POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.06.16.

Mi várható az amerikai elnökválasztáson?

Kőkemény viták, szoros eredmény.

Az Egyesült Államokban az európai választásokat komoly figyelme kísérte, különösen a konzervatív pártok több országban bekövetkezett erősödése nyomán. Az elnökválasztás előtt álló Amerikában azt is jelenti, ha Donald Trump győz, erősödő európai szövetségesek várhatják. Az amerikai politika baloldalán ugyanakkor a Joe Biden iránti lelkesedés hiányát látni, különösen az elnök gyakori bakijai miatt, amit jórészt életkorával és ebből fakadó gyengeségével magyaráznak. Az egyik legtapasztaltabb washingtoni politikai újságírót, John Gizzi-t, a Newsmax televíziócsatorna vezető újságíróját és fehér házi tudósítóját kérdezték a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában.

– Megjelent egy cikke, egy elemzés az európai parlamenti választásokról. Amerikai szemszögből gondolja, hogy egy fontos választásról beszélhetünk? Egyik legnagyobb választási folyamat a világon, akkor is, ha nem egy ország választása, és kicsit bonyolult.

Ha egy testület 720 tagját kell megválasztani, 27 különböző országból, a világ legnagyobb demokratikus folyamataként – kivétel India, ahol egyébként most tartották – akkor az fontos. Csak meg kell nézni, hogy miként szerepelt a vezető hírek között világszerte. Mi a Newsmax televízióban is terjedelmes tudósításokban számoltunk be. Ami összességében az Európai Unió politikáját illeti, úgy látom, kevéssé fog változni, ha egyáltalán lesz bármi módosulás. Az Európai Bizottság tovább halad majd a klímapolitikai törekvésének útján, és európai szinten nem fognak szigorítani az illegális bevándorlást illetően sem. Viszont, ami jelentős, és amit az amerikaiak látnak az az, hogy a nemzeti alapokon álló és populista erők jelentős előretörést értek el Franciaországban, Németországban és további helyeken. Én azt gyanítom, hogy a legnagyobb figyelem ezeken az országokon lesz, Franciaországban Macron elnök már elvetette azt a bizonyos „kockát”, és választások lesznek június végén.

– Ami vezető hír volt itt az Egyesült Államokban is az a konzervatív vagy populista és jobboldali pártok felemelkedése, ahogy ön is említette. Van mit tanulnia ebből az amerikai politika szereplőinek? Illetve pont ma hallottam egy érdekes párhuzamot, miszerint az idei európai választás hasonlatosan a 2016-os amerikai elnökválasztáshoz, egyfajta forradalma volt a hagyományos elitekkel szembenálló erőknek.

Bizonyos országokra vonatkozóan ezt el lehet mondani természetesen. Ugyanakkor azt hozzátenném, hogy hagyományos konzervatívok is szerepeltek nagyon jól. Például Görögországban az Új Demokrácia kényelmes győzelmet ért el. Németországról a legtöbb szó az Alternatíva Németországért jó szerepléséről esett, arról, hogy az inkább nemzeti alapokon álló párt második helyen végzett, az ellentmondásai ellenére. Megelőzte a jelenlegi kormánykoalíció minden pártját, Scholz kancellár újraválasztásának esélyét is elvéve. De arra felhívnám a figyelmet, hogy az élen végzett a kereszténydemokrata unió, a CDU, amelyik Adenauert, Kohlt, Merkelt adta a múltban. A középtől inkább jobbra álló vezetőjük, Friedrich Merz alatt magabiztos győzelmet arathatnak a következő választáson jövő év őszén, bár nekem az a benyomásom, hogy ez korábban bekövetkezik.

– A kérdés viszont ott merül fel, hogy az Európai Néppártot hol is helyezzük el? Hiszen igen, megvannak a konzervatív gyökerei, viszont az elmúlt több évben már inkább működtek együtt a liberálisokkal és baloldaliakkal. Létezik ez az európai nagykoalíció. Ma már úgy tekintünk rájuk, mint, ami közelebb van a baloldalhoz, mint akár csak a jobbközéphez.

Ez igaz, van viszont egy jelentékeny változás a jobboldalon. Mégpedig Georgia Meloni politikai ereje, hiszen pártja az Olaszország testvérei első helyen végzett, és jobboldali partnereit ide számolva mintegy 47 százalékot értek el Olaszországban. Ő pedig híd lehet a jobboldalon, a francia Marine Le Penhez, valamint a magyar konzervatívok felé, a lengyel Jog és Igazságosság irányában, anélkül, hogy ellenséges lenne Donald Tusk Polgári Platformja felé. Szóval ő egy hídépítő.

– Gondolja, hogy a tényezők, amelyek szerepet játszottak Európában a választáson, itt az Egyesült Államokban is meghatározzák majd az elnökválasztást? A bevándorlás nagyon lényeges, ahogy a gazdaság, az infláció – ami Európára is igaz.

Igen, vannak hasonlóságok, akkor is, ha az amerikai politika különbözik az európaitól, ami elsősorban parlamentáris rendszer. Azt mondanám, hogy minden egybevetve komoly viták lesznek Ukrajna és Oroszország ügye körül, hiszen Oroszország szomszédjában élni – mint az ukránoknak – olyan, mint egy elefánt mellett aludni, amelyik lehet kedves és vicces, de, ha megmozdul el is taposhat.

– Kifejezetten az amerikai választásokról szólva mik a megérzései, illetve várakozásai? Eléggé megosztott országról van szó, ahogy most látjuk. Számos tényező van ebben a versenyben.

Nem láthatom előre, milyen állapotban lesz a gazdaság októberben, idén késő októberben, ahogy azt sem, hogy a közel-keleti helyzet és az ukrajnai háború miként alakul majd addig. Viszont azt mondhatom, hogy komoly aggodalom van az emberek körében a bevándorlás miatt, a gazdaság miatt. Igaz jelenleg az munkanélküliség alacsony, viszont az infláció változatlanul magas. Szóval sokan azt mondják, hogy gazdaság jobban teljesítene Donald Trump politikájával, aminek mentén az infláció sem játszana szerepet. Ez komolyabb vitát fog kiváltani a választás előtt, de a kérdésére a gazdaság állapotát és a világ helyzetét látva tudok majd pontosabb választ adni. Még egy gondolat, földcsuszamlásszerű győzelemre többet nem számíthatunk itt az Egyesült Államokban. Az ország valóban megosztott, és a két párt a középről elmozdult bal és jobb felé, ami vitathatatlan. Ezért nagyon szoros választás lesz a következő.

– Játszhat itt szerepet az a személyes tényező, ami a jelöltek életkora, különösen Joe Biden életkora, szellemi képességei. Ezzel kapcsolatban elég részletes sok belső információra hivatkozó cikk jelent meg a múlt héten. Hogy milyen aggodalmak merülnek fel a saját környezetén belül is. De máskor is felmerül, hogy miként próbálják leplezni az életkorából fakadó gyengeségeit, tévedéseket. Ez szerepet játszhat?

Hadd induljak onnan, hogy az amerikai történelemben 1960-ban volt a legalacsonyabb két nagy párt jelöltjének életkora. John F Kennedy 43, Richard Nixon 47 éves volt. Fiatal jelöltek, fiatal családdal, mindketten háborús veteránok, és pozitív személyiségek, akik előre, a jövő felé tekintettek. Ha visszanézzük a televíziós vitájukat, akkor abban nem volt személyeskedés, nem beszéltek családjukról sem, hanem a politikai programról szólt. Egy más világ volt. A kérdésre azt mondanám a mai helyzetről, hogy az optimizmus nem ugyanaz ma, mint, amikor 45 év volt az átlagéletkora a jelölteknek. Másfelől viszont, ami a mai jelöltek mögötti kiállást, és az irántuk való lelkesedést illeti, ezt sokkal inkább látom Donald Trump felé, mint Joe Biden felé.

