Orbán Viktor a kötcsei beszéd előtt: "Gazdasági sikert a gazdasági semlegesség hoz"

INSIDER
INSIDER

Szerző WM

Létrehozva: 2024.07.24.

A békemisszió fontos állomása Tusványos - szombaton összegez Orbán Viktor

Kedden vette kezdetét a 33. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor. A rendezvény szombati napján beszédet mond Orbán Viktor miniszterelnök is.

A rendszerváltás hajnalán, 1990 júliusában szervezték meg első alkalommal a Tusványos néven elhíresült Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábort. Az idén már 33 alkalommal megrendezett eseménnyel kapcsolatban a szervezők azt ígérik, hogy idén az elmúlt évtizedek leggazdagabb programkínálatával várják az érdeklődőket. 

BPM_20230722 (8)
A rendezvény legjobban várt eseménye 27-én szombaton lesz, amikor - várhatóan szokás szerint - nagyívű, az elmúlt éveket összefoglaló és előremutató beszédet mond Orbán Viktor miniszterelnök. Fotó: Bach Máté

A Kárpát-medence nagyszabású szellemi műhelyeként emlegetett rendezvényt rendszerint július második felében, vagyis az adott politikai év lezárásaként tartják Erdélyben. Az idei év bővelkedett fontos politikai eseményekben. Szombaton - a fesztivál csúcspontjának számító felszólalásban - Orbán Viktor miniszterelnök fontos beszédet mond majd el. 

Várhatóan a témák között szerepel:

  • a júniusi önkormányzati- és Európai Parlamenti választások;
  • az orosz-ukrán háború fejleményei;
  • Orbán Viktor békemissziója;
  • a békepárti politikusok elleni merényletkísérletek;
  • mint ahogy a novemberi amerikai elnökválasztás is jó eséllyel a beszéd fontos részét képezi majd.

A miniszterelnök részvételével rendezett szombati fórumon – a tavalyihoz hasonlóan – a részvétel előzetes regisztrációhoz kötött, egyébként a táborba bárki ellátogathat: a belépés délután négy óra előtt ingyenes, a kifejezetten bulizni érkezők pedig négy óra után alkalmanként 30 lejért (2360 forint) válthatják meg az egyszeri vagy 120 lejért az egész heti belépésre jogosító karszalagot.

Az Erdély egyik legszebb üdülőhelyén, Tusnádfürdőn összesen 34 programhelyszínen megrendezett eseményen mintegy ezer előadót hallgathatnak a résztvevők napközben. Az esti órákban koncerteket tartanak, ahol számos neves zenekar lép fel Magyarországról és a Kárpát-medence más  régióiból.

Bár a hivatalos megnyitót csak szerda délelőtt tartják meg, a Tusványos központi színpadán – a Blahalouisiana, majd a Bagossy Brothers Company fellépésével – már a keddi, nulladik napon megkezdődött a koncertprogram. Szerdán a Magashegyi Underground és a Honeybeast, csütörtökön Szabó Balázs Bandája, valamint Ákos, pénteken Nagy Feró és a Beatrice, illetve a Magyar rocklegendák produkció keretében Kalapács József, Rudán Joe és Varga Miklós ad koncertet a fesztivál központi színpadán.

Vitályos Eszter kormányszóvivő a Hír TV-nek úgy fogalmazott: 

"aki járt már Tusnádfürdőn, az tudja, hogy ez tulajdonképpen egy életérzés."

Hozzátette:

Azért, mert nagyon sokan hasonlóképpen gondolkodnak, de vannak természetesen mások is. Vannak külföldiek és ellenzéki politikusok is. Van most már 30 sátor, ahol különböző tematikájú beszélgetések zajlanak, és különböző előadásokat lehet meghallgatni, több mint 50 szervezettel dolgoznak már együtt, mindenki, aki ott van, az csak kap és profitál ebből a rendezvényből.

Tusványos folytatódik a békemisszió

Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke, a szabadegyetem alapítója szerint Tusványos fő ereje, hogy mindig is a kooperáció, a párbeszéd és nem a konfrontáció, a monológ volt a sajátja, és ezt az elvet a mostani politikai körülmények között is nagyon fontosnak tartják. Véleménye szerint jobb párbeszédet folytatni, mint konfrontációba bocsátkozni.

"Az idei Tusványos a békemisszió fontos állomása lesz" – ezt nyugodtan kijelenthetjük – emelte ki a Magyar Nemzetnek adott interjújában Németh Zsolt.

 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek