POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.04.15.

Az oroszok a Győzelem Napjáig újabb ukrán várost akarnak elfoglalni

Az orosz csapatok rendületélenül rohamoznak.

Az ukrán hadsereg parancsnoka szerint az orosz erők a szimbolikus jelentőséggel bíró május 9-ig el akarják foglalni Csasziv Jar városát – közölte vasárnap Olekszandr Szirszkij az ukrán hadsereg parancsnoka Telegram-oldalán.

Állítása szerint az orosz hadvezetés kiadta az ennek megfelelő parancsokat. Május 9. a Náci Németország felett aratott győzelem emléknapja Oroszországban.

A Donyeck megyei Csasziv Jar nem egészen 30 kilométerre délre fekszik Kramatorszktól, a megye ukrán kézen lévő területének legnagyobb városától, és az ukrán hadsereg számára fontos vasúti és logisztikai csomópont. A város a háború előtt mintegy 12 200 lakossal rendelkezett és szakértők szerint jól védhető térségben fekszik.

A délkeleti Dnyipro térségében vasárnap legkevesebb 15 ember sérült meg egy lelőtt orosz manőverező robotrepülőgép törmelékeitől. Mindemellett mintegy harminc lakóházban keletkeztek károk a regionális katonai parancsnokság tájékoztatása szerint. A délebbre fekvő Nikopol városában négyen sebesültek meg orosz tüzérségi csapás miatt, több lakóház pedig lángba borult.

Kedvezőbb állásokat foglalt el Avgyijivka és Donyeck környékén, valamint a donyecki régió déli részén az orosz hadsereg az elmúlt nap folyamán, miközben ukrán katonai célpontokra mért tüzérségi és légi csapást Harkiv és Szumi megyében – közölte az orosz védelmi minisztérium.

Az orosz hadijelentés szerint nyolc ukrán ellentámadás hiúsult meg, közülük hét Avgyijivkánál. A moszkvai katonai tárca által kiadott tájékoztatás értelmében az ukrán hadsereg a harci érintkezési vonal mentén az elmúlt nap során több mint 1200 katonát veszített. Közülük a legtöbben, mintegy 470-en a Donyeck, 460-an pedig az Avgyijivka körzetében vívott összecsapásokban estek el vagy sebesültek meg súlyosan.

A minisztérium a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között sorolt fel egyebek mellett egy német Iris-T légvédelmi rendszert, egy lőszerraktárt, hat harckocsit – mind Avgyijivkánál váltak üzemképtelenné –, egy gyalogsági harcjárművet, négy páncélozott harcjárművet, két-két amerikai gyártmányú M109-es Paladin és lengyel Krab önjáró tarackot, egy HIMARS-rakétát, három francia HAMMER és amerikai JDAM irányított légibombát, továbbá 41 drónt.

Az orosz hadsereg szombaton bejelentette a donyecki régióban lévő Pervomajszke település bevételét. A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek a hétvégén ukrán tüzérségi és dróntámadást.

A Herszon megyei Kahovkában és Carszkeben egy-egy civilt öltek meg belövések. A donyecki régióban két tűzoltó megsebesült ukrán pilóta nélküli repülőszerkezet okozta tűz elfojtása közben, megismételt dróncsapás következtében. Egy tűzoltóautó megsemmisült, egy másikban súlyos károk keletkeztek.

A Zaporizzsja megyei Tokmakban 16-ra emelkedett a szombati ukrán tüzérségi támadás következtében életüket vesztett civilek száma. A csapás 20 sebesültje közül 12 állapota súlyos.

A moszkvai védelmi tárca szerint kedvezőbb állásokat foglaltak el az orosz csapatok Kelet-Ukrajnában. Több mint 1700 ukrán drónt semmisítettek meg, miközben Kijev folytatja a drónflottája fejlesztését. Az orosz ENSZ-nagykövet kijelentette, hogy ha a Nyugat folytatja Ukrajna felfegyverzését, az könnyen terrorista-állammá válhat. Orbán Viktor miniszterelnök Marokkóban hangsúlyozta, hogy Magyarország továbbra is a tűzszünet és a béke pártján áll.

Szinte teljesen elszenesedett egy hőerőműnek a vezérlőpultja Kijev közelében a legutóbbi orosz légicsapás után. Moszkva szerint az elmúlt hét napban több tucat csapást hajtottak végre ukrán energiaipari létesítmények ellen. Ezzel pedig

rengeteg ukrán település áramellátást döntötték romba.

Az erőművek dolgozói mindent megtesznek, hogy legalább a döntéshozó központoknak legyen elegendő áramuk. Közben folyamatos félelemben élnek, hogy mikor esnek maguk is légicsapás áldozatává.

„A legnagyobb találat mindössze 30 méterre tőlünk csapódott be. Engem is eltaláltak az üvegszilánkok. Fel sem fogtam” – mondta az erőmű egyik dolgozója.
Oroszország a legutóbb csütörtökön hajtott végre nagyszabású támadást az ukrán infrastruktúra ellen.

Kijev és Harkiv közelében is bombáztak erőműveket,

súlyosan károsítva mindkét város áramellátását. Az orosz védelmi tárca szerint a támadásokkal csak arra adtak választ, hogy Ukrajna folyamatosan orosz ipari létesítmények ellen támadt.
A moszkvai védelmi tárca e heti hadijelentése szerint az orosz hadsereg kedvezőbb állásokat foglalt el a többi között Avgyijivka és Donyeck környékén. Eközben 95 ukrán ellentámadást vertek vissza.

Moszkva továbbá arról számolt be, hogy megsemmisítettek több tucatnyi páncélozott harcijárművet, vontatott tarackokat, valamint több mint 1700 drónt.

Az ukrán hadsereg ezalatt folyamatosan dolgozik a drónflottája fejlesztésén.

A drónok kezelőinek Ternopil régióban szervezték meg a képzését.

„Három-négy kilométerre vagyunk az orosz csapatoktól. Ha túl közel mennénk, az oroszok megtalálnának minket. Most már megfelelő távolságban vagyunk tőlük. A tüzérségünk jól működik, és mi nem fedjük fel, honnan lőnek” – mondta egy szakaszparancsnok.

Közben az orosz hatóságok azt jelentették be, hogy

egy moszkvai parkolóban felrobbant egy autó.

Az orosz média szerint a jármű az ukrán nemzetbiztonsági szolgálat egy korábbi tisztjéhez tartozott, aki már évek óta az orosz fővárosban él. A férfi maga is megsérült.

Ezalatt az Ukrajnának szállított fegyverek ismét heves vitákat okoztak az ENSZ Biztonsági ülésén.

Oroszország szerint,

ha a Nyugat folytatja Ukrajna felfegyverzését, az ország könnyen terrorista állammá válhat.

„Ha a harctéren veszít, Ukrajna terrorista állammá alakul. Az ukrán fegyveres erők nagy hatótávolságú, nyugati gyártmányú rakétákkal támadásokat hajtanak végre polgári objektumok ellen Oroszországon belül. Erről már többször beszéltünk. Csak az idei év első negyedévében 22 ezer lövedéket lőttek ki, több mint 200 civil életét követelve” – mondta Vaszilij Nyebenzja az orosz ENSZ-nagykövet.

A magyar kormány továbbra is a béke pártján áll.

Orbán Viktor Marrokóban, a Kereszténydemokrata Internacionálé vezetőségi ülésén úgy fogalmazott, hogy

az EU-ban 26 háborúpárti ország áll szemben a békepárti Magyarországgal.

Emellett felhívta a figyelmet arra, hogyan változott meg a NATO politikája az utóbbi időben. A szövetség elkezdte előkészíteni a tervet, hogy hogyan koordinálja majd Kijev pénzügyi és katonai segélyezését. A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy Magyarország ebből ki fog maradni.

Jelentősen romlott a katonai helyzet a keleti fronton a több mint két éve orosz támadás alatt álló Ukrajnában – közölte szombaton Olekszandr Szirszkij, az ukrán hadsereg parancsnoka.

A parancsnok szerint a negatív fejlemények elsősorban annak tudhatók be, hogy a Donyeck megyei Csasziv Jar felé előrenyomuló orosz hadsereg a március közepén tartott oroszországi elnökválasztás után jelentősen fokozta támadó hadműveleteit.

Az orosz hadsereg ukrán állásokat támad Liman, Bahmut és Pokrovszk térségében rohamcsapatokkal, páncélozott járművek támogatásával

 

– írta Szirszkij a Telegram üzenetküldő alkalmazásban.

Szerinte ezt a meleg és száraz idő tette lehetővé, amelynek révén a nyílt területek megközelíthetővé váltak a tankok számára.

Csasziv Jar nem egészen 30 kilométerre délre fekszik Kramatorszktól, a megye ukrán kézen lévő területének legnagyobb városától, és az ukrán hadsereg számára fontos vasúti és logisztikai csomópont.

Kijev szerint a város már „állandó tűz alatt van”.

Közleményében Szirszkij azt is leszögezte, hogy a „leginkább problémás” övezeteket már megerősítették, egyebek mellett légvédelmi eszközökkel.

Hozzátette, hogy ismét felmerül „az ellenség műszaki fölényének kérdése a fejlett technikát képviselő fegyverek terén.” „Nem így fogunk legyőzni egy nálunk nagyobb ellenséget” – szögezte le az ukrán parancsnok, aki szerint az ukrán katonaság kiképzését is javítani kell.

origo.hu

Milák Kristóf bejelentkezett egy olimpiai aranyéremre

ripost.hu

Ezt már nem lehet visszaszívni, lelepleződött Katalin hercegné titka

mindmegette.hu

9 recept, amihez minden van otthon – ha nincs kedved vásárolni menni

mandiner.hu

Kedves Magyar Péter – segítség! Most akkor „állat”, „gomba”, vagy valamilyen „növény” a tipikus „agymosott” Fidesz-szavazó?

ripost.hu

Ez a bundáskenyér mindent lepipál, pedig csak egy apró változtatás kell hozzá

vg.hu

Csökkenhetnek a dugók az Adrián - átadták Horvátország legdrágább útját

ripost.hu

Csak az emberek 2 százaléka képes megfejteni ezt az optikai illúziót - Fotó

mindmegette.hu

Így néz ki belülről az első magyar Primark – videón az üzlet!

ripost.hu

Szabad-e megenni a kukacos cseresznyét?

ripost.hu

Gazdagság vár erre a 4 csillagjegyre az égiek szerint

ripost.hu

Ben Affleck borzalmasan néz ki, egy üveg piával a kezében sétált - Fotó

ripost.hu

Most kaptuk: tömegkarambol történt Budapesten, rohantak menteni

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

NATO különleges küldetés indulhat Ukrajnában: mi áll a háttérben?

POLITIK

Hajléktalanok vertek tábort a Mariahilfer Strassén Bécsben

POLITIK

Újabb 100 milliárd eurót pumpálnának a háborúba, már Trump győzelmére készülnek

POLITIK

Három ukrán férfi nyilatkozott: A háborút nem lehet túlélni

POLITIK

Külföldre akartak szökni Magyar Péter bizalmasának vádlott-társai

POLITIK

A katonai sorozást szorgalmazzák Magyar Péter "programalkotói"

POLITIK

Újpesti alpolgármester: korrupció, pénzmosás és költségvetési csalás

POLITIK

Hétvégén lesz minden idők legnagyobb békemenete