Floridában tartott választási gyűlésén ünnepelte a 78. születésnapját Donald Trump pénteken.

A volt amerikai elnök, nem hivatalos republikánus elnökjelölt a születésnapja alkalmából lakóhelyén, a dél-floridai West Palm Beachben megszervezett eseményen támogatói előtt győzelmet ígért Florida államban, valamint a Fehér Ház visszaszerzését Joe Biden jelenlegi elnöktől, akit gyengeséggel vádolt.

Választási ígéretei közül ezúttal a határbiztonság visszaállítását, valamint a nemzetközi biztonság újrateremtését emelte ki, és gazdaságpolitikai elképzeléseit is ismertette. Szavai szerint Európában káosz van, a Közel-Kelet pedig felrobban és Joe Biden a harmadik világháborúba rántja a világot.

Az eseményen részt vett 2017 és 2021 között hivatalban lévő adminisztrációjának több tagja, köztük a szövetségi bevándorlási és vámügyi hatóság (ICE) általa kinevezett vezetője, Tom Homan, Kellyanne Conway korábbi fehér házi tanácsadó, a republikánus párt floridai elnöke, valamint Donald Trump családtagjai, köztük nővére, Elizabeth Trump Grau.

Donald Trump szombaton Michigan államban folytatta a választási kampányát.

Joe Biden elnök, nem hivatalos demokrata elnökjelölt Európából visszaérkezve Los Angelesben vett részt szombaton egy zárt körű adománygyűjtő eseményen, amelynek két műsorvezetője George Clooney és Julia Roberts volt.

origo.hu

Joe Biden koronavírusos, karanténba kerül

ripost.hu

Magyar Péter beleszáll minden újságba, elképesztő stílust enged meg magának

metropol.hu

Rettenetes, ami az éj leple alatt az M1-esen történt, holttest van az úton

vg.hu

Két ország is beintett Von der Leyennek: elutasítják a magyar elnökség bojkottját

ripost.hu

Nagy vihart kavar az Uránusz, ezekre a csillagjegyekre feszült napok várnak

mandiner.hu

Angliából üzent az ukránoknak Orbán Viktor

ripost.hu

Magyar Péter első hete az Európai Parlamentben: letették voksukat a háborúpártiak mellett

mindmegette.hu

Nincs klímád? Ezzel az egyszerű trükkel könnyedén lehűtheted a lakásod

ripost.hu

VV Seherezádé: „Jövőre már szeretnénk babázni”

ripost.hu

Szoboszlai visszatért Liverpoolba, és igencsak érdekes dolgot szúrtak ki a szurkolók - videó

ripost.hu

Rémálom az Anfield Roadon; Szoboszlai sorsa megpecsételődött Liverpoolban

ripost.hu

Lecsapott az özönvízzel érkező vihar Magyarországra, mutatjuk képeken

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Megkongatták a vészharangokat: Németország megvágja az Ukrajnának nyújtott katonai segélyt

POLITIK

Tízpontos Orbán-terv a vérontás befejezésére, a brüsszeli elit homokba dugja a fejét

POLITIK

Donald Trump az alelnökjelöltjével üzent Brüsszelnek: kezdjetek el félni

POLITIK

Orbán Viktort rövid időn belül világhatalmak vezetői fogadták - diplomáciai siker a békemisszió

POLITIK

Ursula von der Leyen mindent megígért, csakhogy megválasszák

POLITIK

Orbán Viktor az önálló európai külpolitika fontosságáról beszélt

POLITIK

Szlovákia nem bojkottálja a magyar EU-elnökséget

POLITIK

Három frontszakaszon támadnak az oroszok