POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.12.05.

Kijev már veszített?

Meghökkentő cikk az ukránpárti német lapban.

A német Die Welt napilap talán a legnépszerűbb kiadvány az országban, jól ismert Ukrajna-párti álláspontjáról, és a múltban számos cikket közölt Ukrajna Oroszország elleni katonai offenzívájának várható sikeréről. A lap vezető tudósítója, Sascha Lehnartz most azonban határozottan borús esélyeket lát Ukrajna számára.

A Kijev már veszített? című cikkben a szerző leírja, hogy az ukrán hadsereg egyre frusztráltabbá és hitehagyottá válik, olyannyira, hogy az ország főparancsnoka elismeri, hogy patthelyzet van a fronton.

A tél már megérkezett, és úgy tűnik, hogy az ellentámadás kudarcot vallott. A szövetségesek fáradtak. November eleje óta pedig Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek új ellenfele van, akire nem feltétlenül lehetett számítani: saját főparancsnoka, Valerij Zaluzsnij

 – írja a Die Welt. A lap a The Economist brit újság egyik nemrégiben megjelent interjújára utalt, amelyben Ukrajna egyik fő tábornoka, Valerij Zaluzsnij kijelentette, hogy 

Ukrajna győzelméhez csodafegyverekre lenne szükség.

A lap részletezi, hogy Zaluzsnij beismerése egyértelműen kínos Zelenszkijnek, aki továbbra is tagadja, hogy különösebb probléma lenne a fronton. Az ukrán fegyveres erők és a kormány közötti növekvő megosztottság a háború státusát illetően jelentős fordulópontot jelenthet.

Az elnök és a magas rangú katonatiszt közötti vita azt mutatja, hogy az egységes hazai front Ukrajnában összeomlik. És minden kétség, amit Kijevben kifejeznek Ukrajna sikerének kilátásaival kapcsolatban, erősödik az európai és amerikai kormányzati központok folyosóin

– írja Lehnartz. A Welt arra is rámutat, hogy a különböző populista vezetők politikai győzelmei Európán belül valószínűleg komoly nehézségeket fognak okozni az Ukrajnának nyújtott folyamatos anyagi és pénzügyi támogatás tekintetében. Példaként említette, hogy a holland választásokat a jobboldali Geert Wilders nyerte, a szlovák voksoláson pedig nemrég az ukrajnai fegyverszállítmányokat elutasító Robert Fico alakíthatott kormányt. Emellett megkerülhetetlenné vált Orbán Viktor magyar kormányfő, aki már régóta azt hangoztatja, hogy a fegyverszállítmányok és a végtelen támogatás semmit sem old meg – a lap szerint igaza van Orbán Viktornak, de senki sem mer ezt beismerni.

Az ukrán katonai és politikai vezetés között egyre nyilvánvalóbb csatározás van kialakulóban. Zelenszkij igyekszik úgy gyengíteni a hadsereg vezérkari főnökét, hogy eltávolítja pozíciójukból megbízhatónak számító embereit.

Volodimir Zelenszkij felmentette az ukrán fegyveres erők egészségügyi szolgálatának parancsnokát, Tetjana Osztascsenko tábornokot, és reformokat jelentett be a katonák orvosi ellátásában. Az ukrán elnök az új védelmi miniszterrel, Rusztem Umerovval közösen tartott sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, „nincs időnk eredményekre várni, gyors cselekvésre van szükség, hogy változásokat érjünk el.”

A dolog érdekessége, hogy

nem Osztascsenko az egyetlen magas rangú katonatiszt, aki Zelenszkij célkeresztjébe került.

Szergej Naev vezérezredes, a hadsereg egyesített erőinek parancsnoka és Olekszandr Tarnavszkij, a Tavrija hadműveleti-stratégiai csoport parancsnoka sajtóhírek szerint szintén távozhatnak helyükről.

Osztascsenko, Naev és Tarnavszkij mindhárman Valerij Zaluzsnij vezérkari főnökhöz közel álló emberek. Egyes források szerint pedig az utóbbi időben meggyengülő Zelenszkijt az amerikaiak épp Zaluzsnij tábornokra „cserélnék” le.

A hadsereg főparancsnokának helyettese és legfőbb segítője, Hennagyij Csasztjakov november elején Kijev melletti otthonában halt meg tisztázatlan körülmények között, amikor felrobbant a kezében egy születésnapi ajándékba kapott kézigránát. Zaluzsnij Telegram-oldalán a következőket írta: „Ma tragikus körülmények között, saját születésnapján, családja körében életét vesztette helyettesem és közeli barátom, Hennagyij Csesztjakov ezredes. Az egyik ajándékcsomagban működésbe lépett egy ismeretlen robbanószerkezet.”

A vezérkari főnök egyébként nemrég az Economist című brit lapban tett közzé egy írást, amelyben kifejtette, az orosz–ukrán konfliktus felőrlő állóháború felé halad, ami Oroszországnak kedvez és így újjáépítheti katonai erejét, valamint hogy az ukránok által nyáron indított ellentámadás gyakorlatilag kudarcot vallott, a továbbiakban már nem lehet áttörésre számítani, és az ukrán erők védekezésre kényszerülnek.

Zelenszkij csatái az uniós tagállamokkal – köztük Magyarországgal – semmiképpen sem segítették Ukrajna jövőbeni uniós finanszírozását, de a német alkotmánybíróság döntése végleg kétségessé tette az ötvenmilliárdos támogatás sorsát – írja a Financial Times brit üzleti napilap.

Az ügyre rálátó tisztviselők szerint az EU-tagállamok messze nem jutnak megegyezésre a blokk közös költségvetésének kiegészítéséről a december 14–15-i brüsszeli csúcs előtt – beleértve az ötvenmilliárd eurót Ukrajnának, ráadásul az Egyesült Államok pénzügyi és katonai támogatása is véget ért – vélekedik a lap.

Alapvető fontosságú, hogy Ukrajna továbbra is támogatást kapjon, és hogy mi, európaiak betöltsük a szerepünket

– mondta Alexander De Croo belga miniszterelnök az újságnak.

Eközben Ukrajna arra figyelmeztetett, hogy az amerikai és az európai támogatási csomagokkal kapcsolatos bizonytalanság veszélyezteti az ország pénzügyi stabilitását. 

A Financial Times kitér arra is, hogy a bizottság úgy döntött, hogy a kijevi támogatást egy csomagban, más finanszírozási javaslatokkal együtt terjeszti be a 2021–27-es költségvetési tervezetben.

Az Ukrajnának szánt ötvenmilliárd eurót – amely 17 milliárd eurós támogatásból és 33 milliárd eurós hitelből áll – összekapcsolták a migrációra szánt 15 milliárd eurónyi összeggel, a stratégiai technológiákba történő beruházásokra szánt tízmilliárd euróval és az EU közös hitelkamatainak törlesztésére szánt közel 19 milliárd euróra vonatkozó kérésekkel.

A Financial Times felhívja a figyelmet, hogy a német alkotmánybíróság korlátozza a német kormány további kiadásait, beleértve a gazdaságstabilizációs alap feltöltését, valamint az energia- és áramárak fenntartására irányuló erőfeszítéseket. További akadályként jelöli meg a lap a jobboldali holland győzelmet is, és emellett figyelmeztet arra: Orbán Viktor magyar miniszterelnök is egyértelműen amellett foglalt állást, hogy Ukrajna uniós tagságát még csak napirendre sem szabad venni.

Boján Csukov bolgár geopolitikai szakértő legújabb értekezésében az ukrajnai háborúról írt. „Az orosz–ukrán háború befejezte első szakaszát és belépett a másodikba. Az USA katonai Schengenre vágyik. A következő kétségbeesett kísérlet lesz az amerikai hegemónia újraélesztésére. Az első fázisban Ukrajna száraz tűzifaként elégett” – fogalmazott tanulmányában. Szerdai közösségi oldalán tett bejegyzésében, amelyet átvett a két legolvasottabb hírportál, az Epicenter.bg és a Pik.bg a következőket írta:

Rossz emberek akarják megmérgezni Budanov, a GUR (Ukrajna katonai hírszerzése) főnökének feleségét, Zaluzsnij asszisztensét pedig közvetlenül a születésnapján robbantották fel gránáttal. A GUR és a SZBU (Ukrajna kémelhárítása) közötti kapcsolat drámai. A GUR mögött már régóta a CIA áll, az SZBU lojális Zelenszkijhez.

Félreismerték a nyugati szakértők Oroszországot

Csukov felhívta a figyelmet arra, hogy Ukrajna drámai események elé néz: „emlékezzünk külföldi és euroatlanti elemzőink egy évvel ezelőtti elemzéseire. Akkoriban mindenki a kórusban azt állította, hogy Oroszországnak vége. Az orosz hadsereg vereséget szenved, a Kreml pedig következő héten kapitulál. Az Oroszországi Föderáció össze fog omlani, Putyin már halott, és helyette a televíziós csatornákon legalább három hasonmását látjuk. Vagy Vlagyimir Vlagyimirovics súlyosan beteg, és a halála feltartóztatatlanul közeleg. Most pedig kiderült, hogy Putyin a közelgő, 2024 elején esedékes elnökválasztásra készül” – fogalmazott. A szakértő felidézte továbbá az ukrajnai háború nagyobb eseményeit is: „emlékezzenek arra, hogyan tárta fel a demokratikus sajtó az orosz hadsereg vérengzéseit Bucsában. Hogyan öltek meg civileket az oroszok egy rakétával Kramatorszkban. És mi derült ki? Bucsa egy ügyetlen hamisítvány” – magyarázta.

Az Orosz Föderáció nem omlott össze. Az orosz hadiipar hétszer több lőszert gyárt, mint a Nyugat kollektíven, és folyamatosan meglepetéseket okoz az új fegyvereivel. Nyugat-Európa egymillió lőszert ígért Zelenszkijnek ez év végéig. Eddig a megígértnek csupán 30 százalékát szállították le! [Lloyd] Austin, az Egyesült Államok védelmi minisztere pedig azt kérte, hogy vonják ki az amerikai Abrams tankokat Ukrajnából, és helyettesítsék őket német Leopardokkal. Ravasz húzás! Az amerikaiaké már nem fognak égni, csak a németeké

– vélekedett Csukov.

 

Zelenszkij előtt csupán két út maradt

A bolgár szakértő szerint az ukrajnai háború már a második felvonásnál tart, miközben Volodimir Zelenszkij ukrán elnök „egyre idegesebb”. Hozzátette: Már nem akarják őt a „demokratikus világ” parlamentjeiben és konferenciáin vendégszerepeltetni. A lengyelek is kiszerettek belőle. Csukov szerint az ukrán elnöknek két lehetősége maradt: vagy áldozattá válik, vagy eszközként fenntartják – tekintettel arra, hogy „túl sokat fektettek bele” és „tisztességtelenül sokat tud”. „Valami olyasmi lehetne, mint egy Szakasvili-változat” – írta, utalva Grúzia volt elnökére. Csukov azonban úgy látja, Zelenszkijnek viselnie kell majd politikája következményeit, és kizártnak tartja, hogy a háborút követően egyszerűen csak hajókázzon újonnan vásárolt drága jachtjain tengereken és óceánokon át.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Hatalmas aranykincset találtak Magyarországon

origo.hu

Vasvári Vivien bikinije alig takarja a hatalmas melleit - kép

ripost.hu

Angyali üzenetet hoz a március: ez a 3 csillagjegy pénzhez jut

mandiner.hu

A közéleti szereplők is megdöbbentek Gyurcsányék plakátjain

origo.hu

Kim Kardashian hatalmasat bakizott, rajta nevet a fél világ - videó

mindmegette.hu

Pofátlan számla tétel miatt áll a bál, többen is nekimentek az étteremnek

origo.hu

Így csökkentsük felére a kert költségeit (hirdetés)

life.hu

A stressztől is felborulhat a menstruációs ciklusod (hirdetés)

life.hu

A hüvelyflóra sokszínűsége: a mikrobiomunk egyéni mintázata (hirdetés)

she.life.hu

Így szüntette meg a cikluszavaromat a barátcserje (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Ezek lesznek az új gyermekvédelmi törvénycsomag legfontosabb változásai

POLITIK

Neonácik életveszélyesen megfenyegették a XII. kerület alpolgármesterét

POLITIK

Ezer traktor Brüsszel utcáin, a gazdák haragja eléri az EU központját

POLITIK

Páratlan luxusingatlanba költöznek Gyurcsányék, csak az előleg 500 millió

POLITIK

Orbán Viktor optimista a következő két év gazdaságpolitikáját illetően

POLITIK

Kötelező lesz a gyermekvédelmi intézményvezetők pszichológiai alkalmassági vizsgálata

POLITIK

Szijjártó Péter: A közel-keleti konfliktus újabb világháborús kockázat

POLITIK

Orbán Viktor: Jobb, ha mi keresünk másokon, mint, ők rajtunk