POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.03.04.

"Orbán Viktor rendkívül nehéz ellenfél!"

Ezt állítja a NATO volt főparancsnoka.

Az egykori NATO-főparancsnok komoly ellenfelet lát a magyar miniszterelnökben, akit már csak a 30 éves politikai tapasztalata folytán is nehéz lenne elmozdítani- írja a Mandiner.

Noha Brüsszel, valamint a demokrata párti amerikai vezetés rendre lekicsinylően beszél Orbán Viktorról, s tesz úgy, mintha hazánk szuverenista kormányát csettintésre lehetne megrendszabályozni – például az Európai Unióból történő kizárással –, valójában

rendkívül nehéz ellenfélnek tartják a magyar miniszterelnököt.

Ez derül ki az X-en található MagaBabe nevű profilon a napokban megosztott videóból, amelyen Wesley Clark tábornok, a Korányi Dávid-féle Action for Democracy (A4D) kuratóriumi tagja arról beszél, hogy gyakorlatilag tehetetlenek a kormányfővel szemben. – Orbán Viktor egy okos fickó. Harminc éve van a politikában. Tudja, hogy mit csinál. Az ilyen embereket elég nehéz elmozdítani – fogalmazott az egykori NATO-főparancsnok.

Orbánhoz igazított republikánus program 

Az ugyanarról a profilról korábban megosztott videókon Wesley Clark több hasonló kijelentést is tett. A tábornok egyebek mellett arról beszélt, hogy Orbán Viktor rendkívül népszerű az amerikai konzervatív körökben, sőt a Republikánus Párt még a programját is a magyar kormányfőhöz igazítja. – Így bár a demokraták, az amerikai külügy és az EU sem szereti Orbánt, a magyar kormányfőnek mégis nagy követőtábora van az USA-ban – tette hozzá az egykori NATO-főparancsnok.

Az A4D-nek a felvételeken szintén megszólaló partnere Eric Koch szavaiból az derült ki, hogy annyira tartottak Orbán tengerentúl tapasztalt, erősödő népszerűségétől, hogy országos lejáratókampányt is indítottak ellene. – Abban voltam érdekelt, hogy besározzam, beszennyezzem a hírnevét legalább az USA-ban – ismerte be Koch, aki ebből a célból a Yahoo News-ra készíttetett egy torzításoktól hemzsegő írást a magyar kormányfőről egy fehér házi tudósítóként is tevékenykedő publicistával.

Trumppal keresztbe húzhatják a háborúpárti baloldal számításait   

Tény, hogy Donald Trump – aki gyakorlatilag már megszerezte a Republikánus Párt elnökjelölti státuszát és jó esélyekkel indul egy újabb elnöki ciklusért a novemberi választáson – rendre szuperlatívuszokban beszél Orbánról és fontos szövetségesként tekint a magyar kormányfőre. Trump győzelme változást hozhat Amerika Ukrajnapolitikájában, hiszen – hasonlóan Orbán Viktorhoz – a háború lezárását, béketárgyalásokat és tűzszünetet sürget, ezzel pedig teljesen keresztbe húzná a háborúpárti baloldal számításait.
Sejteni lehetett Soros szerepét

Az elmúlt hetekben megosztott videókon az A4D vezetői elismerték, hogy Soros Györgytől származott annak a 3 milliárd forintnak az oroszlánrésze, amelyet a szervezeten keresztül a magyarországi ellenzékhez juttattak a 2022-es választás eredményének befolyásolására.

A pénzek forrását ezt megelőzően csak sejteni lehetett, viszont a guruló dollárok útját már részletesen feltárta a tavaly nyáron a titkosítás alól részlegesen feloldott titkosszolgálati jelentés. Amint a vizsgálat megállapította, az Action for Democracy-n, és egy azzal azonos célú svájci alapítványon keresztül összesen mintegy négymilliárd forintnyi külföldi pénz érkezett Magyarországra, amiből a baloldal kampánytevékenységét finanszírozták.

