Orbán Viktor a kötcsei beszéd előtt: "Gazdasági sikert a gazdasági semlegesség hoz"

INSIDER
POLITIK

Szerző t.t.

Létrehozva: 2024.07.22.

Válságcsoport alakult Németországban Trump várható győzelme miatt

A német külügyi tárca szakértői különböző forgatókönyveken dolgoznak Trump győzelme esetére.

A német külügyminisztérium diplomatái azon dolgoznak, hogy felkészüljenek egy olyan helyzetre, amelyet korábban elképzelhetetlennek tartottak, vagyis Donald Trump visszatérésére a Fehér Házba. Ennek ugyanis beláthatatlan következményei lehetnek Németországraírja a Financial Times.

Day 3 - Republican Party presidential nominating convention
Hivatalosan is Donald Trump lett a republikánusok elnökjelöltje - Fotó: AFP

A minisztérium észak-amerikai részlegének képviselői, a politikatervezési osztály munkatársai, a transzatlanti együttműködés koordinátorának irodája és a washingtoni német nagykövetség egyfajta „informális válságcsoportot” hozott létre, hogy megvitassák, mit jelentene Trump győzelme Berlin számára, hogyan kell reagálnia rá.
A Financial Times szerint az esetleges Trump-győzelem mély aggodalmat kelt Berlinben. Németország attól tart, hogy Trump protekcionista gazdaságpolitikával térhet vissza, beleértve a 10 százalékos importvámok esetleges bevezetését, ami súlyosan károsítaná Németország exportorientált gazdaságát. Az aggodalmak fokozódtak, miután Trump J. D. Vance-t választotta alelnökjelöltjének, aki szkeptikus a NATO-val és Ukrajna támogatásával kapcsolatban.
Berlin attól tart, hogy egy esetleges új washingtoni adminisztráció megvonná az Európának nyújtott biztonsági garanciákat. „Évekbe fog telni, hogy alkalmazkodjunk ehhez a hadseregeink újbóli felfegyverzésén keresztül” – idéz az írás egy meg nem nevezett magas rangú német tisztviselőt, aki szerint fennáll annak a veszélye, hogy az ország „sebezhetőbbé” válik.
Joe Biden amerikai elnök vasárnap bejelentette az elnökjelöltségtől való visszalépését, és támogatta alelnöke, Kamala Harris jelölését.
 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek