kulcsár edina
A multik trükközése a pofátlanság határát súrolja. Kelet-Európában továbbra is silányabb minőséget árulnak, mint a kontinens nyugati felén.
Évek óta lehet tudni arról, hogy a multik lenéznek minket és a többi kelet-európai országot. Úgy gondolják, hogy Európa keleti felén nyugodtan lehet silányabb minőséget, itt úgyis megveszik azt is, amit Nyugat-Európában nem tudnának eladni. Az újabb botrány azután látott napvilágot, hogy körbejárta a magyar sajtót, hogy az olasz Fantában közel két és félszer annyi narancs van, mint a Magyarországban árusítottban.
Az ügyet nem hagyta szó nélkül Lázár János sem, aki a legnagyobb közösségi oldalon fejtette ki a véleményét. Bejegyzésében felidézett egy korábbi Kormányinfót, ahol azt mondta:
A nagy és gazdag nyugati multicégek, így például a Coca-Cola is nem korrekt módon jár el velünk szemben. Mindez azt a vélelmet erősíti, hogy a külföldi élelmiszeripari cégek szemetet adnak el a magyaroknak.
Az építési és közlekedési miniszter a friss posztjában megjegyzi:
Átvernek minket a minőséggel, a legnagyobb baj viszont az egészségre is ártalmas élelmiszerekkel van. Azzal, hogy a külföldi láncok sokszor a Nyugat-Európában már eladhatatlan szemetet próbálják ránk sózni. Az élelmiszeripari szemét dömpingje - ami nem kereskedelmi, hanem közegészségügyi kérdés - csak erős kontroll mellett tartható kordában.
A tárcavezető szerint tehát komoly szigorításra van szükség.
A Ripost már öt évvel ezelőtt megírta, hogy az egyes multik által gyártott termékek - köztük a Fanta is - sokkal rosszabb minőségűek itthon, mint a nyugati országokban kapható társaik, legyen szó üdítőitalról, édességről vagy alkoholról.
2017-ben sem volt jobb a helyzet, akkor a Nutellával kapcsolatban írtuk meg, hogy jóval gyengébb minőség kerül a magyar boltok polcaira. Kiderült: Ausztriában az olasz gyártmányt árusítják, míg Magyarországon a lengyelt. Amint azt a NÉBIH vizsgálata akkor megállapította:
A közkedvelt Nutella kenhető kakaós mogyorókrém esetében is az állomány volt eltérő, a magyar termékminta kevésbé lágy, kevésbé jól kidolgozott volt az osztrákhoz képest…
"Sokkal jobb az osztrák Nutella, mint a magyar"
– állította akkor lapunknak Szabó Krisztián élelmiszermérnök.