Milliárdos összegek kerültek a lejárató portálokat működtető EzaLényeg nevű médiabirodalom kiadójához, az Oraculum 2020 Kft.-hez, valamint a Bajnai Gordon egykori baloldali miniszterelnök érdekeltségébe tartozó DatAdat céghálójához.

Nem cáfolta az Action for Democracy (A4D), hogy jórészt Soros Györgytől származott az a mintegy hárommilliárd forint, amelyből – a Márki-Zay Péter-féle Mindenki Magyarországa Mozgalmon keresztül – a hazai ellenzék választási kampányát finanszírozták – közölte a Mandiner. Az A4D ügyvezetője, a Korányi Dávid által jegyzett kommünikében a Magyar Nemzet cikkére reagáltak, amely a szervezet működésének visszásságait mutatta be.

A lap úgy értékelt: 

az A4D a Magyar Nemzet egyetlen állítását sem tudta cáfolni, egy szóval sem tagadta, hogy Soros Györgytől származtak volna a pénzek. 

Annak fényében nehéz is lett volna a tőzsdespekuláns szerepének cáfolata, hogy az X-en található MagaBabe nevű profilon néhány hete megosztott videókon a szervezet vezetői elismerték, hogy az amerikai üzletember volt a legfőbb donorjuk – vonták le a következtetést. 

Együttműködés Bidenékkel

A kommünikében emellett Korányi, aki Karácsony Gergely főtanácsadója volt, megpróbálta azt a látszatot kelteni, hogy az említett felvételeken megszólaló A4D-s prominenseknek nem volt rálátásuk és ráhatásuk a szervezet gyakorlati ügyeire. – Az Action for Democracy tanácsadói testületének tagjai nem vesznek részt a szervezetünk napi működésében – áll a közleményben. Ennek az állításnak azonban semmi valóságalapja nincs, ugyanis a MagaBabe-en közölt videókon a grémium több tagja is a személyes részvételéről számolt be a különböző országokban végrehajtott befolyásgyakorlási akciókban – világított rá a Mandiner.

Mint írták, 

Kati Marton, az A4D kuratóriumi elnöke például azt fejtegette az egyik felvételen, hogy Lengyelországban elsőként a varsói amerikai nagykövettel egyeztetett, hogy előkészítse a talajt Donald Tusk és szövetségesei kormányra segítéséhez. 

Ez egyébként azt is jelenti, hogy Marton az amerikai demokrata párti vezetéssel is szorosan együttműködött az akció során. 

Soros zsoldjában  

Noha Korányi a közleményben azzal is védekezni próbált, hogy a felvételek szerkesztettek, a videókon található beszélgetésekből egyértelműek és jól érthetőek az A4D vezetőinek állításai. Így az is, hogy az ugyancsak az Action for Democracy tanácsadói testületében ülő Wesley Clark tábornok szintén igencsak jól tájékozott a szervezet aktuális projektjeiről. A magyar belpolitikai folyamatok alakítása ráadásul kifejezetten az egykori NATO-főparancsnok szívügyének tűnik. Arra a kérdésre, hogy sok olyan amerikai van-e, aki támogatja a magyarországi ellenzéket, Clark azt a választ adja, hogy

Nincsenek olyan sokan, mint szeretném. Senki sem olyan, mint George.

A Sorost csak a keresztnevén említő tábornok egyébként régi harcostársa a tőzsdespekulánsnak. A felvételek egyikén felidézi a 2014-es ukrajnai együttműködésüket, amikor is ő a Nemzetközi Válságcsoport kuratóriumában volt, „George” pedig az ottani Nyílt Társadalom Intézetet finanszírozta. Wesley Clark emellett arról is beszélt, hogy több évtizede miként avatkoztak be a görögországi és olaszországi választásokba.

Korányi úgy beszélt, mint Karácsony

Laptársunk kitért arra is, hogy a tanácsadói testület tagjai mellett külsős szereplők vették ki a részüket az A4D napi működéséből. Eric Koch, a szervezet együttműködő partnere egyenesen a lándzsa hegye szerepében tetszelgett: az üzletember arról számolt be az egyik videón, hogy az amerikai konzervatívoknál egyre népszerűbbé váló Orbán Viktor tengerentúli lejáratása volt a feladata. Ebből a célból egy személyeskedő, rosszhiszemű félreértésektől hemzsegő cikket íratott a magyar miniszterelnökről a Yahoo News-on. A szerző a fehér házi tudósítóként is tevékenykedő Alexander Nazaryan volt.

Érdemes megjegyezni, hogy 

Korányi a közleményben olyan frázisokat ismételgetett, amelyekkel Karácsony Gergely főpolgármester is rendszeresen támadja a kormányt. 

Így például azt, hogy a nemrégiben felállított Szuverenitásvédelmi Hivatalt – amely jelenleg vizsgálja a MagaBabe-en megjelent videókat – putyini mintára hozták létre, és hogy a guruló dollárok ügyének vizsgálatával az ország valós problémáiról igyekeznek elterelni a figyelmet.

Külföldi pénz a dollárbaloldal kampányában

A közleménynek sora is figyelemre méltó, hogy az A4D pártokat, pártpolitikai kampányokat soha nem támogatott, sem Magyarországon, sem Lengyelországban, sem másutt. A tavaly nyáron a titkosítás alól részben feloldott titkosszolgálati jelentés feltárta, hogy az A4D-n, valamint egy azonos célú, svájci alapítványon keresztül több mint négymilliárd forint érkezett Magyarországra, és a pénzekkel a hat pártot tömörítő, közös listán induló baloldal választási kampányát segítették.

Időközben az Állami Számvevőszék (ÁSZ) is nyilvánosságra hozta a részjelentését, amelyben a 2022-es országgyűlési választások kampányának pénzügyi hátterét tárták fel. Az ÁSZ komoly büntetést szabott ki: a baloldali pártok összesen 261 millió forintot kénytelenek befizetni a tiltott támogatás miatt.


 


 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Egy férfi szerint OJ Simpson ölette meg a feleségét - harminc évig várt a sztár halálára, hogy elmondhassa az igazságot

origo.hu

Szüzessége elvesztéséről beszélt Tóth Andi

borsonline.hu

Nagyon aggódnak a rajongók Zimány Linda miatt - most szúrták ki a testén

hirtv.hu

Napi aktuális – Grezsa István: A polgármester nem csinál mást csak háborúzik és a saját politikai ambícióit kergeti + videó

metropol.hu

Óriási meglepetés érheti Szoboszlait: kiderült, ki lehet a Liverpool új edzője

vg.hu

Megérkezett a bejelentés: egyszerre emelkedik és csökken nagyot Magyarországon az üzemanyag ára

origo.hu

Majd kiesnek a szűk felsőből Penélope Cruz hatalmas mellei

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Kollégái közölték: elhunyt a népszerű rádiós, 68 éves volt

magyarnemzet.hu

Budai Gyula feljelentést tett, Szabó Tímea szerint szép lett a Lánchíd + videó

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Hídpénzbotrány: vesztegetés miatt tett feljelentést Budai Gyula

POLITIK

Orbán Viktor nem kertel: Elegünk van! Brüsszelben változás kell

POLITIK

Orbán Viktor: Június 9-én kell elmondanunk, hogy nem kérünk a háborúból!

POLITIK

Meloni Tunéziában küzd az illegális migráció ellen

POLITIK

Brüsszelben félnek a nemzetállamoktól

POLITIK

Ismét fegyverszállítást sürgetett Ukrajnába a NATO főtitkár

POLITIK

- Ne lőjenek! - mondta Orbán Viktor az újságíróknak