tette hozzá.

Mindezeket figyelembe véve az összes ilyen elképzelés, amit az ukrán vezetés dédelget, az csak akkor válhat valóra, ha ezt harctéri sikerekkel is alá tudják támasztani, ez pedig egyre kevésbé kivitelezhető.

– összegezte Somkuti Bálint.

Volodimir Zelenszkij, Ukrajna elnöke, nem zárja ki, hogy Oroszország képviselői részt vegyenek a második békecsúcson. Az ukrán elnöki hivatal vezetője, Andrij Jermak elmondta, csak Vlagyimir Putyinnal a személyes tárgyalások tiltottak.

 

Andrij Jermak, az ukrán elnöki hivatal vezetője találkozott az amerikai baloldali oligarcha Soros György fiával

Andrij Jermak, az ukrán elnöki hivatal vezetője találkozott az amerikai baloldali oligarcha Soros György fiával

Az orosz-ukrán konfliktus újabb fordulópont elé nézhet, miután felmerült a második békecsúcs lehetősége, ahol előreláthatóan Oroszország képviselői is jelen lehetnek

Andrij Jermak, az ukrán elnöki hivatal vezetője az zn.ua-nak kijelentette, hogy bár Volodimir Zelenszkij elnöki rendelete tiltja a személyes tárgyalásokat Vlagyimir Putyinnal, az Oroszországgal folytatott diplomáciai kapcsolatok teljes megszakításáról nem volt szó.

A közvélemény különféleképpen reagált a lehetőségre, hogy Oroszország részt vegyen a következő csúcstalálkozón. A zn.ua szociológiai felmérése szerint a válaszadók 42,5%-a nem támogatja az orosz képviselet meghívását, amely összecseng azzal, hogy 37% ellenzi Zelenszkij rendeletének visszavonását a Putyinnal való tárgyalásokról.

Az első békecsúcs eredményeiről és az újabb konferencia szükségességéről továbbra is folynak a találgatások, de az ukrán nép megosztott abban, hogy valóban előrelépést jelenthet-e ez a lépés a béke irányába. A második csúcstalálkozó körüli remények és kérdések most abban összpontosulnak, hogy lehet-e valós megállapodás az Ukrajna békéje érdekében még a konfliktus érintett feleivel együtt is, és hogy hogyan értékelik az ukránok az eddigi erőfeszítéseket. 

Zelenszkij a következő napokban  állítólag nyilvánosan bemutatja a győzelmi tervet. Kijev valószínűleg nem fedi fel teljesen a kártyáit.

 

Ukrán katona aknavetővel lő 2024. augusztus 26-án (Fotó: AFP)

Ukrán katona aknavetővel lő 2024. augusztus 26-án (Fotó: AFP)

Volodimir Zelenszkij elnök néhány napon belül nyilvánosan bemutatja győzelmi tervét az ukránoknak – jelentette ki Mihajlo Podoljak, az elnöki hivatal tanácsadója október 12-én.

Zelenszkij ötpontos győzelmi terve katonai és diplomáciai elemeket tartalmaz, beleértve Ukrajna NATO-csatlakozási meghívását is, de a békeprogram teljes részleteit még nem hozták nyilvánosságra. A terv célja Ukrajna jövőbeli tárgyalási pozíciójának megerősítése és Oroszország igazságos békekötésre való rábírása – közölte Kijev.

Az ukrán elnök vegyes eredményekkel már bemutatta a győzelmi tervet több nyugati vezetőnek, köztük Joe Biden amerikai elnöknek, Emmanuel Macron francia elnöknek, Keir Starmer brit miniszterelnöknek és Giorgia Meloni olasz miniszterelnöknek.

A főbb pontok már világosak, de (Zelenszkij) részleteket fog hozzáadni, amelyek egyértelműen meghatározzák, milyen nyomásgyakorlási programról van szó, miért fontos, és miért párhuzamos (a békeformulával)

 – mondta Podoljak.

Andrij Jermak, az elnöki hivatal vezetője szeptember 29-én közölte, hogy a tervet néhány érzékeny részlet nélkül mutatják be az ukránoknak, hogy megakadályozzák az információk kiszivárgását Oroszországba.

Minden, ami nyilvánosságra kerül, nem csak a mi országunkban hallható, hanem az ellenség is hallja. Ezért a terv egyes részletei titkosítottak. De fontos, hogy lássuk e terv megvalósulását az ellenség területén

 – mondta Jermak.

Zelenszkij elmondta, hogy a terv célja Vlagyimir Putyin orosz elnök rákényszerítése egy méltányos békemegállapodásra Ukrajna tűzerejének növelésével, többek között több fegyver kérésével és a nagy hatótávolságú rakétacsapásokra vonatkozó korlátozások feloldásával. Egyébként, mint arról a lapunk korábban beszámolt, Ukrajna elnöke nem zárja ki, hogy Oroszország képviselői részt vegyenek a második békecsúcson. Az ukrán elnöki hivatal vezetője, Andrij Jermak elmondta, csak Vlagyimir Putyinnal tiltottak a személyes tárgyalások.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek