Orbán Viktor a kötcsei beszéd előtt: "Gazdasági sikert a gazdasági semlegesség hoz"

INSIDER
INSIDER

Szerző WM

Létrehozva: 2024.07.17.

Újabb botrány, hülyének néznek minket a multik: a szemetet akarják eladni nálunk

A multik trükközése a pofátlanság határát súrolja. Kelet-Európában továbbra is silányabb minőséget árulnak, mint a kontinens nyugati felén.

Évek óta lehet tudni arról, hogy a multik lenéznek minket és a többi kelet-európai országot. Úgy gondolják, hogy Európa keleti felén nyugodtan lehet silányabb minőséget, itt úgyis megveszik azt is, amit Nyugat-Európában nem tudnának eladni. Az újabb botrány azután látott napvilágot, hogy körbejárta a magyar sajtót, hogy az olasz Fantában közel két és félszer annyi narancs van, mint a Magyarországban árusítottban. 

Lviv,,Ukraine,-,November,18,,2022:,Fanta,Bottle,In,Hand
Az olaszországi Fantában közel két és félszer annyi narancs van, mint az itthon árusítottban. Lázár János szerint a multik Kelet-Európában szemetet próbálnak eladni. Fotó: Pavlo Lys /  Shutterstock

Az ügyet nem hagyta szó nélkül Lázár János sem, aki a legnagyobb közösségi oldalon fejtette ki a véleményét. Bejegyzésében felidézett egy korábbi Kormányinfót, ahol azt mondta:

A nagy és gazdag nyugati multicégek, így például a Coca-Cola is nem korrekt módon jár el velünk szemben. Mindez azt a vélelmet erősíti, hogy a külföldi élelmiszeripari cégek szemetet adnak el a magyaroknak.

Az építési és közlekedési miniszter a friss posztjában megjegyzi: 

Átvernek minket a minőséggel, a legnagyobb baj viszont az egészségre is ártalmas élelmiszerekkel van. Azzal, hogy a külföldi láncok sokszor a Nyugat-Európában már eladhatatlan szemetet próbálják ránk sózni. Az élelmiszeripari szemét dömpingje - ami nem kereskedelmi, hanem közegészségügyi kérdés - csak erős kontroll mellett tartható kordában.

A tárcavezető szerint tehát komoly szigorításra van szükség. 

Nem új a probléma

A Ripost már öt évvel ezelőtt megírta, hogy az egyes multik által gyártott termékek - köztük a Fanta is - sokkal rosszabb minőségűek itthon, mint a nyugati országokban kapható társaik, legyen szó üdítőitalról, édességről vagy alkoholról. 

A Fanta narancstartalma Romániában 5 százalék, akárcsak Magyarországon. Ezzel szemben az olaszok 12 százaléknyi gyümölcslevet kapnak.

 

A Milka 100 grammos, táblás egész mogyorós csokoládéjában 17 százalék a mogyoró Romániában és Magyarországon, ugyanakkor ez az érték Franciaországban 20 százalék.
A Somersby almaboros ciderénél is jelentős a különbség: Magyarországon 28,8 százalék almabort tartalmaz a palack, Németországban 51 százalékos a gyümölcsbor tartalom…

Az elhíresült Nutella-botrány

2017-ben sem volt jobb a helyzet, akkor a Nutellával kapcsolatban írtuk meg, hogy jóval gyengébb minőség kerül a magyar boltok polcaira. Kiderült: Ausztriában az olasz gyártmányt árusítják, míg Magyarországon a lengyelt. Amint azt a NÉBIH vizsgálata akkor megállapította: 

A közkedvelt Nutella kenhető kakaós mogyorókrém esetében is az állomány volt eltérő, a magyar termékminta kevésbé lágy, kevésbé jól kidolgozott volt az osztrákhoz képest…

"Sokkal jobb az osztrák Nutella, mint a magyar"

– állította akkor lapunknak Szabó Krisztián élelmiszermérnök. 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek