Orbán Viktor a kötcsei beszéd előtt: "Gazdasági sikert a gazdasági semlegesség hoz"

INSIDER
POLITIK

Szerző t.t.

Létrehozva: 2024.07.25.

Ki vezeti most Amerikát? Mindenki a tévelygő, tántorgó Bidenen nevet - videó

Ki vezeti valójában Amerikát? Az elnökjelöltnek alkalmatlannak nyilvánított Joe Biden?

Miután Joe Biden bejelentette, hogy visszalép az elnökjelöltségtől, az Egyesült Államokban felmerült a kérdés, le kell-e mondania az elnöki posztról. Puccsszerű visszaléptetése pedig sokakat elgondolkodtatott, ki vezeti valójában Amerikát.

Joe Bident, a számára balul sikerült Donald Trumppal folytatot tévés  elnökjelölti vita után egyre többen szólították fel visszalépésre - Fotó: AFP

Joe Biden az X közösségi oldalon vasárnap közzétett levelében úgy fogalmazott, hogy az ország és a Demokrata Párt érdekét szem előtt tartva visszalép a jelöltségtől, és kizárólag kötelezettségei teljesítésére fókuszál majd elnöki időszaka hátralévő idejében. Vagyis 2025 január 20-ig hivatalában marad. Közölte azt is, hogy teljes mértékben támogatja Kamala Harris alelnök jelöltségét. Azt a közönség régóta sejtette, hogy nincs teljesen rendben a világ vezető hatalmának első embere. Az egyik beszéde után kezet fogott a levegővel, másik alkalommal megcsókolta egy rémült kislány ruháját. 

Öt hónapja az állította, beszélt nemrég Mitterrand francia elnökkel, csakhogy ő harminc éve halott! Egy rendezvényen álló helyzetben eldőlt a biciklijével, és emlékezetes pillanat volt, amikor eltévedt a színpadon Philadelphiában. Legutóbb pedig a NATO-csúcson Putyinként mutatta be a mellette álló ukrán elnök Zelenszkijt.

Trump speeches after Presidential nomination acceptance
Donald Trump: "Sokat fogunk szenvedni az elnöksége miatt, de az általa okozott károkat nagyon gyorsan orvosolni fogjuk" - Fotó: The Yomiuri Shimbun via AFP

Biden visszalépése után Donald Trump a tulajdonában álló Truth Social-on a volt elnök azt írta, hogy "Joe Biden nem volt alkalmas elnökjelölt, és semmiképpen sem alkalmas elnöknek, és soha nem is volt az". Szerinte az elnöki pozíciót csak hazugságokkal, álhírekkel szerezte meg, illetve a körülötte dolgozók, beleértve az orvosát és a médiát, tudták, hogy "nem képes elnök lenni, és nem is volt az". 
A BBC szerint sok republikánus képviselő azonnal felszólította Joe Bident, hogy mondjon le és hagyja el a Fehér Házat. 

White House - Washington
Hagyja el a Fehér Házat Biden, követelik a republikánus párt erős emberei - Fotó: picture alliance / photothek.de / Northfoto

"Ha Joe Biden nem alkalmas az elnökválasztásra, nem alkalmas az elnöki tisztségre sem" - mondta Mike Johnson, a képviselőház elnöke. "Azonnal le kell mondania a tisztségéről. November 5. nem érkezhet meg elég hamar" - tette hozzá a választás napjára utalva.
Markwayne Mullin szenátor azt javasolta, hogy Bident erőszakkal távolítsák el hivatalából az alkotmány 25. módosítása alapján, amely szabályozza az utódlást, ha az elnök nem tudja ellátni feladatait.
A New York Post cikkében azt állítja, hogy Bident a demokraták befolyásos vezetői éppen az alkotmány 25. módosításával zsarolták meg, hogy erőszakkal elmozdítják hivatalából, hacsak nem lép vissza a jelöltségtől. A jól megtervezett „palotapuccsra” már hetek óta készültek, de Biden makacskodott – mondta el a Biden családhoz közel álló forrás a lapnak. Ugyanis az első Trump-Biden vita után, és a Trump elleni merénylet óta a legtöbb közvélemény-kutatás Trump győzelmét vetítette előre a november 5-i elnökválasztáson. Ezután egyre több demokrata párti politikus, befolyásos pénzemberek, sőt még George Clooney is felszólította Bident a visszalépésre.
A Foxnews arról írt, hogy amikor már látszott, Joe Biden veszíteni fog Trumppal szemben, a Demokrata Párt balszárnya, Nancy Pelosi volt házelnök és Barack Obama volt elnök vezetésével, valamint az amerikai baloldal hatalmas „sötét pénzügyi” támogatásával puccsot hajtott végre. 

Barack Obama Biden visszalépése után: "Ismeretlen vizeken fogunk hajózni - Fotó: AFP

 „A következő napokban ismeretlen vizeken fogunk hajózni” – mondta Obama vasárnap. A forrás szerint Biden saját stábja semmilyen előzetes figyelmeztetést nem kapott a versenyből való kilépésről szóló döntéssel kapcsolatban, amely legalább kedd óta ismert volt. A forrás szerint a Demokrata Párt bennfentesei már legalább két éve tudják, hogy Biden egészségi állapota hanyatlóban van.
Josh Hammer a Newsweek főszerkesztője úgy nyilatkozott, megdöbbentette a Demokrata Párt Biden elleni puccsa. "A „demokrácia” állítólagos pártja a demokratikusan megválasztott jelöltjét meneszti. Mindez finoman szólva hihetetlen bohózat. Még messze vagyunk novembertől, és nem lehet tudni, hogy a demokraták milyen „októberi meglepetéssel” készülnek, de Donald Trump és J. D. Vance továbbra is jó formában van ahhoz, hogy megnyerjék a választást" - idézte Hammert a Politico.
És hogy ki vezeti valójában Amerikát, arra Elon Musk a rá jellemző pikírt módon válaszolt, miután Alex Soros Biden visszalépése után azt írta: „Itt az ideje, hogy mindannyian összefogjunk Kamala Harris körül, és legyőzzük Donald Trumpot. Ő a legjobb és legképzettebb jelöltünk. Éljen az amerikai álom!”  

Elon Musk az ifjabb Soros posztját az X-en kommentálta: „Szeretném megköszönni Alex Sorosnak, hogy nem tartott mindenkit bizonytalanságban arról, hogy ki lesz a következő bábu” – írta a Tesla-vezér.

No de addig is, amíg valóban eldől, hogy ki lesz az Egyesült Államok elnöke, marad a kérdés, ki vezeti valójában a világ legnagyobb hatalmát?

Ebben a videóban elképesztő jeleneteket láthat Joe Bidenről, aki sokszor azt sem tudja, hol van...

400 ezer dollár lesz Biden nyugdíja

A mintegy 10 millió dollárra becsült magánvagyonon kívül Biden szép, évi 236 000 dolláros nyugdíjra számíthat visszavonulása után. Ez az elnöki nyugdíj körülbelül ötszöröse egy egyedülálló személy amerikai átlagkeresetének, és valamivel több mint kétszerese egy gyermekes házaspár átlagjövedelmének - írja a t-online. De ez még nem minden: Biden jogosult a szenátorként eltöltött 36 év alatt szerzett nyugdíjra is. Ez további 166 374 dollárral növelné elnöki nyugdíját. Ezzel Joe Biden 402 374 dollár éves nyugdíjat kapna. Összehasonlításképpen: Angela Merkel volt német kancellár évi 180 ezer euró nyugdíjat kap. Ezen túlmenően a volt elnökök jogosultak „megfelelő, megfelelően berendezett és felszerelt irodahelyiségre”. Hogy ez a gyakorlatban mit jelent, az nincs meghatározva, sem méretben, sem költségekben. Bill Clinton volt elnök irodája például 771 négyzetméter alapterületű, és 2015-ben körülbelül 380 000 eurót költött rá az amerikai kormány.

 


 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek