tóth gabi
Dagad az élelmiszerbotrány! Nem csak a nálunk kapható Coca-Cola rosszabb minõségû Nyugat-Európában árusított társánál, a gyerekek kedvence, a Nutella sem az igazi.
Sajnos hígabb, vacakabb a magyar Nutella! Bár összetételében ugyanaz, a minősége mégis más, feltehetően az összetevők származási helye és a gyártási technológia miatt.
Már a politikusok is beszálltak abba a botrányba, amit a szlovák élelmiszerfelügyelet robbantott ki szerdán: a multinacionális élelmiszergyártók silányabb minőségű termékeket kínálnak Európa keletre eső felén, mint a nyugatin. Lázár János, a miniszterelnökséget vezető miniszter kijelentette: megdöbbentő és példátlan, hogy
szemetet akarnak eladni országunkban!
Azt javasolja, hogy bojkottáljuk a silányabb termékeket.
Ahogyan arról a %Ripost% is beszámolt: a cseh és a magyar vizsgálatok is arra az eredményre jutottak, hogy számos termék magyarországi minősége rosszabb, mint a német, illetve az osztrák. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) igazgatóhelyettese, dr. Nagy Attila visszautasította a gyártók érvelését, miszerint a különböző nemzetek ízléséhez igazítják termékeiket. Szó sincs erről! A pénzről van szó: a miénkből kispórolják a drágább alapanyagokat.
Utánanézünk, mi a helyzet a Nutellával. Kiderült: Ausztriában az olasz gyártmányt árusítják, míg Magyarországon a lengyelt. Amint azt a NÉBIH vizsgálata megállapította: „A közkedvelt Nutella kenhető kakaós mogyorókrém esetében is az állomány volt eltérő, a magyar termékminta kevésbé lágy, kevésbé jól kidolgozott volt az osztrákhoz képest…”
Sokkal jobb az osztrák Nutella, mint a magyar
– állítja Szabó Krisztián élelmiszermérnök. Az élelmiszermérnök meglepő dolgokat mondott a magyar Nutelláról, a részleteket a szombati Ripost napilapban olvashatja.
A Nutella gyártója, a Ferrero Magyarország Kft. cáfolni igyekszik, mint a %Ripost% kérdéseire írták: „Minden alapanyagot központilag, egységesített vállalati követelményeknek megfelelően minősítenek és választanak ki magasan képzett munkatársaink.”