Az autóipar jövőjét Magyarországon írják!

POLITIK
INSIDER

Szerző WM

Létrehozva: 2024.02.12.

Nagy István: helyzet van, a mindennapi kenyerünk forog veszélyben

Brüsszel kontroll és szabályozás nélkül engedné be az Európai Unióba a génmódosított ukrán gabonát.

"A magyar gazdák csak az Orbán Viktor vezette kormányra számíthatnak" - ezzel kezdte az agrárminisztériumban megtartott sajtótájékoztatót Nyitrai Zsolt miniszterelnöki főtanácsadó. Az "Együtt, szövetségben" névre keresztelt sajtótájékoztatón részt vett még az agrárminiszter, a MAGOSZ elnöke és a NAK általános agrárgazdasági ügyekért felelős országos alelnöke is.

"Együtt szövetségben." A képen balról jobbra Nyitrai Zsolt miniszterelnöki főtanácsadó, Nagy István agrárminiszter, Süle Katalin, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara általános agrárgazdasági ügyekért felelős országos alelnöke és Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke. Fotó: Ripost

Nyitrai Zsolt miniszterelnöki főtanácsadó: 

Beszéde elején kiemelte, hogy még 119 nap van hátra az Európai Parlamenti választásokig. Nyitrai Zsolt történelminek és sorsfordítónak nevezte a június 9-én esedékes voksolást. A főtanácsadó hangsúlyozta, hogy Brüsszelben változásra van szükség. Meglátása szerint Brüsszelben mindent elrontottak:

  • elrontották az illegális migráció ügyét;
  • elrontották az orosz-ukrán háború kezelését;
  • és elrontották az agrárügyek kapcsolatos problémák kezelését is.

Kiemelte, hogy nem csak a jelenlegi brüsszeli bürokraták leváltására van szükség, hanem a hazai baloldalt képviselő EP-képviselők is vérfrissítésre szorulnak, hiszen a jelenlegi dollárbaloldal nem a nemzeti érdekeket képviseli Brüsszelben. Nyitrai példaként a tanárok és óvodai dolgozók béremelését említette. Szerinte már egy évvel hamarabb megkaphatták volna a tanárok a béremelést, ha a brüsszeli magyar képviselők nem gáncsoskodtak volna. 

Nyitrai Zsolt szerint Brüsszelben változásra van szükség. Fotó: Ripost

Nagy István agrárminiszter:

Helyzet van, a mindennapi kenyerünk forog veszélyben!

ezzel kezdte mondandóját Nagy István. Az agrárminiszter kitért az Európa-szerte tapasztalt gazdatüntetésekre. Véleménye szerint azért fajultak idáig a dolgok, mert az európai agrárpolitika még soha nem volt ennyire szélsőséges zöld ideológiákkal átitatva.

A tárcavezető abban bízik, hogy ez az elégedetlenség-tüntetéssorozat a kijózanodás kezdete, ami visszavezet minket a normalitás útjára. 

Az élelmiszerbiztonságunkat semmi sem veszélyeztetheti! Az európai politikusok számára az európai polgárnak kell a legfontosabbnak lennie.

- folytatta Nagy. Szerinte, ha nincs biztonság és ellenőrizetlenül szabadítják rá Európára az Ukrajnából érkezett mezőgazdasági termékeket, akkor annak beláthatatlan következményei lesznek. 

Nagy István felidézte, hogy 2010 után sikerült újra talpra állítani a magyar agrárszektort, olyannyira, hogy a magyar agrárium 2010 óta az összes uniós tagállam között a negyedik legnagyobb hatékonyság javulást tudja felmutatni. 

A következes politika eredményeként a magyar mezőgazdaság ütésállóvá, a magyar vidék pedig újra vonzóvá vált. 

Az agrárminiszter megjegyezte, hogy míg Európa más országaiban gazdatüntetések vannak a megszorítások miatt, addig hazánkban támogatásokkal, kamattámogatott hitelekkel segítik a a kis- és közepes vállalkozásokat. Nagy István továbbá büszkén számolt be arról, hogy a magyar gazdák támogatásai 2024-ben is biztosítottak. 

Nagy István elmondta: a következes politika eredményeként a magyar mezőgazdaság ütésállóvá, a magyar vidék pedig újra vonzóvá vált. Fotó: Ripost

A miniszter végezetül elmondta, hogy ukrán mezőgazdaságra az uniós előírásoknál sokkal enyhébb szabályok vonatkoznak, így egyenlőtlen verseny alakult ki azzal, hogy Brüsszel teljes és vámmentes behozatali lehetőséget biztosított az uniós piacra az ukrán gazdák számára. A tárcavezető elmondta, hogy a legnagyobb veszteség és veszély az Ukrajnával szomszédos uniós tagállamokat fenyegeti, de ez a veszély előbb-utóbb az unió egyéb országaiba is be fog gyűrűzni. 

Meg kell akadályozni az ukrán termékek importját, mert a termelés feltételei és körülményei nem azonosak. A szigorú uniós szabályozások miatt az európai gazdák nagyon súlyos veszteségeket szenvednek el 

- mondta el végezetül Nagy István. 

Süle Katalin, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara általános agrárgazdasági ügyekért felelős országos alelnöke

Süle Katalin fontosnak tartotta kiemelni, hogy a magyar agrárszektorban történelmi forrásbőség áll rendelkezésre. Megjegyezte: nem brüsszeli kegyelemről van szó:

A teljes 2900 milliárd forintos forráskeretből mindössze 600 millió forint az uniós támogatás, a fennmaradó 2300 milliárd forintos összeget a magyar kormány biztosítja

Szerinte míg más európai országok elvesznek a gazdáktól, addig a magyar kormánypéldátlan értékű támogatást biztosít a magyar gazdáknak.

Süle Katalin hozzátette, hogy az idei év kiemelten fontos, hiszen a júniusi választáson mi dönthetünk róla, hogy kik képviseljék Magyarországot a következő években Brüsszelben. Úgy látja, hogy a választások tétje az, hogy az agráriumot értő és támogató vagy az azt hátráltató csoportok kerülnek-e többségbe. 

Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke: 

A MAGOSZ elnöke azzal kezdte, hogy a nyugati gazdatüntetések az őrült ideológiák mentén meghozott döntések miatt alakultak ki. 

Egyes kormányok ezeket a döntéseket nem csak egyszerűen átvették, hanem még meg is fejeltek. Ennek következményeit látjuk ma Németországban, Hollandiában és Franciaországban is. 

Jakab István emlékeztetett, hogy a magyar gazdák tudják, hogy mit jelent bevonulni traktorokkal a fővárosba, hiszen ezt már ők is megtették, csak 2005-ben (az első Gyurcsány-kormány idején - a szerk.). A MAGOSZ szolidáris a tüntető uniós gazdákkal, és azt a magyar gazdák sem fogják tűrni, hogy az uniós gazdákra szigorúbb szabályok vonatkozzanak, mint az ukrán gazdákra. 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Drámai fordulat: döntöttek az ukránok a háborúról, Zelenszkij retteg

origo.hu

Magyar hírességek gyerekeinek meglepő civil foglalkozásai

borsonline.hu

Semmi sem takarja Palvin Barbi formás testét - megőrülnek a rajongók

magyarnemzet.hu

Ma már földmunkagépekkel melózik a magyar úszósport vagány vb-érmese

ripost.hu

"Nem hiszem el, hogy nem bírnak 1 millió forintot fizetni, hogy ott legyenek az esküvőmön" - kiakadt a menyasszony, mert senki se akar elmenni a lagzijára

mandiner.hu

Sebestyén Balázs Szoboszlairól: Én nagyon kedvelem őt, de ő nem kedvel engem

origo.hu

Meglepő részletek derültek ki Benedek Tibor sírhelyéről

mindmegette.hu

Mit főzzek a hétvégén? 11 tuti tipp a szombat-vasárnapi ebédhez

life.hu

Nem csak a tűrőképességeden múlik, hogyan éled meg a havivérzéssel és a PMS-sel járó fájdalmakat (hirdetés)

ripost.hu

Együtt áll a Mars és a Vénusz: ennek a 3 csillagjegynek mágikus szerelmi kapcsolata lesz

life.hu

A hüvelyflóra sokszínűsége: a mikrobiomunk egyéni mintázata (hirdetés)

ripost.hu

Erre senki sem számított, elhagyja az országot a Pepco

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Két éve tört ki az orosz-ukrán háború: "ez a háború csak emberi szenvedést hozott"

INSIDER

Több ezer forintot spórolhatsz, így vásárolj be a hétvégén

INSIDER

Orbán Viktor: Itt most rendet kell tenni, pedofilügyekben nincs kegyelem

INSIDER

Így randalírozott a köztévé székházában Gyurcsány robbantómestere, az elítélt DK-s Varju László - videó

INSIDER

A dögös kamionos Szilvia párjával járja a világot

INSIDER

Petőfi, Munkácsy… ki lesz a következő?

INSIDER

„Bemennék dolgozni és megkérdezném, hogy szombaton túlórázhatok-e” - a megtévesztés mestereivé válnának olvasóink, ha milliárdokról van szó

INSIDER

"A legrosszabb félelmünk igazolódott be" - borzalmas hírt kapott az 5 éves Kinga családja