Orbán Viktor a kötcsei beszéd előtt: "Gazdasági sikert a gazdasági semlegesség hoz"

INSIDER
INSIDER

Szerző WM

Létrehozva: 2024.07.23.
Módosítva: 2024.07.23.

Jól keresnek az energiacégek az olcsóbb orosz olajon, ezért csökkenteniük kell a benzinárakat

Az olcsó orosz olajár miatt óriási nyereségre tesznek szert az energiacégek, ezért van a kormány által kivetett különadó és ezért kell csökkenteni a benzinárakat.

Az üzemanyag-nagykereskedők döntése értelmében keddtől ismét csökkent az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. A benzin nagykereskedelmi ára 2 forinttal, a gázolajé pedig 3 forinttal lett kevesebb.

Benzinkút üzemanyag benzin gázolaj töltőállomás
Az elmúlt hetekben folyamatosan csökkentek az üzemanyagárak. A kormány korábban bejelentette: nem tűrik, hogy a magyar családok többet fizessenek, mint a környező országok lakói. Fotó: Pixabay

A holtankoljak.hu közlése szerint a jelenlegi átlagárak a következőképpen alakulnak:

  • 95-ös benzin – 610 forint/liter,
  • gázolaj – 618 forint/liter.

Fontos hangsúlyozni, hogy átlagárakról van szó, amelyektől a kiskereskedelmi ár a töltőállomásokon eltérhet. Legutóbb szombaton lépett életbe 4-4 forintos árcsökkenés. Az üzemanyag nagykereskedelmi ára sorozatban ötödik alkalommal esik, és összesen már 16, illetve 23 forinttal mérséklődött a benzin és a dízel június 11. óta. Előtte viszont sorozatban tízszer emelték az árakat.

A kormány nem engedi, hogy a magyar családok többet fizessenek

A magyar kormány és személyesen Orbán Viktor is többször beszélt már arról: 

nem tűrik el, hogy a magyar családok többet fizessenek a szomszédos országok lakosainál az üzemanyagért. 

Nem mondjuk kétszer. Megállapodtunk, be kell tartani. Nem tűrjük el, hogy Magyarországon többet fizessenek az emberek az üzemanyagért, mint a szomszédos országok átlagára. És ha ez a szép szó nem segít, akkor intézkedni fogunk

- jelentette ki a kormányfő július elején, aminek hatására a kutakon folyamatosan csökkenni kezdtek az árak. 

Legutóbb múlt pénteken közölte a Központi Statisztikai Hivatal a környező országok és a hazai üzemanyagárait. Ebből kiderült: Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 616 forint volt. A szomszédos országokban az átlagár 623 forint volt, a magyar ár 1,1%-kal, azaz 7 forinttal volt alacsonyabb. A dízel üzemanyag heti átlagos ára Magyarországon 623 forint volt. A szomszédos országokban 625 forint volt a dízel átlagára, a magyar adat 0,3%-kal, azaz 2 forinttal volt ennél alacsonyabb.

Nem tetszik a különadó a MOL-nak

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a legutóbbi Kormányinfón beszélt arról, hogy a kormány döntése értelmében védelmi hozzájárulást kell fizetniük azoknak a multiknak, akik a háborús időszakban extraprofitra tettek szert. Ide tartoznak a bankok, a multik és az energiavállalatok. 

A MOL vezetője minap egy véleménycikkben kiakadt a különadó miatt. A cég esetében azonban érdemes megjegyezni, hogy a százhalombattai olajfinomítójába Oroszországból érkezik az olaj, ami jóval olcsóbb a többi importálható olajnál. 

A benzinkutakon mégis annyit fizetnek a magyar autósok, mint a többi országban. 

Az emberek egyetértenek a különadóval

A Real-PR 93. közvélemény-kutatása szerint a magyarok több mint 60 százaléka egyetért azzal, hogy a multinacionális vállalatoknak extraprofitadót kell fizetniük, amennyiben extraprofitra tesznek szert a háborús környezet következtében - számolt be a felmérés eredményéről az economx.

A multinacionális vállalatokra kivetett különadóról a következőképpen vélekedtek a válaszadók:

  • A teljes népesség 61 százaléka inkább pozitívnak ítéli meg az intézkedést,
  • míg csupán 32 százalék vélekedik negatívan a kérdésről.
  • A biztos szavazók körében 63 százalék inkább egyetért a háborúellenes akcióterv részeként kivetett extraprofitadóval.
  • A kormánypárti szavazók 78 százaléka inkább egyetért az intézkedéssel.

Megvan a magyar kormány válasza Ukrajna barátságtalan lépésére

Múlt hét óta csak részben érkezik orosz kőolaj Magyarországra, miután Ukrajna a Lukoil elől elzárta a Barátság csővezetéket. Orosz források szerint ez havi 1,1 millió hordó olaj kiesését jelenti. Ez a mennyiség nemcsak a magyar piacról hiányzik, hanem a szlovákról is. Itthon a Dunai Finomító (DuFi), Szlovákiában pedig a pozsonyi finomító (mindkettő a Mol érdekeltsége) a végállomása a Barátság csővezetéknek.

Az üggyel kapcsolatban Szijjártó Péter külügy miniszter elmondta, hogy Magyarország Szlovákiával kezdeményezte az Európai Uniónál, hogy indítson eljárást Ukrajnával szemben a társulási megállapodás megsértése miatt. A társulási megállapodás szerint ugyanis Ukrajna nem szakíthatja meg sem teljes egészében, sem részben az energiahordozók tranzitját a területén keresztül az uniós országok felé. Most viszont Ukrajna veszélybe sodorta két európai uniós tagország, Magyarország és Szlovákia energiaellátását.

„Világossá tettem, hogy mindaddig, amíg ezt a kérdést Ukrajna nem oldja fel, addig az Európai Békekeretből származó 6,5 milliárd forintos fegyverszállítási ellentételezés kifizetését felejtse is el mindenki, mert hogy nézne az ki, hogy mi 6,5 milliárd euró kifizetéséhez hozzájárulunk, miközben Ukrajna az energiaellátásunk biztonságát veszélyezteti” – nyilatkozta a tárcavezető.

 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek