Fanatikus Ukrajna-párti merénylő akarta megölni Donald Trumpot

KÜLFÖLD
INSIDER

Szerző WM

Létrehozva: 2024.07.16.

Kellemes meglepetés várja a magyarokat a benzinkutakon

Teljesült a kormány célja: nem fizetnek többet a magyar családok a benzinét és a gázolajért a szomszédos országok lakóinál.

A Nemzetgazdasági Minisztérium közlése szerint a családok érdekében a kormány letörte a háborús üzemanyagárakat, ennek eredményeképpen a lakosság a benzin esetében 34 forinttal, a gázolaj esetében 38 forinttal tankolhat olcsóbban az áprilisi, illetve februári csúcsértékekhez képest.

A februári csúcsértékekhez képest júliusra több tíz forinttal csökkent az üzemanyagok literenkénti ára. Fotó: Gé

Magyarországon pénteken a 95-ös oktánszámú benzint átlagosan 616 forintért, a dízel üzemanyagot pedig átlagosan 623 forintért lehet literenként vásárolni. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken közzétett adatai szerint a szomszédos országokban a benzin átlagára 626 forintot, a gázolaj átlagára 630 forintot ért el. A kialakult árszint alapján megállapítható, hogy Magyarországon most olcsóbban tankolhatunk üzemanyagot, mint a szomszédos országok lakosai: a benzin esetében 10 forinttal, a gázolaj esetében 7 forinttal. 

Forrás: KSH
Forrás: KSH

Mindez azt jelenti, hogy érvényesül a kormány elvárása, azaz 

a magyar családok nem fizetnek többet a benzinért vagy a gázolajért, mint a környező országok lakosai 

– írta az NGM közleménye. A kormány az elmúlt időszakban többször és határozottan rögzítette elvárását, miszerint a magyarok ne fizessenek többet a kutakon, mint a szomszédos országok lakosai, mert ez igazságtalan helyzetet eredményez. Mindemellett a kormány megfontolja az üzemanyag-kereskedők azon javaslatát, hogy heti helyett havi összevetések készüljenek az üzemanyagárakról, amivel a szomszédos országok sajátosságaiból adódó eltérések kiküszöbölhetők.

A kormány nem hátrál

Még áprilisban beszélt arról Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter, hogy a kormány vizsgálni fogja az üzemanyagárakat, mivel régiós összehasonlításban felfelé lógnak ki a magyarországi benzin- és gázolajárak. A tárcavezető ekkor arról beszélt, hogy nem zárja ki a benzinárstop újbóli bevezetését, mivel a hazai üzemanyagárak túl magasak régiós összevetésben. 

A nemzetgazdasági miniszter korábban behívatta a hivatalába a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ), köztük a Mol képviselőit a belföldi piacon kialakult magas üzemanyagárak miatt. A kormány úgy döntött akkor, hogy amennyiben a tárgyalófelek nem tartják be a találkozón kötött megállapodást, és nem csökkenek az üzemanyagárak, akkor közbe fognak lépni és ha kell, akkor bevezetik újra a benzinárstopot. 

 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek