Orbán Viktor a kötcsei beszéd előtt: "Gazdasági sikert a gazdasági semlegesség hoz"

INSIDER
INSIDER

Szerző WM

Létrehozva: 2024.07.21.

Fanta-botrány: rendesen kiakadtak a magyarok a multikra - videó

Nem értik a magyar emberek, hogy nekik miért jár rosszabb minőség, mint például az olaszoknak. Lázár János azonnali szigorítást sürget, hogy a multik ne a szemetet adják el Kelet-Európában.

Az elmúlt napok kánikulájában rengetegen vásároltak jéghidegre hűtött üdítőitalokat, köztük az egyik legnépszerűbbet is, a Fantát. A vásárlók közül azonban csupán kevesen sejthetik, hogy tőlünk nyugatabbra ugyanez a termék jóval minőségibb. Míg az itthoni Fantában 5%, addig például az olaszban 12% százalék narancslé van. És ezt a gyártó, a Coca-Cola nem is tagadja...

Fanta
A Magyarországon kapható sima Fantában 5% narancslé van, a cukormentesben viszont már csak 4%. Ezzel szemben az Olaszországban kapható Fanta 12 százalék gyümölcstartalmú. Fotó: Rozman Péter

Az egyik legnagyobb multi tehát úgy gondolja, hogy a magyaroknak és a többi kelet-európai ország lakosainak jó lesz a silányabb minőség is, 

ők úgyis megveszik azt is, amit Nyugat-Európában nem lehetne eladni. Az ügyet nem hagyta szó nélkül Lázár János sem, aki a legnagyobb közösségi oldalon fejtette ki a véleményét. Bejegyzésében felidézett egy korábbi Kormányinfót, ahol azt mondta:

A nagy és gazdag nyugati multicégek, így például a Coca-Cola is nem korrekt módon jár el velünk szemben. Mindez azt a vélelmet erősíti, hogy a külföldi élelmiszeripari cégek szemetet adnak el a magyaroknak.

Az építési és közlekedési miniszter a friss posztjában megjegyzi: 

Átvernek minket a minőséggel, a legnagyobb baj viszont az egészségre is ártalmas élelmiszerekkel van. Azzal, hogy a külföldi láncok sokszor a Nyugat-Európában már eladhatatlan szemetet próbálják ránk sózni. Az élelmiszeripari szemét dömpingje - ami nem kereskedelmi, hanem közegészségügyi kérdés - csak erős kontroll mellett tartható kordában.

A tárcavezető szerint tehát komoly szigorításra van szükség. 

A Ripost már öt évvel ezelőtt megírta, hogy az egyes multik által gyártott termékek - köztük a Fanta is - sokkal rosszabb minőségűek itthon, mint a nyugati országokban kapható társaik, legyen szó üdítőitalról, édességről vagy alkoholról. 

Íme videónk:

Nem csak a Coca-Cola trükközik

A Fanta narancstartalma Romániában 5 százalék, akárcsak Magyarországon. Ezzel szemben az olaszok 12 százaléknyi gyümölcslevet kapnak.
A Milka 100 grammos, táblás egész mogyorós csokoládéjában 17 százalék a mogyoró Romániában és Magyarországon, ugyanakkor ez az érték Franciaországban 20 százalék.
A Somersby almaboros ciderénél is jelentős a különbség: Magyarországon 28,8 százalék almabort tartalmaz a palack, Németországban 51 százalékos a gyümölcsbor tartalom…

A magyarok fel vannak háborodva

Kimentünk az utcára és megkérdeztük az embereket arról, mit szólnak a Fanta-botrányhoz. A válaszadók túlnyomó többsége teljesen kiakadt:

Ez egy elég nagy sz@rság, hogy ide jó ez is! Gondolom, hogy minél alacsonyabb a gyümölcstartalom, annál olcsóbban elő lehet állítani, és sajnos mi megelégszünk ezzel. Mindenképpen jobb lenne, ha mondjuk az itteni Fantában nem néhány százalék gyümölcstartalom lenne, hanem lényegesen magasabb

- vélekedett Csaba. Zsuzsanna is meglepődve méregetni kezdte a Fanta üdítőt.

Hát ez kevés, ez a 4 százalék! Minél magasabb a gyümölcstartalom, annál tartalmasabb az ital. Ha csak ekkora mennyiségben tartalmaz gyümölcsöt és még az is inkább koncentrátum, akkor felmerül a kérdés, hogy a 96 százalék, az vajon micsoda az üdítőben? Magasabbnak kellene lennie a gyümölcstartalomnak

Zsuzsanna arra lenne kíváncsi, hogy mi az üdítőben a többi 95 százalék. Forrás: Metropol

Andrea szintén nem örült a Coca-Cola kettős minőségének, ezért támogatná a törvényi szigorítást. 

Nem tartom helyesnek, hogy egy gyengébb minőséget adnak a magyar embereknek, mint külföldön. Ha más minőséget akarnak nyújtani, akkor fel kellene mérni a vásárlók véleményét. Számon kell kérni ezeket a visszásságokat, hogyha nem megfelelően járnak el.

 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek