Orbán Viktor a kötcsei beszéd előtt: "Gazdasági sikert a gazdasági semlegesség hoz"

INSIDER
KÜLFÖLD

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.07.16.

Elon Musk brutális összeggel tolja meg Trump kampányát

A techmilliárdos szó szerint pénzesőt zúdít a republikánus elnökjelöltre.

A Wall Street Journal értesülései szerint Elon Musk mostantól kezdve minden hónapban 45 millió dollárt adományoz egy Donald Trumpot támogató kampánycsoportnak, ami azt jelenti, hogy a november 5-én esedékes választásokig összesen 180 millió dollárral (58 milliárd forint) támogatja a republikánus jelöltet. Ha a sajtóinformációk igaznak bizonyulnak, Musk a választási időszak legnagyobb adományát fogja letenni Trump asztalára.

Pénzeső: Elon Musk brutális összeggel tolja meg Trump kampányát

A Tesla, a SpaceX és a Twitter tulajdonosa hosszú utat járt be Trump teljes körű támogatásáig. Az dél-afrikai származú milliárdos márciusban még azt mondta, hogy se Trump, sem pedig Biden kampányát nem tervezi pénzügyileg finanszírozni. Májusban viszont már arról szóltak a hírek, hogy Musk és a republikánus elnökjelölt gyakran beszélgetnek országos ügyekről, és „baráti kapcsolat” alakult ki közöttük. 

Musk végül azt követően állt ki teljes mellszélességgel Trump mellett, hogy a volt elnök ellen merényletet kíséreltek meg egy szombati kampánygyűlésen. „Teljes mértékben támogatom Trump elnököt, és remélem, hogy mihamarabb felépül. Amerikának utoljára Roosevelt személyében volt ilyen kemény jelöltje” - fogalmazott közösségi oldalán Musk.

A Wall Street Journal beszámolója szerint Musk most az úgynevezett "America" nevű politikai akcióbizottságnak (PAC) tervezi eljuttatni a havi 45 millió dolláros adományát. Az idén nyáron alapított szervezet célja a republikánusok mozgósításterének növelése, valamint a szavazatszerzésért tett erőfeszítéseik finanszírozza a kiélezett csatatérállamokban.

Az "America" PAC adományozói között van egymillió dollárral a Lonsdale Enterprises nevű tőkealap, valamint fejenként 250 ezer dollárral a Facebook létrehozásában egykor közreműködő Cameron és Tyler Winklevoss, és Antonio Gracias is, aki 2007 és 2021 között a Tesla igazgatója volt.

Az idei elnökválasztás eddigi legnagyobb ismert adománya 50 millió dollár, amelyet Thomas Mellon bankár dédunokája ajánlott fel egy Trumpot támogató kampányszervezetnek. 

Mi az a PAC?

A politikai akcióbizottság (PAC) egy adómentes szervezeti forma Amerikában, amely összegyűjti az önkéntes pénzügyi hozzájárulásokat, és szétosztja azokat a szövetségi, állami vagy helyi hivatalba induló jelöltek politikai kampányához. A PAC-ok többsége magánvállalkozásokat, szakszervezeteket, vagy bizonyos ideológiai vagy politikai nézeteket képvisel. A politikai akcióbizottságok a kampányok finanszírozásának leggyakoribb forrásai közé tartoznak. Az ilyen szervezetek nem finanszírozhatják közvetlenül egy-egy jelölt kampányát, de a jelöltet támogató tevékenységeket - például kampányolást, terepmunkát - végezhetnek.

Musk felajánlása hatalmas lendületet adhat Trumpnak: a politikus eddig le volt maradva Joe Biden mögött az adománygyűjtési versenyben, ám a demokrata elnök támogatói az elveszített elnökjelölti tévévita óta egyre szűkmarkúbbá váltak, sokan pedig arra szólították fel, hogy lépjen vissza egy fiatalabb jelölt javára.

Donald Trump egyébként hétfő óta a Republikánus Párt hivatalos elnökjelöltje, alelnökjelöltjének pedig J. D. Vance ohiói szenátort választotta. A párt jelöltállító konvencióján mutatkozott először nyilvánosan a szombati merénylet óta.

Megjelent az amerikai republikánus párt elnökjelöltet választó gyűlésén hétfő este Donald Trump volt elnök, aki ellen két nappal korábban merényletet követtek el, de csak könnyebben sebesült meg.

A volt elnök kötéssel a fülén érkezett a Milwaukeeban tartott kongresszusra, ahol hívei ujjongva fogadták.

Donald Trumpra a pennsylvaniai Butlerben tartott kampánygyűlésen lőtt rá egy 20 éves férfi szombaton. A merénylő több lövést is leadott a volt elnökre, akinek azonban szerencsére csak a jobb fülét horzsolta egy lövedék. Egy másik ember viszont életét vesztette a támadásban, és ketten életveszélyesen megsebesültek. A támadóval a helyszínen végeztek a hatóságok.

Trump hívei most az összetartás és a közös küzdelem jeleként öklüket a magasba tartva üdvözölték a volt elnököt, aki a merénylet után ugyanezzel a mozdulattal hagyta el a helyszínt.

A gyűlésen nem sokkal korábban már hivatalosan is döntöttek arról, hogy Donald Trump lesz a republikánusok elnökjelöltje a novemberi választáson.

Donald Trump várhatóan csütörtöki beszédében fogadja el hivatalosan az elnökjelöltséget. Demokrata választási ellenfele a mostani állás szerint Joe Biden jelenlegi elnök lesz.

A Donald Trump elleni merényletnél használt fegyver kaliberének megfelelő lövedék rendkívül gyors, agresszív. Ilyen típusú fegyverrel nagyon precíz, pontos lövések adhatók le, néhány másodperc alatt akár nyolc-tíz lövésre is alkalmas. Az FBI első vizsgálata során megállapított 130 méter – amilyen távolságból az elkövető rálőtt a volt amerikai elnökre – egy ilyen fegyverrel majdnem hogy túl közel van. Másképp fogalmazva: Donald Trumpnak óriási szerencséje volt, hogy nem esett nagyobb baja – mondta a hirado.hu-nak Nagy Attila független igazságügyi fegyverszakértő.

A húszéves lövöldöző, akit a rendőrség Thomas Matthew Crooksként azonosított, egy közeli ház tetejéről adott le célzott lövéseket a volt amerikai elnökre a pennsylvaniai Butlerben tartott kampánygyűlésen szombat este.

Nagy Attila független igazságügyi fegyverszakértő a hirado.hu-nak kifejtette: az elkövető egy kis kaliberű automata fegyvert használt. A ballisztikus szakértőként is dolgozó szakember sokszor visszanézte az esetről készült videófelvételeket, amelyeken tisztán hallható, hogy az elkövető három-négy lövést adott le. „A többi lövést már a biztonságiak adták le az elkövetőre” – jegyezte meg. Sokan úgy vélik, hogy sorozatlövések voltak, de a fegyverszakértő meggyőződése, hogy egyesével lőtt a tettes.

Hozzátette: az Egyesült Államok bizonyos államaiban a törvényi szabályozás civileknek nem engedi meg a sorozatlövő fegyverek használatát.

A titkosszolgálat emberei leviszik a színpadról Donald Trump volt amerikai elnököt, miután egy fiatal férfi rálőtt egy kampánygyűlésen a Pennsylvania állambeli Butlerben 2024. július 13-án. A Butler megyei kerületi ügyész szerint a lövöldöző 20 éves férfi meghalt, a nézőtéren helyet foglalók közül egy ember életét vesztette, ketten megsebesültek (Fotó: EPA/David Maxwell)

A Donald Trump elleni merénylethez használt fegyverhez 5,56 milliméter kaliberű lőszer tartozik. Ha a fegyver hozzáértő kezekbe kerül, akkor ilyen távolságból nagyon pontos lövéseket lehet leadni.

„130 méter egy ilyen fegyverrel majdnem, hogy túl közel van. Ahogy mondani szokták, egy gyakorlott lövőnek ilyen távolságból csukott szemmel is célba kellene találnia”

– fogalmazott az igazságügyi fegyverszakértő.

Vagyis Donald Trumpnak óriási szerencséje volt, a szakértő szerint négy-öt centiméteren múlt az élete.

Nagy Attila szerint ahhoz, hogy egy ilyen fegyvert valaki használni tudjon, ahhoz gyakorlat szükséges, el kell sajátítani a kezelését. Az elkövető feltehetőleg előre kinézte a helyet, hogy hová érdemes helyezkednie, hol fog állni Trump. Kalkulálnia kellett azzal is, hogy a ház tetejéről leadott lövéseknél a lövedék ballisztikai jellemzői mások lesznek, mint amikor az ember sík terepen, akár egy lőtéren gyakorol.

„Meggyőződésem, hogy az elkövető készült erre a cselekményre”

– szögezte le Nagy Attila.

A magyar fegyvertartási törvény a legszigorúbb az EU-ban

Magyarországon körülbelül 300–350 ezer tűzfegyver van jelenleg civil használatban, ebbe beletartoznak az önvédelmi, a sport- és a vadászfegyverek is. Mivel a vadászat továbbra is népszerű, hazánkban az úgynevezett sportvadász fegyverekből van a legtöbb.

Az Európai Unióban, Magyarországon szabályozzák a legszigorúbb törvények a fegyvertartást. Ha valaki fegyvertartási engedélyt szeretne, számos feltételnek kell megfelelnie. Meg kell felelnie pszichésen, életkortól függően rendszeres orvosi vizsgálatokra kell járnia, sportlövész egyesületi tagnak kell lenni, és járnia kell minősítő lövészetekre – fejtette ki az igazságügyi fegyverszakértő.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek