A Magyar Péter-lufi elkezdett leereszteni

POLITIK
INSIDER

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.07.08.
Módosítva: 2024.07.08.

Gulyás Gergely: háborúellenes akciótervről döntött a kormány

Rendkívüli kormányülés után megtartották a kományinfót.

A vasárnapi kormányülés után különleges időpontban, hétfő délelőtt tartott Kormányinfót Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő. Az eseményen beszámoltak a legfrissebb kormányzati döntésekről, olyan témákat is érintettek, mint a benzinárak ügye, valamint Orbán Viktor miniszterelnök kijevi és moszkvai békemissziója.

GULYÁS Gergely; VITÁLYOS Eszter
Vitályos Eszter és Gulyás Gergely / Fotó: Soós Lajos

Gulyás Gergely bejelentette: a kormány a múlt heti két ülésén is foglalkozott a háború jelenlegi állásával és lehetséges kimeneteleivel. A háború továbbra is veszélyt jelent mind Magyarországra, mind Európára nézve. Emlékeztetett: kárpátaljai magyarok is vesztették életüket az oroszokkal szembeni harcban. 

Európai és magyar szempontból is helyes, hogy Orbán Viktor egy békemissziót indított

– fogalmazott miniszterelnökséget vezető miniszter, utalva arra, hogy a magyar miniszterelnök az uniós soros elnökség átvétele után Kijevbe, majd Moszkvába, legutóbb pedig Pekingbe utazott. Szerinte minden féllel szükséges fenntartani a párbeszédet, de a békéhez elsősorban a nagyhatalmak tudnak hozzájárulni. 

Magyarország minden olyan országgal szeretne kapcsolatban lenni, amelyik hozzájárulhat a békéhez

– szögezte le, ugyanakkor azt is hangsúlyozta: nincs konkrét béketerve Magyarországnak. 

Gulyás Gergely emlékeztetett: rendkívüli nyomás nehezedik hazánkra a békemisszió kapcsán. Hozzátette: a nagy európai országokat egy háborús propaganda uralja.

Háborúellenes akcióterv és védelmi hozzájárulás

Háborúellenes akciótervről döntött a kormány - jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter hétfőn Budapesten a Kormányinfón. Gulyás Gergely az akcióterv részeként beszélt a háborús propaganda elleni fellépésről.

Kifejtette, fontos a legnagyobb átláthatóság, ezért kötelezni fogják a pártokat és a médiumokat arra, hogy forrásaikat tegyék átláthatóvá. Magyarország fenntartja magának a jogot, hogy a külföldről érkező forrásokat, amelyek a háborús propagandát szolgálják, visszautalja a feladónak - mondta.

A miniszter azt mondta, a kormány döntött arról is, hogy védelmi hozzájárulást kell fizetnie minden olyan multinacionális vállalatnak, amely a háborús időkben extraprofitra tett szert. Ismertetése szerint a hozzájárulást a bankszektornak, a multiknak és az energiacégeknek kell megfizetnie.

Gulyás Gergely közölte, 2024-ben érdemben a bankadó mértéke nem változik; a bankadót minden olyan banknak meg kell fizetnie teljes egészében, amely nem növelte teljes állampapírállományát.

Elmondta, megemelik a bankok által fizetett tranzakciós illeték mértékét és a bankok devizaműveleteire valutaátváltási illetéket vetnek ki; annak érdekében, hogy ezt ne lehessen áthárítani a családokra, 2024-ben a számlavezetési és a kártyahasználati díjra stopot vezetnek be a lakossági kártyákra és számlákra vonatkozóan.

A miniszter azt mondta, az energiaszektorra és a multinacionális cégekre kivetett extraprofitadót és a kiskereskedelmi adót nem csökkentik idén.

Súlyos bírságok jöhetnek a reptéri késések miatt

A kormány továbbra is arra szólítja fel az energetikai vállalatokat, hogy tartsák be azt a megállapodást, amely szerint a környező országok átlagáránál többet a magyar családok sem fizethetnek az üzemanyagért - közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter hétfőn Budapesten a kormányinfón.

Gulyás Gergely azt mondta, az áprilisi, májusi helyzethez képest sikerült érdemben letörni az üzemanyagárakat: a lakosság a benzin esetében 32 forinttal, a gázolaj esetében 30 forinttal tankolhat olcsóbban az áprilisi csúcshoz képest.

Ugyanakkor - tette hozzá - a múlt heti KSH átlagárak szerint a benzin 4, a gázolaj pedig 10 forinttal volt drágább Magyarországon, mint ami a szomszédos országok átlaga. Ezért a kormány lépéseket vár az üzemanyag-kereskedőktől, hogy ezt az igazságtalan helyzetet megszüntethessék - közölte.

A légiközlekedés helyzetéről azt mondta, hogy nem ok a nyári időszak arra, hogy sokórás késések legyenek, és hogy nem kapnak információt az utasok. Azt várják a légiközlekedés szereplőitől, hogy készítsenek akciótervet, és a fogyasztóvédelem szabjon ki súlyos bírságokat. Mint fogalmazott, ő 

a bírságok elrettentő hatásában hisz.

Nincs kegyelem ilyen esetekben, ha megállapítható a légitársaság hibája– tette hozzá. 

Segítség a babaváró hitelt felvevőknek

Vitályos Eszter arról beszélt, hogy a babaváró kölcsönről is döntött a kormány. Azoknak a pároknak, akiknek nem született gyermekük és a kölcsönt 2019 után veték fel, azoknak egy kétéves hosszabbítás lesz. Nekik 2026. július 1-ig kell gyermeket vállalniuk - tette hozzá. Július 1-én elindult az egészségablak, ami egy digitális időpontfoglalási rendszer. A bevezetés fokozatos. 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek