POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.05.18.

Zelenszkij bármikor kirobbantja a világháborút

Lépés a szakadék széle felé.

Ukrajna Joe Biden amerikai elnök adminisztrációjához fordult azzal a kéréssel, hogy szüntesse meg az Egyesült Államok által biztosított fegyverek használatára vonatkozó korlátozásokat az orosz területen lévő katonai célpontok elleni csapásokra.

 

Alex Soros és Andrij Jermak az ukrán elnöki hivatal vezetője

Alex Soros és Andrij Jermak az ukrán elnöki hivatal vezetője Forrás: Alex Soros közösségi oldala

Hirdetés

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Feliratkozom a hírlevélre

Korábban a nyugati média arról írt, hogy Ukrajna partnerei nem adtak engedélyt Kijevnek arra, hogy a rendelkezésre bocsátott fegyvereket orosz terület elleni támadásokhoz használja - erről az RBC-Ukrajna számolt be a The Wall Street Journalra hivatkozva. Közben David Cameron brit védelmi miniszter nemrégiben közleményben jegyezte meg, hogy az ukrán félnek joga van csapást mérni Oroszországra London által biztosított fegyverekkel, teszi hozzá a lap.

A lap a The Wall Street Journalra hivatkozva hozzáteszi, hogy amerikai tisztviselők elismerték valóban érkezett egy ilyen kérés az Egyesült Államok kormányához. Kijev azt is kérte Washingtontól, hogy segítsen azonosítani az ukrán fegyverekkel támadandó célpontokat – teszik hozzá.

A napokban tett látogatást Kijevben az amerikai külügyminiszter és Soros György amerikai baloldali oligarcha fia, Alex is. 


A mi vérünkkel fizetne az ukrán győzelemért Soros György

A háborúpárti milliárdos spekulánsnak mindennél fontosabb Vlagyimir Putyin legyőzése. Senkit és semmit nem spórol az ügyben. Hullazsákokba csomagolt kelet-európai katonákról is értekezett korábban.

 

Soros György 2022. május 24-én. (Fotó: Fabrice COFFRINI / AFP) Fotó: AFP

 

Soros György több nyilatkozata is utal arra, hogy kelet-európaiakat küldene inkább a halálba, mint hogy amerikai vagy nyugat-európai katonák haljanak meg a fronton. A milliárdos spekuláns az ukrajnai háborúval kapcsolatban is több kijelentést tett. Így például Soros – a saját honlapja tanúsága szerint – 1993. november 1-jén arról beszélt, hogy egy háború esetén a kelet-európai élőerő csökkentené a NATO-országok számára a hullazsákok kockázatát.

Soros György, 2022. május 24-én. (Fotó: COFFRINI / AFP)
Soros György, 2022. május 24-én. (Fotó: AFP/Fabrice Coffrini)

A Mandiner is felhívta a figyelmet korábban a harminc évvel ezelőtt, még 1993-ban írt tanulmányára, amelynek címe: „Egy új világrend felé: A NATO jövője”. Ebben Soros György úgy fogalmazott:

Az Egyesült Államoknak nem kellene a világ rendőreként viselkednie. Ha cselekedne, akkor másokkal együttműködve cselekedne. Mellesleg a kelet-európai élőerő és a NATO technikai képességeinek kombinációja nagymértékben növelné a Partnerség katonai potenciálját, mert csökkentené a NATO-országok számára a hullazsákok kockázatát, ami a legfőbb korlátja a cselekvési hajlandóságuknak. Ez egy életképes alternatíva a fenyegető világrendetlenséggel szemben.

Sorostól tanultak a mostani brüsszeli vezetők

Soros György 2014. április 7-én egy véleménycikket jelentetett meg az Open Society Foundations oldalán, melyben arról írt, hogy új Ukrajna születik, melyet nem tud majd legyőzni Oroszország. Úgy fogalmazott: Egy új nemzet, egy új Ukrajna születésének vagyunk tanúi – egy határtalan jövővel, amelyet olyan emberek tesznek lehetővé, akik hajlandók életüket áldozni hazájukért.

A mostani háborúpárti narratíva pedig már tíz éve megjelent Soros György szóhasználatában. Nem egy európai vezetőtől hallani, hogy Ukrajna védi a Nyugatot. Soros György viszont már egy 2015. március 30-án megjelent interjúban Nyugat-Berlinhez hasonlította Ukrajnát, és kijelentette, hogy az ország az EU-t védi az orosz agresszióval szemben.

Ukrajna olyan, mint Nyugat-Berlin. Európában és Németországban túl sokan hunynak szemet e tény felett. […] Ukrajnát pénzügyi problémának tekintik, és úgy viselkednek Ukrajnával, mintha Görögország lenne. […]  Az embereknek meg kell érteniük, hogy Ukrajna megvédi az EU-t az orosz agresszióval szemben. […] Én készen állok: vannak konkrét beruházási ötletek, például a mezőgazdaságban és az infrastrukturális projektekben. […]  Egymilliárd dollárt tennék bele. Ennek nyereséget kell termelnie. A magánbefektetéseket erős politikai vezetéssel kell összekapcsolni.

Harmadik világháborút is előrevetített a spekuláns

A háborús pszichózis a milliárdos gondolataiban is folyamatosan feltűnik. Soros György 2022. május 24-én a Project Syndicate-en megjelent írásában a harmadik világháború esélyét is felvetette és Vlagyimir Putyin legyőzését a civilizáció megőrzéséhez is szükségesnek tartotta. Azzal fenyegetett, hogy összeomolhat a civilizáció, ha nem állítják meg az orosz elnököt. Mint fogalmazott:

Oroszország megtámadta Ukrajnát. Ez a velejéig megrázta Európát. Az Európai Uniót azért hozták létre, hogy ilyesmi ne történhessen meg. Még akkor sem, ha a harcok véget érnek, ahogyan végül meg kell, hogy történjen, a helyzet soha nem tér vissza a status quo ante állapotába. Valójában az orosz invázió a harmadik világháború kezdete lehet, amit lehet, hogy nem él túl a civilizációnk. Ukrajna inváziója nem véletlenül történt meg. A világ az elmúlt fél évtizedben, vagy még régebb óta, a két egymással homlokegyenesen ellentétes irányítási rendszer, a nyitott társadalom és a zárt társadalom küzdelmében vesz részt. […] Ma Kína és Oroszország jelentik a legnagyobb veszélyt a nyitott társadalmakra. […] Az ukránok minden tőlük telhetőt megtesznek, ellentámadásba lendülnek, időnként bátran behatolnak Oroszország területére is. Az ilyen taktikáknak megvolt az a további haszna is, hogy az orosz lakosság elé tárták azt, ami valójában történik. Az Egyesült Államok is mindent megtett az Oroszország és Ukrajna közötti pénzügyi szakadék csökkentése érdekében, legutóbb azáltal, hogy soha nem látott, 40 milliárd dolláros katonai és pénzügyi segélyt juttatott Ukrajna kormányának. Nem tudom megjósolni az eredményt, de Ukrajnának minden bizonnyal van esélye a harcra. […] A legtöbben elfogadjuk azt a gondolatot, hogy előbb-utóbb meg kell halnunk, de természetesnek vesszük, hogy civilizációnk fennmarad. Ezért minden erőforrásunkat mozgósítanunk kell a háború mielőbbi befejezése érdekében. Civilizációnk megőrzésének legjobb és talán egyetlen módja Putyin legyőzése. Ez a lényeg.

Az üzletember megjegyezte, a harmadik világháborút nem biztos, hogy túléljük. 

Szétrombolná Oroszországot

Soros György a 2023. február 16-i müncheni biztonsági konferencián is bizonyította háborúpártiságát. Ott arról beszélt, hogy Joe Biden amerikai elnök és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egyetértett abban, hogy a háború csak ukrán győzelemmel érhet véget. Az amerikai spekuláns szerint az ukrán győzelem az orosz birodalom felbomlását eredményezné, ami nagy változás lenne jó irányba. Kiemelte:

Ukrajna stratégiai választás előtt áll: vagy további veszteségek árán beleragad a Wagner sakkban tartásába, vagy propagandagyőzelmet arat Oroszországgal szemben, és megőrzi korlátozott erőforrásait egy ellentámadáshoz.

Hozzátette: december 22-én Zelenszkij Washingtonba repült, hogy megvitassa a helyzetet Biden elnökkel, akivel egyetértettek abban, hogy a háborút csak úgy lehet befejezni, ha megnyerik azt. De Biden figyelmeztette Zelenszkijt, hogy vannak határai annak, amit hajlandó megtenni – húzta alá Soros. 

A harmadik világháborút mindenáron el kell kerülni, és meg kell őrizni Európa támogatását Ukrajnának. A Biden-adminisztráció biztosítja Ukrajnának azokat a fegyvereket – légvédelmet, tankokat és rengeteg lőszert –, amelyek egy orosz támadás leküzdéséhez és a jövőbeliek elrettentéséhez szükségesek. Zelenszkij diplomáciai offenzívát indított az európai országokban, és sürgette azokat, hogy gyorsabban szállítsanak több tankot. Vadászgépeket is kért, és az európai országok beleegyeztek abba, hogy megkezdik az ukrán pilóták képzését a legkorszerűbb repülőgépek vezetésére – számolt be. Hangsúlyozta: 

Prigozsint arra utasította Putyin, hogy a február 24-i orosz invázió évfordulója előtt győzelmet arasson. Megpróbálja megkörnyékezni Bahmut város ukrán védőit, ahol számbeli fölényben van. Lehetséges, hogy sikerülni fog, de valószínűtlennek tartom, mert az ukrán hadsereg erős ellenállást fejt ki, és amint Ukrajna bevetheti a megígért fegyvereket, fordulhat a kocka. […] Február 11-én Prigozsin interjút adott a The Guardiannek, amelyben bevallotta, hogy nem fogja tudni csapdába ejteni Bahmut ukrán védőit. „Sok út van kifelé és kevesebb befelé” – mondta.

Két-három év távlatából beszélt a Donbász megszállásáról. Ez szűk lehetőséget ad Ukrajnának idén tavasszal, amikor megkapja a megígért fegyvereket, hogy ellentámadást indítson, amely meghatározza az ukrajnai orosz invázió sorsát – jelentette ki akkor Soros. Hozzátette: 

a volt Szovjetunió országai alig várják az oroszok vereségét Ukrajnában, mert ki akarják kiállítani/meg akarják erősíteni a függetlenségüket. Ez azt jelenti, hogy az ukrán győzelem az orosz birodalom felbomlását eredményezné. Oroszország többé nem jelentene veszélyt Európára és a világra. Ez nagy változás lenne jó irányba. Hatalmas megkönnyebbülést jelentene a nyitott társadalmaknak, és óriási problémákat okozna a zárt társadalmaknak.

Ukrán győzelemmel hiteget a milliárdos

Soros György háborús mondataiból nem volt hiány az elmúlt években, évtizedben. 2023. június 6-án a Projekt Syndicate-en megjelent írásában a Krím félsziget Ukrajna általi megtámadásáról elmélkedett. Az amerikai spekuláns arról is írt, hogy az ukrán győzelemmel végződő háború vége pozitív sokként érheti a világot. 

origo.hu

Mindent megváltoztat ez a drámai orosz háborús bejelentés

ripost.hu

A tudósok is kővé dermedtek attól, ami az óceán mélyéről előkerült

borsonline.hu

Műveltségi kvíz: ha 7-re tudod a választ, már átlag felett vagy!

magyarnemzet.hu

Ádám Martin esete felháborította a finneket, régi sérelem állhat a háttérben

ripost.hu

Bangó Margit lánya tiszta vizet öntött a pohárba az édesanyjával kapcsolatban

hirtv.hu

Ha az EU így folytatja, tíz év múlva nem lesz EU – így reagáltak a németek a Magyarországot ért büntetés hírére

ripost.hu

Most érkezett: mentőhelikopter szállt le az M5-ösön, roncsok mindenütt

mindmegette.hu

Kolbászos tepsis burgonya: egy egyszerű és laktató fogás

ripost.hu

Az ég is egymásnak teremtette őket: ez a négy csillagjegy tökéletesen passzol egymáshoz

ripost.hu

Megbízhatsz bennük: ennek a négy csillagjegynek a legtisztábbak a szándékai

ripost.hu

"Nadrágszíjjal kergették apámat, mert bemerészkedett ide" - betonkoporsónak csúfolják a miskolci kockát

ripost.hu

Most jött a hír: balesetet szenvedett a sikeres sportoló, nem tudták megmenteni

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Amerikai vadászgépeket kap Ukrajna

POLITIK

A foci-Eb elleni pusztító terrortámadást akadályozott meg a rendőrség

POLITIK

Németországnak "háborúképessé" kell válnia. Jön a hadkötelezettség

POLITIK

Újabb településeket foglaltak el az oroszok

POLITIK

Európában erősödtek a népakaratot megjelenítő pártok

POLITIK

Csak színjáték volt a svájci békekonferencia?

POLITIK

Nemzeti felhatalmazás Brüsszelben

POLITIK

Magyarország kész közvetíteni Oroszország felé