INSIDER

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.07.26.
Módosítva: 2024.07.29.

Gyűlnek a kampánypénzek az amerikai választásokra

A republikánus és demokrata párt mögött álló pénzemberek is beszálltak az elnökválasztási kampányba.

Nemcsak a pénzpiacokon kötnek stratégiai befektetéseket, hanem a politikában is – és főleg a Fehér Házért folytatott harcban – érdekeik védelmében. A politikai támogatások célja, hogy befolyásolják az amerikai választások kimenetelét.

A republikánus Donald Trump 498,94 millió eurónak megfelelő összegre számíthat kampányához, közölte az Open Secrets információs platform július 21-én – idézi a Bild.

Kamala Harris viszont rekordösszegű, 92,2 millió eurót gyűjtött be mindössze 36 óra alatt Biden visszalépése után. Harris átveheti a Bidennek adományozott pénzeket, mivel ő volt az az alelnökjelölt, ez 84 millió eurót. A többi lehetséges jelöltnek nem lenne joga ehhez a pénzhez. Az Open Secrets szerint Harrisnak összesen 392,45 millió eurója van.

Trump támogatói

U.S. Presidential Election / Donald Trump
Hivatalosan még nem ellenfele Kamala Harris Donald Trumpnak, de nehéz lenne helyette mást állítani a demokratáknak - Fotó: The Yomiuri Shimbun via AFP

Peter Thiel, 7,3 milliárd eurós vagyon

A PayPal társalapítója Peter Thiel (54) nemcsak a volt amerikai elnök fontos támogatója. 14 millió eurónak megfelelő nagy adománnyal segítette J. D. Vance-t (39) megnyerni az ohiói szenátori választást 2022-ben. 

Elon Musk, 232 milliárd eurós vagyon

Elon Musk
Elon Musk Donald Trumphoz hasonlóan az ukrajnai háború mielőbbi befejezése mellett foglalt állást - Fotó: AFP / afp

Elon Musk (53), az X (korábban Twitter) főnöke, a SpaceX és a Tesla társalapítója is Donald Trump mögött áll. Az exelnök elleni merénylet után Musk videót tett közzé az esetről az X-en, és teljes támogatását fejezte ki. Múlt héten a Wall Street Journal arról számolt be, hogy Musk havi 41,55 millió eurót akart adományozni Trumpnak. Szerda este Musk tagadta ezt.

Ben Horowitz, 3,66 milliárd és Marc Andreessen 1,75 milliárd euró
A Szilícium-völgy egyik legismertebb kockázatitőke-társasága, az Andreessen Horowitz alapítói is jelezték, hogy támogatják Trumpot. Előnyöket látnak az induló vállalkozások számára, és kevesebb szabályozást a kriptoipar számára egy esetleges Trump-adminisztrációban. Marc Andreessen (53) és Ben Horowitz (58) azzal érvel, hogy a technológiai ipar virágozna Trump alatt, és őt tekintik a jobb jelöltnek a demokratákhoz képest.

David Sacks, 1,38 milliárd eurós vagyon

David Sacks (52), egy másik korábbi PayPal-alkalmazott befolyásos technológiai podcastjával és követőivel az X-en kulcsfontosságú támogatója Trumpnak. Sacks nemrégiben adománygyűjtő eseményt szervezett San Franciscóban, bírálja a demokratákat, és hangsúlyozza a republikánus kormány előnyeit a technológiai ipar számára.

 

Kamala Harris támogatói

Kamala Harris
Kamala Harrist Barack Obama állítólag nem tartja esélyesnek Trumppal szemben - Fotó: AFP

Melinda Gates , 10,24 milliárd eurós vagyon

Melinda Gates  Kamala Harris mellett nyilatkozott az X-en és egy hosszabb nyilatkozatban is az Instagramon. A nyilatkozatában a következőket írta: „Büszke vagyok arra, hogy támogathatom Harris alelnököt. A Fehér Házban eltöltött évek alatt bebizonyította, hogy tudja, hogyan kell átvezetni a válságokat, miközben előmozdítja a szükséges változást.”
 

Reid Hoffman, 2,3 milliárd eurós vagyon

A LinkedIn közösségi hálózat társalapítója és vezetője, Reid Hoffman (56) Joe Biden egyik megafinanszírozója és a végsőkig vehemens védelmezője volt. De amikor Biden vasárnap bedobta a törölközőt, azonnal beállt Kamala Harris mögé. Hoffman egyebek mellett befektetője volt az OpenAI és Inflection AI nevű cégeknek. Nélküle ma talán nem lenne Facebook. A PayPal menedzsereként eltöltött ideje alatt meggyőzte akkori főnökét, Peter Thielt, hogy közel félmilliót fektessen be Mark Zuckerberg hálózatába.


Alex Soros, 23 milliárd eurós vagyon

Alex Soros
Alex Soros és menyasszonya Huma Abedin Hillary, aki korábban Hillary Clinton tanácsadója volt - Fotó: AFP

Soros György (93) tavaly adta át befektetési és valutabirodalmát (mintegy 23 milliárd euró) Soros Alexnek (34). Mindketten a demokraták támogatói, és mindenekelőtt Trump ellenfelei. Alex Soros azt mondja magáról: „Balközép vagyok" , ami azt jelenti, hogy Kamala Harris pontosan az ő hullámhosszán van.

Reed Hastings, 4,24 milliárd eurós vagyon

Reed Hastings (63) 1997-ben megalapította a Netflixet , amely akkoriban még postán kölcsönzött DVD-ket. „Ha egyszer átstoppolsz Afrikán tíz dollárral a zsebedben, már nem is olyan ijesztő az üzlet indítása” – mondta egyszer. Hastings volt az első demokrata adományozók között, akik felszólították Bident, hogy mondjon le. Harrisről ezt mondja: „Köszönöm, Joe Biden, most újra van reményünk.”

Kamala Harris elnökjelöltségét támogatja a demokrata párt jelölési joggal rendelkező delegáltjainak többsége – derül ki  az összesítésekből.

Az AP hírügynökség összegzése szerint a demokrata elnökjelölő gyűlésén szavazattal rendelkező előválasztáson kiválasztott 3949 delegált közül kedd reggelig 2688 Kamala Harrisnak ígérte voksát.

Az év első felében az Egyesült Államok minden államában megrendezett előválasztások eredményeként Joe Biden 3904 delegálti vokssal rendelkezett, ugyanakkor visszalépését követően a delegáltak döntésén múlik, hogy ki támogatnak.

Joe Biden vasárnap, a visszalépéséről szóló bejelentésével egy időben azt is közölte, hogy maga helyett alelnökét, Kamala Harrist ajánlja elnökjelöltnek. Az elnök hétfőn telefonon kapcsolódott be Harris kampányeseményébe, ahol azt ígérte, hogy segíti és részt vesz az új elnökjelölt kampányában.

Az alelnök választási küzdelmének szervezését Joe Biden kampányszervezete vette át, amelyet többségében az elnök eddigi kampányfőnökei irányítanak.

Kamala Harris elnökjelöltségét a Kongresszus demokrata tagjainak túlnyomó többsége biztosította támogatásáról washingtoni idő szerint kedd reggelig.

Hétfőn a legbefolyásosabb demokrata politikusok közül Nancy Pelosi volt képviselőházi elnök közölte, hogy támogatja Harrist elnökjelöltként, ugyanakkor a képviselőház és a szenátus több vezető demokrata tagja egyelőre nem állt be mögé, és egyelőre Barack Obama volt elnök sem biztosította támogatásáról.

Kedden George Clooney filmszínész közleményben tudatta, hogy Kamala Harrist támogatja. A hollywoodi sztár tavasszal még Joe Biden nagyszabású kampányadomány-gyűjtő eseményének műsorvezetőjeként szerepelt, ugyanakkor július elején nyilvánosan is csatlakozott azokhoz, akik az elnök visszalépését kérték.

A Demokrata Párt hivatalos elnökjelölő konvencióját augusztus 19-22. között tartják Chicagóban.

Joe Biden azt ígérte, hogy személyesen is részt vesz alelnöke Kamala Harris elnökválasztási kampányában, az amerikai elnök akkor közölte elhatározását, amikor telefonon csatlakozott Kamala Harris Delaware államban tartott kampányeseményéhez.

Joe Biden az elnökjelöltségtől való visszalépéséről tett bejelentése óta első alkalommal szólalt meg a nyilvánosság előtt, és hangsúlyozta: „nem megy sehova”, kitölti az elnöki mandátumát, ami 2025 januárjáig tart.

Kamala Harris megfizethető lakhatást és méltányos béreket, valamint a középosztály megerősítését ígérte választási programjának elemeként. Továbbá élesen bírálta Donald Trumpot, akiről azt mondta, hogy egykori kerületi ügyészként „ismeri a fajtáját”.

Kamala Harris elnökjelöltségét Joe Biden elnök vasárnap biztosította támogatásáról, miután bejelentette visszalépését az elnökválasztástól.

Az alelnök elnökjelöltsége mögé állt a Kongresszus demokrata tagjainak mintegy kétharmada, és kampányának hétfői bejelentése szerint bő egy nap alatt 81 millió dollár kampánytámogatás folyt be.

A demokrata párti szabályok szerint Joe Biden nem ruházhatja át hivatalosan az elnökjelötséget, hanem arról az elnökjelölő konvención a delegáltak szavazatai döntenek, ott kell elnyerni a többséget. A Demokrata Párt augusztus 19. és 22. között Chicagóban tartja az elnökjelölő országos gyűlését.

 

 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek