Létrehozva: 2022.08.04.
Módosítva: 2022.08.04.

Az elhibázott szankciók miatt Európának a legrosszabbra kell felkészülnie

Az elszabaduló energiaárak, a megugró infláció, az elhúzódó háború, az Oroszország elleni elhibázott szankciós politika miatt nehéz idők várnak az uniós polgárokra. A szankciók nem hozzák el a békét Ukrajnában, nekünk viszont jobban fájnak, mint az oroszoknak.

Orbán Viktor miniszterelnök a múlt pénteki rádiós interjúban úgy fogalmazott: ha Brüsszel nem változtat politikáján, akkor októbertől háborús gazdasági helyzettel kell számolni. 

Fotó: Facebook

A miniszterelnök elmondta: emlékszik "az Európai Tanács azon üléseire, amelyeken nagy mellénnyel arról beszéltek európai politikusok, hogy az orosz energiafüggőség kérdését meg lehet oldani. A magyar álláspont az volt, hogy ezt nem tudjuk ilyen gyorsan megoldani, és nekünk lett igazunk”. 

Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen pár napja egy spanyol lapinterjúban azt már elismerte, hogy az energiaválság miatt Európának a legrosszabbra kell készülnie, ám azt nem látja, hogy ennek a helyzetnek az egyik fő okozója az általa vezetett Európai Bizottság, és továbbra is kitart az Oroszország elleni szankciók fenntartása mellett. 

FRANCE - EU - PARLIAMENT
Fotó: AFP

Úgy véli, hogy a gázfogyasztás visszafogására irányuló európai vészhelyzeti terv segíteni fog a téli ellátási szükségleteink kielégítésében. De mások ezt másként látják.

A kilátások annyira súlyosak, hogy az Európa gazdasági motorjaként számontartott Németország és a hozzá szorosan kapcsolódó tagállamok tartós recesszióba süllyedhetnek. A német hatóságok már készültségben vannak, és figyelmeztettek a lehetséges ipari és gazdasági összeomlásra, ha nem sikerül rendezni minél előbb az ország energiaellátását.

Fotó: Shutterstock

Kihirdették a földgázellátási válsághelyzet második, riasztási fokozatát az Oroszországból érkező szállítások jelentős csökkenése miatt. Ez lehetővé teszi a szolgáltatók számára az áremelkedés azonnali áthárítását a fogyasztókra. A harmadik fázis során pedig már vészhelyzet lenne és fogyasztókat kapcsolnának le a rendszerről. Németországban a legnagyobb bérbeadó cég már legalább félmillió lakásban korlátozta a gázszolgáltatást. A lakosságot fokozatosan spórlásra ösztönzik különböző javaslatokkal, hogy ritkábban zuhanyozzanak, mosás helyett inkább szellőztessék a ruhákat, stb. Teljes iparágakat – mint az alumínium-, az üveg- vagy a vegyipar – fenyeget összeomlás, például a 346 ezer embert alkalmazó vegyipart, amely a harmadik legnagyobb iparág, számos más iparág is épül rá. A német szakszervezetek állásfoglalása szerint abban az esetben, ha szigorú lesz a gázkorlátozás, akár 6,5 millió munkahely is veszélybe kerülhet az országban. A német ipar összeomlása magával ránthatja az egész kontinenst és az euróövezetet is.

Lángszóróval nem lehet tüzet oltani- A legfontosabb, hogy egy új stratégiának a békére kell összpontosítani, arról kellene megállapodni a hadviselő felekkel, hogy legyen tűzszünet, és legyen béketárgyalás – mondta Orbán Viktor a közösségi oldalára feltöltött videóban.

 

A miniszterelnök kiemelte:a szankciók meg a fegyverszállítás nem vezet eredményre. Azt is mondhatnám, hogy tüzet oltani sem lángszóróval szokott menni az ember.” 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Magyar Péter baklövésén röhög az internet

borsonline.hu

Gyereknevelés mellett főállás? Majoros Hajni kitálalt, miért nem ment vissza dolgozni

magyarnemzet.hu

Gyurcsány azt tette, mint a gyöngytyúk azzal a bizonyos testnedvvel

ripost.hu

Mennyire vagy művelt? 10 emberből 9 nem tudja ezeknek a szavaknak a jelentését

hirtv.hu

Rákay Philip elárulta, ki és miért rúgatta ki + videó

origo.hu

Szabó Zsófi kapta Ördög Nóra sikerműsorát

mindmegette.hu

Félreértette a pincér a nő rendelését, volt is meglepetés, amikor megérkezett az étel

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

ripost.hu

„Megvan bennem a vágy” – Marco Rossi dörzsölheti a tenyerét, komoly ajánlatot kapott

ripost.hu

Válassz egy holdat és kiderül, mi a legnagyobb titkod

ripost.hu

Nagyot fog zuhanni az üzemanyag ára, ekkor várható

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Brüsszelben úgy gondolják: a tömeges bevándorlás aranyat ér. Vajon kinek?

POLITIK

Tüntetéshullám az amerikai egyetemeken

POLITIK

14 év alatt négyszeres lett a bölcsődei dolgozók bére

POLITIK

Drasztikus megszorítások várhatók Németországban

POLITIK

Orbán Viktor: A magyar jövőt tehetséges fiatalok írják