POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.04.19.

Az oltásellenesség mindannyiunk biztonságát veszélyezteti

Az utóbbi években egyre aktívabbá váló oltásellenes mozgalmak jogszerű eljárások mögé bújva, jogszerűtlen és szakmaiatlan indokokkal igyekeznek akadályozni a védőoltási program működését. Idén már 96 eljárás indult védőoltás alóli mentesítés miatt, míg három éve csak 19 ilyen eset volt. Ezért kiemelt figyelmet kell fordítani arra, hogy a védőoltásokkal és a gyermekeket gyógyító orvosokkal szembeni bizalom megmaradjon.

 

                                                                                                           Illusztráció. Forrás: Pexels

 

Magyarországon európai viszonylatban is kiemelkedő az ingyenes védőoltási program, amely több mint százéves múltra tekint vissza. A védőoltások évszázadok óta az orvostudomány egyik legnagyszerűbb találmányai közé tartoznak. Az oltásellenes szülők mindezt kétségbe vonják, valamint olyan házi-, gyermek- és oltóorvosokat hoznak méltatlan helyzetbe, hurcolnak és aláznak meg, akik a gyermekek gyógyítására esküdtek fel. Azokat az orvosokat vegzálják, akik a legjobb szakmai tudásuk szerint akarják, hogy a gyerekeknek ne essen bajuk, hogy egy egyszerűen kiheverhetőnek tűnő betegség ne okozzon maradandó egészségkárosodást vagy legrosszabb esetben halált.

 

Jelenlegi kötelező védőoltások:

 • gümőkór (tuberculosis)
 • torokgyík (diphtheria)
 • szamárköhögés (pertussis)
 • merevgörcs (tetanus)
 • gyermekbénulás (poliomyelitis anterior acuta)
 • kanyaró (morbilli)
 • rózsahimlő (rubeola)
 • mumpsz (parotitis epidemica)
 • bárányhimlő
 • B típusú Haemophilus influenzae (Hib)
 • pneumococcus
 • Hepatitis B vírus
 • kötelezően felajánlandó: HPV

 

Összeesküvés-elméletek

Az oltásellenes szervezetek megbízhatatlan, veszélyes forrásokból tájékozódnak, majd az itt fellelhető hamis információkkal próbálják alátámasztani a különböző összeesküvés-elméleteket. Például azt, hogy a kötelező védőoltások hatástalanok vagy meddőséget, autizmust, egyéb súlyos betegségeket okoznak. Előfordulnak olyan hajmeresztő teóriákat gyártók, akik abszolút tudománytalan érvekkel igyekeznek elhitetni másokkal, hogy a fertőző betegségek nem is léteznek.

 

Pánikkeltés

Az oltásellenes orvosok esküjük ellen cselekszenek, bizniszt építenek arra, hogy félrevezetik a szülőket. Ezek a csoportok az érzelmekre hatva, a pánikkeltés és a bizalmatlanság irányába igyekeznek eltolni a védőoltásokról szóló híreket, kommunikációt. Honlapjaikon az oltóanyagokkal kapcsolatban téves, hamis információkat terjesztenek, valamint bíróság, illetve Alkotmánybíróság előtt támadták és próbálják támadni a védőoltási rendszert és a gyermekorvosokat.

 

Jogi kiskapukat használnak

Az oltásellenes mozgalmak jogszerű eljárások mögé bújva, jogszerűtlen és szakmaiatlan indokokkal igyekeznek akadályozni a védőoltási program működését.

Az egészségügyről szóló törvény ugyanis lehetőséget ad a védőoltás alóli mentesítésre, ha ezt orvosilag igazolt egészségi ok indokolja. Az oltásellenes szervezetek arra biztatják a szülőket, hogy ezt használják kiskapuként, ám mivel az orvosoknak a szakma törvényes gyakorlása, valamint a gyermekek egészsége a legfontosabb, így az oltásellenes szülők nem járnak sikerrel, mikor hamis indokokkal próbálják meg rávenni őket egy igazolás kiállítására.

 

Időhúzó eljárások az orvosok ellen

Ennek következtében a területileg illetékes népegészségügyi hatóságoknál, járási hivataloknál tömegesen indultak el védőoltás alóli mentesítési eljárások a kezelőorvossal szemben. A törvényes képviselők az orvosi szakvéleményt megkérdőjelezve sérelemdíj iránti polgári peres eljárásokat kezdeményeztek a szakorvosok ellen. Más esetekben háziorvosok, házi gyermekorvosok ellen büntetőfeljelentéseket tettek foglalkozás körében elkövetett szándékos vagy gondatlan veszélyeztetés miatt, annak ellenére, hogy az oltóorvosok a szakma szabályai és a jogszabályi kötelezettségeknek megfelelően végzik tevékenységüket. Az ilyen és ehhez hasonló jogi eljárások időtartama alatt a gyermekek védőoltása halasztódik, ami tömeges méreteket öltve a járványügyi biztonságot veszélyeztetheti.

Idén 19 házi- és gyermekorvos ellen tettek büntetőfeljelentést a kötelező vagy ajánlott védőoltás beadása miatt. Ez az elmúlt három év viszonylatában extrém magasnak számít, ugyanis akkor mindössze négy esetben tettek feljelentést.

Szintén 2024-ben 96 esetben indult eljárás védőoltás alóli mentesítés miatt, tavaly összesen 65, 2022-ben negyven, míg 2021-ben 19 ilyen ügy volt.

