Orbán Viktor a kötcsei beszéd előtt: "Gazdasági sikert a gazdasági semlegesség hoz"

INSIDER
POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.07.21.

Joe Biden lelép a politika színpadáról

Nem bírta tovább a nyomást.

Joe Biden visszalép az elnökjelöltségtől – az amerikai elnök a közösségi médiában közzétett közleményben jelentette be ezt a szándékát vasárnap.

Joe Biden az X közösségi oldalon közzétett levelében úgy fogalmazott: „Úgy hiszem, hogy a pártom és az ország legjobb érdeke azt szolgálja, hogy visszalépjek, és kizárólag kötelezettségeim teljesítésére fókuszáljak elnöki időszakom hátralévő idejében”.

Joe Biden egyben azt ígérte, hogy döntésének részleteit a jövő héten a nemzethez intézett beszédben fejti majd ki.

A demokrata párti elnök egy másik, a közösségi médiában közzétett üzenetben azt is közölte, hogy teljes mértékben támogatja Kamala Harris jelenlegi alelnök jelöltségét, valamint a republikánus elnökjelölt, Donald Trump legyőzése érdekében a Demokrata Párt egységét sürgette.

A demokrata párt kongresszusi vezető politikusai méltatták az elnök döntését, köztük Chuck Schumer, a szenátusi demokraták vezetője, aki úgy fogalmazott, hogy Joe Biden a párt és az ország érdekét helyezte előtérbe, amikor nehéz döntést hozott.

Joe Bidenre június 27., a számára sikertelen televíziós elnökjelölti vita óta egyre nagyobb nyomás helyeződött pártja részéről, megválasztott kongresszusi tagok, valamint korábbi tisztségviselők és a Demokrata Párt anyagi támogatói felől, hogy lépjen vissza a jelöltségtől.

Az amerikai politikában évtizedek óta nem fordult elő, hogy hivatalban lévő elnök elállt az újraválasztási szándékától. Legutóbb, 1968-ben Lyndon Johnson volt az az elnök, aki bejelentette visszalépését.

Több mint 50 korábbi magas rangú demokrata tisztségviselő sürgette már Joe Bident visszalépésre a Fehér Háznak küldött levélben, szombaton ugyanezt kérte újabb kongresszusi képviselő az elnöktől.

Mark Takano, a képviselőház veteránügyi bizottságának vezető demokrata tagja szombaton a közösségi médián keresztül intézett felhívást az elnökhöz, amelyben tiszteletéről biztosítva Joe Bident, azt írta, hogy a választás tétje túlságosan nagy, majd kérte, hogy az elnök „adja át a fáklyát” Kamala Harris alelnöknek, és engedje át neki a lehetőséget az elnökjelöltségre.

Elizabeth Warren, Massachussets állam befolyásos demokrata szenátora szombaton egy interjúban úgy nyilatkozott, hogy

amennyiben Joe Biden félreáll, Kamala Harris alelnököt alkalmasnak tartja arra, hogy Donald Trump ellenfele legyen az elnökválasztáson,

és aki készen áll a feladatra. A politikus úgy fogalmazott, hogy jelenleg Joe Biden a jelölt, akinek „nagyon nagy döntést” kell meghoznia.

A szombati összesítés szerint a Kongresszus demokrata tagjai közül 35-en kérték nyilvánosan visszalépésre Joe Bident, köztük 4 szenátor és 31 képviselő. Az amerikai törvényhozásban jelenleg 212 demokrata képviselő és 51 demokrata, illetve általában a demokratákkal együtt szavazó független szenátor dolgozik.

A CNN hírtelevízió szombaton számolt be arról a levélről, amelyet 56 korábbi diplomata, kül- és nemzetbiztonsági ügyekért felelős demokrata tisztségviselő küldött a Fehér Háznak, arra kérve az elnököt, hogy engedje át a jelöltséget.

A levélben tiszteletükről biztosítva Joe Bident azzal érvelnek, hogy amennyiben Donald Trump győz az elnökválasztáson, az kockára teszi azokat az eredményeket a nemzetbiztonság területén, amelyeket – a levél írói szerint – Joe Biden elért.

A levélre reagálva Biden kampánycsapata közleményt adott ki,

amiben egységet sürgetnek a szavaik szerint Donald Trump által jelentett nemzetbiztonsági kockázat ellensúlyozására, Joe Biden külpolitikai sikereire hivatkozva. Szombaton a Fehér Ház orvosa közölte, hogy Joe Biden állapota folyamatosan javul, miután szerdán koronavírus-fertőzöttséget állapítottak meg nála.

Donald Trump szigorított biztonsági intézkedések közepette tartotta meg szombaton a választási gyűlését Michigan államban, az elsőt az után, hogy egy héttel korábban merényletkísérletet hajtottak végre ellene. Trump „visszatérése” kapcsán a jobboldali sajtó azt írja, az elnökjelölt úgy vezeti a republikánus tömböt, mintha az ellene elkövetett merénylet meg sem történt volna.

„Úgy állt oda Michiganban az emberek elé, hogy nem tudta, mit várnak tőle, mégis megtartott egy két órás show-t! Ő a politika Mick Jaggere! Senki sem mondta volna meg, hogy erre az emberre egy hete rálőttek. Trump energikus, aktív, és úgy vezeti a republikánus tömböt, mintha mi sem történt volna” – mondta a Fox News műsorában Trump szombati michigani választási gyűlése után Piers Morgan brit újságíró és műsorvezető, aki szerint

Michigan ezután billegő állam lesz, ami azt jelenti, hogy a demokratáknak nagyon össze kell szedni magukat a győzelemért.

Piers Morgan kiemelte: Trump két órán át beszélt úgy, hogy fenn tudta tartani a tömeg figyelmét. Az újságíró szerint ő az az ember, aki pontosan tudja, hogyan kell kommunikálni, melyik pillanatban mit kell tennie.

„Nyugat-Michigan feltüzelt, és készen állnak a változásra Washingtonban is” – nyilatkozta Michael Markey, a michigani 3. kongresszusi körzet republikánus jelöltje a Fox Newsnak. A politikus szerint egy héttel ezelőtt egy emberként imádkoztak Trumpért, ma viszont már lelkesen állnak sorba, hogy lássák őt és megmutassák neki, készen állnak harcolni.

Az elnökjelölt visszatérése kapcsán a Politico kiemelte:

Trump „megragadja azt a bizonytalanságot, ami Biden elnökjelöltsége körül kialakult”.

A Grand Rapids városában tartott választási eseményt, szemben a július 13-i nagygyűléssel, zárt csarnokban rendezték, és ez volt az első, amelyen Donald Trump és hétfőn megnevezett alelnök-jelöltje, J.D. Vance közösen vett részt. Michigan állam az elnökválasztás szempontjából meghatározó, a billegő államok között tartják számon, ahol republikánus és demokrata győzelemre egyaránt esély van.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek