POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.05.17.

Melyik titkosszolgálattal működik együtt a 444?

Ezt kérdezte MenczerTamás.

Vajon a 444 melyik titkosszolgálattal működik együtt és ki finanszírozza azért, hogy egyébként nemzetbiztonságot érintő és gyengítő információkat nyilvánosságra hozzon? – tette fel a kérdést Menczer Tamás.

 

Menczer Tamás, a Fidesz-KDNP kommunikációs igazgatója
Menczer Tamás, a Fidesz-KDNP kommunikációs igazgatója (Fotó: MTI/Vajda János)

– A külügyminiszter úrhoz hasonlóan nemzetbiztonságot érintő kérdéseket nem tárgyalok meg, nem tudok megtárgyalni a sajtó képviselőivel. Így Önnel sem, mert ennek nem ez a helye és módja. A második az az, hogy minden ország vonatkozásában, így Magyarország vonatkozásában is és az összes többi ország vonatkozásában, vannak befolyásolási, információszerzési kísérletek – fogalmazott Menczer Tamás az RTL kérdésére válaszolva. 

Az RTL abban az ügyben kérdezte a Fidesz–KDNP kommunikációs igazgatóját, hogy a 444-hez kiszivárogtatták a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat főigazgatójának, Szabó Hedvig altábornagynak a levelét. Menczer Tamás kiemelte:

Az illetékes szolgálatok dolga, hogy ezek ellen fellépjen, illetőleg, ha szükséges, nyilván szükséges, akkor a megfelelő lépéseket megtegye.

A politikus arra is felhívta a figyelmet, hogy épp a 444 írt arról 2015-ben, hogy „az USA lehallgatta Merkelt, Merkel lehallgatta Sarkozyt. NATO és uniós szövetségesekről van szó. Miről beszélgetünk? Tehát, minden ország esetében vannak befolyásolási, vagy információszerzési kísérletek, az illetékes szolgálatok dolga, hogy ezt kivédjék. Ez Magyarország esetében is így van, de mint láthatja, még olyan súlyos esetek is előfordulnak, amikor NATO és uniós szövetségesek hallgatják le egymást”.

Menczer Tamás azt is kiemelte, hogy minden esetben, amikor nemzetbiztonsági ügyről van szó, a magyar érdeknek megfelelően cselekszenek, ellentétben a baloldallal. Mint mondta: „Gyurcsány Ferenc bevitte az oroszokat a titkosszolgálatba. Ha jól emlékszem, valakit le is ültettek ezért”.

A politikus azt is megjegyezte:

Roppant mód kíváncsi lennék arra, hogy amikor az unió két békepárti miniszterelnöke közül az egyiket lelövik, marad egy akcióképes Orbán Viktor, és védjük Magyarország békéjét és biztonságát, akkor vajon a 444 melyik titkosszolgálattal működik együtt és ki finanszírozza azért, hogy egyébként nemzetbiztonságot érintő és gyengítő információkat nyilvánosságra hozzon. Roppant mód kíváncsi lennék erre. Mi a magyar érdek védelmében cselekszünk, minden tekintetben, a nemzetbiztonság tekintetében is.

Az Alkotmányvédelmi Hivatal előtt az ügy

Ahogy arról lapunk is beszámolt, 

Nemzetbiztonsági kockázat miatt érkezett feljelentés az Alkotmányvédelmi Hivatalhoz, miután a 444-hez kiszivárogtatták a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat főigazgatójának, Szabó Hedvig altábornagynak a levelét. 

A közérdekű bejelentéseiről ismert Tényi István bejelentésében úgy fogalmaz, érdemes megfontolni vizsgálat lefolytatását, hogy kiderüljön, milyen módon került a sajtóhoz az altábornagy levele. 

A jelentés tartalmának nyilvánosságra hozása magyar nemzeti érdekeket, valamint nemzetbiztonsági érdekeket sérthet

– húzta alá. 

Emlékeztetett, a 444 birtokában van egy másik olyan dokumentum, mely szintén sértheti Magyarország biztonságát, mégpedig egy olyan terv, melyben a Külügyminisztérium biztonsági rendszerének biztonságosabbá tételéről írnak.

– Felmerülhet annak a lehetősége, hogy az üggyel kapcsolatban ismeretlen személy tiltott tevékenységet folytatott, jogosulatlanul férhetett hozzá adatokhoz, illetve minősített adatokkal élhetett vissza – vélekedett a bejelentő.

A külgazdasági és külügyminiszter felvilágosította a 444 munkatársát, hogy bűncselekményt követ el.

 

 

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Forrás: Facebook/Szijjártó Péter

 

– Ön most a nyilvánosság előtt szeretne engem belevinni abba, hogy egy titkosszolgálati működéssel kapcsolatos dokumentumot kommentáljak. Ezt nem gondolja komolyan, ugye? – tette fel a kérdést Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a 444.hu hírportál riporterének. A tárcavezető Facebook-oldalán tette közzé azt a videófelvételt csütörtökön, melyen a híroldal munkatársa készített vele interjút. Szijjártó Péter a videó legelején úgy fogalmazott, „én csak egyet tudok mondani önnek nemzetbiztonsági kockázatok okozása nélkül, hogy ahhoz nekünk itt hozzá kellett szoknunk, az elmúlt időszakban, hogy több földrajzi irányból is próbáltak befolyásolási kísérleteket végrehajtani, és hogy ezeknek ki milyen konkrét formáját választotta, az azért elég változatos volt”.

A külügyminiszter kijelentését követően a 444 riportere elővett egy papírt a zsebéből, melyet a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat főigazgatója, Szabó Hedvig altábornagy írt.

Szijjártó Péter ezután megkérdezte az újságírót, hogyan került hozzá a dokumentum, mire a válasz csupán annyi volt, „forrásvédelem van”. A tárcavezető hozzátette, ebben nem szeretne részt venni, tekintve, hogy amit a riporter csinált, sérti a nemzeti érdekeket. „Csinálja, csak engem ne vigyen bele, az a kérésem” – hangsúlyozta. A 444 munkatársa végül Szijjártó Péter javaslatára zsebre dugta a papírt, majd megpróbálta feltenni kérdését a külügyminiszternek, melyben továbbra is utalt a – feltehetőleg titkosított – dokumentumra.

„Nagy mennyiségben törték föl az orosz titkosszolgálatok, az FSZB és a GRU Szabó Hedvig altábornagy tájékoztatása szerint a külügynek a rendszereit” – kezdte mondandóját a riporter, hivatkozva a korábban bemutatott levélre.

Szijjártó Péter azonban tudatta az újságíróval, a nála lévő levelet nem neki írták. Válaszában a riporter elmondta, a levelet Szijjártó Péter államtitkárának címezték.

„És az én államtitkárom adta ezt oda önnek?” – tette fel kérdését a külügyminiszter. A 444 munkatársa viszont már nem akarta elárulni, kitől kapta a dokumentumot, Szijjártó Péter viszont tudatta vele, éppen bűncselekményt követ el. A riporter szerint viszont nem minősített adatról van szó, még az sem zavarta, hogy a levelet nemcsak nem neki írták, de fel sem hatalmazták, hogy nyilvánosságra hozza tartalmát. Minderre a riporter nem igazán tudott reagálni, egyből visszatért az orosz titkosszolgálatokkal kapcsolatos kérdésére, majd kampányhazugsággal vádolta meg a tárcavezetőt.

Még egyszer mondom, én nemzetbiztonsági kérdéseket nem fogok sem önnel, sem mással nyilvánosság előtt megvitatni

– szögezte le Szijjártó Péter.

Hozzátette: a behatolási kísérletek ellen történek lépések az illetékes szervezetek részéről. Egyúttal óvatosságra intette a sajtót, mondván, vannak olyan, az országon kívülről erők, amelyek abban érdekeltek, hogy magyar nemzeti érdekeket, valamint nemzetbiztonsági érdekeket sértsenek. „Nem javaslom, hogy ennek eszközeivé váljanak” – hangsúlyozta. A 444 riporterének azonban mindez még mindig nem volt elég, rákérdezett arra is, fel tudták-e mérni, milyen adatokat loptak el az oroszok. „Akinek ez a dolga, nyilván fel tudta” – válaszolta a külügyminiszter. Ezután az újságíró egy elképesztő kérdéssel állt elő: mégpedig azzal, hogy az ellopott adatok hozzá tudtak-e járulni az Ukrajna elleni háború megindításához. Szijjártó Péter már mosolyogva válaszolta:

– Ne legyen nevetséges! Hogyan járultak volna már hozzá, de most komolyan? Van egy hihetőségi határ, nem? Nem javaslom, hogy átlépje.

A 444 újságírója ezután a kétfaktoros hitelesítésre tért rá, kötelező-e a külügyminisztériumban. A tárcavezető tudatta vele, kollégái „megfelelnek minden olyan kötelezettségnek, ami a biztonságos működésünkhöz szükséges”. A feszültséget azonban még tovább tudta fokozni az újságíró, kiteregetve azt, hogy a 444 birtokában van egy másik olyan dokumentum, mely szintén sérti Magyarország nemzetbiztonságát, mégpedig egy olyan terv, melyben a külügyminisztérium rendszerének biztonsági rendszerének biztonságosabbá tételéről írnak. A riporter elismerte, nem titkosszolgálattól kapta a dokumentumot, álláspontja szerint a külügyminiszternek el sem kell árulnia, hogyan jutott hozzá. Egyedül annyit tudott válaszolni ismét, hogy végzett forrásvédelmet és a sajtóhoz eljutnak bizonyos írások. Úgy tűnik, a 444 nem igazán volt tisztában a helyzet biztonsági kockázataival.

Óvatosak legyenek szerintem ezekkel, mert ezek jogszabályilag nagyon kényes területek

– búcsúzott Szijjártó Péter a 444 riporterétől.

origo.hu

Mindent megváltoztat ez a drámai orosz háborús bejelentés

ripost.hu

A tudósok is kővé dermedtek attól, ami az óceán mélyéről előkerült

borsonline.hu

Műveltségi kvíz: ha 7-re tudod a választ, már átlag felett vagy!

magyarnemzet.hu

Ádám Martin esete felháborította a finneket, régi sérelem állhat a háttérben

ripost.hu

Bangó Margit lánya tiszta vizet öntött a pohárba az édesanyjával kapcsolatban

hirtv.hu

Ha az EU így folytatja, tíz év múlva nem lesz EU – így reagáltak a németek a Magyarországot ért büntetés hírére

ripost.hu

Most érkezett: mentőhelikopter szállt le az M5-ösön, roncsok mindenütt

mindmegette.hu

Kolbászos tepsis burgonya: egy egyszerű és laktató fogás

ripost.hu

Az ég is egymásnak teremtette őket: ez a négy csillagjegy tökéletesen passzol egymáshoz

ripost.hu

Megbízhatsz bennük: ennek a négy csillagjegynek a legtisztábbak a szándékai

ripost.hu

"Nadrágszíjjal kergették apámat, mert bemerészkedett ide" - betonkoporsónak csúfolják a miskolci kockát

ripost.hu

Most jött a hír: balesetet szenvedett a sikeres sportoló, nem tudták megmenteni

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Amerikai vadászgépeket kap Ukrajna

POLITIK

A foci-Eb elleni pusztító terrortámadást akadályozott meg a rendőrség

POLITIK

Németországnak "háborúképessé" kell válnia. Jön a hadkötelezettség

POLITIK

Újabb településeket foglaltak el az oroszok

POLITIK

Csak színjáték volt a svájci békekonferencia?

POLITIK

Nemzeti felhatalmazás Brüsszelben

POLITIK

Magyarország kész közvetíteni Oroszország felé

POLITIK

Már a pozíciókról folyik az egyezkedés Brüsszelben