A hatóságok a hatályos jogszabályoknak megfelelően határozottan és következetesen járnak el az életkorhoz kötött kötelező védőoltások elmaradása esetén. Ezen eljárások jogszerűtlen akadályozása, elhúzása, valamint a tömegesen indított indokolatlan mentesítési eljárások a szülők által arra irányulnak, hogy az oltási kötelezettség megszűnéséig ne történhessen meg az oltás.

 

Kulcskérdés az átoltottság

A védőoltások minden ellentétes állítással, áltudományos magyarázattal szemben hatékonyak, az összes fertőző betegség – amely ellen eddig sikerült kifejleszteni vakcinát – kivédhető és elkerülhető. így kerülhetjük el a tömeges megbetegedések, a történelemből már jól ismert járványok ismételt megjelenését. Ilyen például a kanyaró, a torokgyík vagy a szamárköhögés. Fontos, hogy az emberek mindig hiteles forrásból tájékozódjanak az oltásokkal, a védőoltási programmal és a fertőző betegségekkel kapcsolatban.

Az oltások mellőzésének beláthatatlan következményei lehetnek, egy járvány kialakulásához elég, ha kismértékben billen fel az átoltottság aránya. Hazánkban jelenleg az átoltottság valamennyi kötelező oltásfajtánál meghaladja a 99 százalékot.

A járványok azonban könnyen kialakulhatnak, ha az átoltottság nem megfelelő. Nem kell messze mennünk, elég csak két szomszédunk jelenlegi járványügyi adatait megvizsgálni. Ezek szerint szerint Romániában és Ausztriában az átoltottság mértékének csökkenése következtében kanyarójárványok zajlanak. Csak a kötelező oltási programok tudatos és következetes betartásával lehet megelőzni, hogy hazánkban ne alakuljanak ki olyan járványügyi esetek, mint a környező országokban.

Európában máshol is felütötték a fejüket a védőoltással megelőzhető fertőző betegségek: 2016-ban Belgiumban halt meg egy hároméves oltatlan gyermek torokgyík (diftéria) következtében.

– Elfogadhatatlan, hogy az oltásellenes csoportok most már perekkel támadják a gyermekorvosokat – jelentette ki a kormány közösségi oldalán a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára. Rétvári Bence leszögezte: a kormány megvédi a gyermekorvosokat.

Mint arról a Magyar Nemzet már beszámolt, az utóbbi években egyre aktívabbá váló oltásellenes mozgalmak jogszerű eljárások mögé bújva, jogszerűtlen és szakmaiatlan indokokkal igyekeznek akadályozni a védőoltási program működését. Idén már 96 eljárás indult védőoltás alóli mentesítés miatt, míg három éve csak 19 ilyen eset volt.

Rétvári Bence hangsúlyozta: minden orvos, amikor oltást ad be, az orvosi esküje szerint cselekszik, a gyermek egészségét, életét védi. – Akik pereket indítanak, olyan gyermekorvosokat aláznak és hurcolnak meg, akik a gyermekek gyógyítására esküdtek fel – fogalmazott.

Láthatóan idén sokkal több eljárást indítottak az oltások ellen, és sokkal szervezettebbek. Álhíreket terjesztenek, részletes leírásokat tesznek közzé az interneten, hogyan kell akadályozni az oltás beadását

– fejtette ki Rétvári Bence. A politikus hangsúlyozta, hogy ez óriási felelőtlenség: az oltás mind az egyént, mind a közösséget védi. – Ha az átoltottság szintje visszaesik, olyan rég elfeledett betegségek térhetnek vissza, mint a kanyaró, a torokgyík vagy a szamárköhögés. A kormány a magyar családok nevében is köszöni az oltó- és gyermekorvosok munkáját – mondta az államtitkár.


 

origo.hu

Ennél bizarrabb tizenegyest még soha nem adtak focimeccsen

ripost.hu

Wolf Kati bevallotta: „Öregedni nagyon nem könnyű nőként”

borsonline.hu

Megszületett az új rapkirály: G.w.M büszkén öleli magához kicsi fiát - FOTÓ

vg.hu

Napelem: Kína már belefulladt, most Európa jön

ripost.hu

Itt a vége: 25 év házasság után újabb sztárpár dobta be a törölközőt

hirtv.hu

Már a rendőrség vizsgálja Magyar Péter szimpatizánsainak tatabányai akcióját

ripost.hu

Ellepték a kerted a csigák? Így inthetsz búcsút nekik nyomban

mindmegette.hu

Nem termesztjük, inkább megvesszük – 5 kincset érő zöldség, amelyek nagyobb figyelmet érdemelnének

ripost.hu

Gyászol a Buckingham-palota: mindenki szíve összetört

ripost.hu

Hoppá: Világsztár jelent meg egy magyar cipőboltban, ezt a lábbelit vitte haza

ripost.hu

Belép az Ikrekbe a szerencse bolygója: ez a 3 csillagjegy teljesen új életet kezd

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Három ukrán férfi nyilatkozott: A háborút nem lehet túlélni

POLITIK

A 2022-es magyar választást külföldről befolyásoló hálózat ma is aktív

POLITIK

Vajon Manfred Weber elküldené a gyerekeit katonának?

POLITIK

Lengyel tábornok: Az ukránokat az mentheti meg, ha megállítjuk a háborút

POLITIK

Macron: A végsőkig kell segíteni Ukrajnát

POLITIK

Szentkirályi Alexandra:Elég a közlekedési káoszból Budapesten

POLITIK

Nőtt a foglalkoztatás és csökkent a munkanélküliség

POLITIK

Mit ér a svájci békekonferencia Oroszország nélkül?