INSIDER

Szerző t.t.

Létrehozva: 2024.05.25.

Újabb lépés a világháború felé: térképen az amerikai fegyverekkel támadható orosz célpontok

Amerikai fegyverekkel támadnának orosz területeket az ukránok. Washington a tűzzel játszik.

Az amerikai külügyminiszter támogatja, hogy Ukrajna az Egyesült Államok által szállított fegyverekkel megtámadja Oroszországot írta meg a New York Times. Abban az esetben, ha Antony Blinken javaslatát Joe Biden elnök elfogadja, akkor már csak fél lépésre lesz a Nyugat attól, hogy hadba lépjen Ukrajna oldalán Oroszország ellen.
 

ATACMS rakéta
Az ukránok régóta kérik azokat a rendszereket, amelyek akár 300 km-re (186 mérföld) is képesek rakétákat kilőni - Fotó: AFP /  AFP

Ukrajna támogatói között sokáig konszenzus volt abban, hogy a Nyugat által szállított fegyverekkel az ukrán hadsereg nem támad meg Oroszországon belüli célpontokat. Antony Blinken amerikai külügyminiszter most egy olyan ajtót nyit ki, amely amerikai részről eddig szorosan zárva volt. 
A The New York Times beszámolója szerint az amerikai szakértők olyan orosz területen lévő rakéta- és tüzérségi állások azonosítására készülnek, amelyeket meg tudnak támadni amerikai fegyverekkel. 

Térképen az elérhető orosz célpontok - Fotó: ISW

A német Focus online írása szerint Washingtonban több magas rangú tisztviselő megerősítette a szóban forgó terveket a New York Timesnak. Ennek ismeretében a német lap szakértőkre hivatkozva azt írja, hogy egy ilyen lépéssel a Nyugat a háború irányíthatatlan eszkalációját kockáztatja. 
Gerhard Mangott, a politikatudomány professzora úgy látja, amennyiben a Biden-kormány úgy dönt, hogy engedélyezi az ukrán támadásokat Oroszországon belüli célpontokra, az ugyan erősíti Ukrajna védelmi képességét, ám egy ilyen döntésnek jelentős kockázatai vannak.

Új lehetséges célpontok: olajraktárak, repülőterek, energetikai létesítmények, vasúti csomópontok

Az ukrán csapatok katonai és katonai célú polgári célpontokat is megsemmisíthetnek Oroszországban, például olajraktárakat, repülőtereket, energetikai létesítményeket, vasúti csomópontokat. Ukrajna felveheti a harcot a határai közelében, de orosz területen történő csapatösszevonások ellen.” "Ez különösen hasznos lett volna az ukránok számára az orosz hadsereg  Harkivi offenzívája során." (A The New York Times szerint Anthony Blinken amerikai külügyminisztert kijevi látogatásán Volodimir Zelenszkij ukrán elnök arról tájékoztatta, hogy az orosz fegyveres erők közvetlenül az északkelet-ukrajnai határ mögött állomásoztak, és onnan irányították őket a harkivi régió felé, hiszen tudták, az ukránok válaszul csak nem amerikai drónokat és más, rövidebb hatótávolságú fegyvereket vethetnek be ellenük.)
Mangott azonban figyelmeztet az esetleges amerikai döntés következményekre. Ha Biden jóváhagyná külügyminisztere javaslatát, az a háború további kiterjedését okozná, amit már nehéz lenne ellenőrzés alatt tartani. 

A legrosszabb esetben Oroszország úgy reagálhat, hogy taktikai nukleáris fegyvereket helyez az ukrán határra.

Ralph Thiele, a berlini Politikai-Katonai Társaság elnöke is bírálja az Egyesült Államok tervezett lépését. 
 

Miután nem sikerült időben elküldenünk a tüzérségi lőszereket, az omladozó frontot most nagy hatótávolságú rakétatüzérségi rendszerekkel kellene stabilizálni. Az Oroszországgal folytatott konfliktus eszkalációjának kockázata egyre nő a Nyugat számára.

Thiele úgy véli, ha Ukrajna amerikai fegyverekkel támadna meg orosz célpontokat, Putyin „gyorsan növekvő számú hibrid fenyegetéssel és támadással válaszolna a NATO és az EU területére”.

Az Egyesült Államok korábban az ATACMS középkategóriás változatát szállította Ukrajnának, de nem volt hajlandó erősebb fegyvereket küldeni, részben az amerikai katonai készenlét veszélyeztetésével kapcsolatos aggodalmak miatt.  Az ukránok régóta kérik azokat a rendszereket, amelyek akár 300 km-re (186 mérföld) is képesek rakétákat kilőni. Biden állítólag titokban engedélyt adott néhány ilyen rakéta szállítására februárban. Május elején David Cameron brit külügyminiszter Kijevben közölte, hogy Ukrajnának joga van a tőlük kapott 250 kilométert meghaladó hatótávolságú Storm Shadow rakétákkal csapást mérni orosz célpontokra. 


 

 

origo.hu

Ez a ronda német város lehet a legszebb a magyaroknak

ripost.hu

A tudósok is kővé dermedtek attól, ami az óceán mélyéről előkerült

borsonline.hu

"Kínt, szenvedést látok" - A magyar jósnő szerint ekkor jön a világvége

mandiner.hu

Így randalírozik egy migráns Varsóban – megdöbbentő videó terjed a közösségi oldalakon

ripost.hu

Most jött a hír: brutális baleset történt, folyamatban a mentés

hirtv.hu

Bravúros pontszerzésre van szükség a németek elleni meccsen

ripost.hu

Tápai Szabinát otthonában érte baleset, hihetetlen dolog történt

ripost.hu

Ez a retró kvíz még azon is kifog, aki benne élt!

ripost.hu

A legjobb dolog a világon: megmutatta kislányát Krausz Gábor

ripost.hu

Az ég is egymásnak teremtette őket: ez a négy csillagjegy tökéletesen passzol egymáshoz

ripost.hu

Most érkezett: mentőhelikopter szállt le az M5-ösön, roncsok mindenütt

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Brüsszel bosszúja: Mi védjük Európát, mégis gigabüntetést kaptunk

INSIDER

Kormányinfó: kiderült, mit gondol a kormány a választás eredményéről

INSIDER

Megállapodott Orbán Viktor és a NATO-főtitkár: nem mennek magyar katonák Ukrajnába

INSIDER

Magyar Péter tévés hisztije megint bizonyította: erőszakos, nárcisztikus személyiség

INSIDER

Rendőrök jelentek meg a 4 éves újbudai lány szülinapján: „Sírógörcs tört rá”

INSIDER

Újabb hatalmas elismerést zsebelt be Karikó Katalin

INSIDER

Elítélték a legalacsonyabb magyar betörőt - 73 évesen ennyit kapott

INSIDER

Elképesztő látványban lehet részed a hétvégén a fővárosban!