Létrehozva: 2024.04.24.

Hollywoodi színészekkel forgatott, most a zsidó sorsot viszi színpadra

Van egy magyar színész, aki Antonio Banderas-szal és Sylvester Stallone-val is megverekedett, most viszont egyedül áll színpadra. Annyira fontosnak tartotta a darab mondandóját, hogy a saját pénzét is beletette a produkcióba.

Salinger Gábor egyszerre színész és kaszkadőr. Most azonban nem kaszkadőrként vállal kockázatot, hanem saját színházi produkciót hozott létre, egy számára fontos témáról szóló színdarabra költve a kaszkadőrként is megkeresett pénzét.

A színész, kaszkadőr (jobbra) szó szerint a bőrét vitte vásárra a sikerért /
A színész-kaszkadőr fontosnak tartotta a mondanivalót, ezért akarta színpadra vinni a zsidó sorsról szóló darabot / Fotó: Salinger Gábor

 

Megrázó történetet mesél el

Salinger Gábor évek óta érdeklődik a holokauszt irodalom iránt. Így akadt rá Zsolt Béla Kilenc Koffer című könyvére, ami a magyar holokauszt irodalom egyik remeke. 

Ha valakire azt lehet mondani, hogy az élete kész regény, hát akkor Zsolt Béláé az volt. Ebben a művében a nagyváradi zsidók deportálását írja le, mint szemtanú, kíméletlen, megrázó őszinteséggel, ma is érvényes morális kérdéseket boncolgatva

– mondta Salinger Gábor. A színpadi változat Schallinger Richárd író keze munkája, a színpadra alkalmazásban pedig Szabó István Oscar-díjas filmrendező segített a tanácsaival. 

Saját pénzét tette bele a produkcióba

Salinger Gábor ezúttal színészként vállalt kockázatot azzal, hogy Zsolt Bélát kelti életre, javarészt egy monodráma főszereplőjeként. Egy kaszkadőr vakmerőségével fogott bele ebbe a művészileg újszerű produkcióba, ahogy annak finanszírozásába is. Ha szabódva is, de kérdésünkre nem tagadta, hogy az előadás létrehozásához a többmilliós költségnek csak egyharmadát adta egy támogató, a többit a családjával együtt ő fizette. Mélyen a zsebébe nyúlt, mert meg akarta mutatni azoknak is a Kilenc Koffer című művet, akik nem olvasták, de színházkedvelők.

Az első visszajelzések biztatóak. A budapesti Bálint Házban már három előadást tartottak teltházzal és nagy sikerrel, áprilisban még egy újabb előadás lesz. Salinger Gábor szerint ez csak a kezdet, amelyet több vidéki előadás követhet a magyar zsidóság deportálása 80. évfordulójára emlékező programsorozat keretében.

Sokat elárul, hogyan fogadta a monodrámát a közönség. Az utolsó mondatot egy percnyi néma csend, mondhatni, döbbenet követte, csak azután jött a kirobbanó taps. Talán ezt hívják katarzisnak.

Salinger Gábor, színész
Salinger Gábor a monodrámában  Fotó: olvasói

Most már ő tanítja a kaszkadőröket

Salinger Gábor évtizedekig játszott a Vígszínházban, imádták a gyerekek is, például a Dzsungel könyvében vagy ezerszer alakította Buldeót, a vadászt, váltott szereposztásban. A filmvilágban nemzetközi kaszkadőr karriert futott be. Dolgozott többek között Jan Reno-val, Sylvester Stallone-val és Antonio Banderas-szal is. A filmforgatások során sok veszélyes jelenetben szerepelt, verekedett, autós üldözéses jelenetekben borult és gyulladt fel, nagy magasságokból zuhant alá. Ilyen volt az is, amikor Bezerédi Zoltán helyett esett le egy hídról.

Salinger Gábor elárulta: kaszkadőrökkel szívesebben küzd meg a forgatásokon, mint filmsztárokkal. A kaszkadőrök, ha úgy adódik, beleállnak a pofonba, a sztárokkal viszont vigyázni kell, még hozzájuk érni sem szabad, csak mímelni lehet a verekedést. Fontosnak tartja, hogy a fiatalok profi módon műveljék a szakmát, ezért kaszkadőrképző iskolában is tanít.

 

origo.hu

A világ legszebb naplementefotóit egy alig ismert strandon készítik - képek

ripost.hu

Aggasztó szöveget tett közzé az olimpikon párja

borsonline.hu

Hoppá: Marics Peti mellett tűnt fel a Next Top Model Hungary gyönyörű sztárja

mandiner.hu

Von der Leyen megpróbált barátságot kötni Melonival, visszafele sült el

ripost.hu

Szabad-e megenni a kukacos cseresznyét?

magyarnemzet.hu

Hollywood Budapesten: elképesztő, mit kért a szállodától Ryan Reynolds és felesége

ripost.hu

Most kaptuk: tömegkarambol történt Budapesten, rohantak menteni

mindmegette.hu

Így néz ki belülről az első magyar Primark – videón az üzlet!

ripost.hu

Jön a változás, 3 csillagjegy életébe szól bele az univerzum

ripost.hu

Ben Affleck borzalmasan néz ki, egy üveg piával a kezében sétált - Fotó

ripost.hu

Tömegbaleset történt, áll a forgalom Budapestről kifelé

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

"Két nő kezében van a jövő" - Orbán Viktor fontos interjút adott egy francia lapnak

INSIDER

"Nem fogunk háborúzni!" - Június 9-én is nemet kell mondani az őrült háborús tervekre

INSIDER

Magyar Péter rendezvényei egyre agresszívabbak - itt a bizonyíték!

INSIDER

Magyar Péter édesapja meglopta, zsarolta, késsel fenyegette a saját rokonát

INSIDER

„Próbálták talpra állítani” – Szemtanú mesélt a hátborzongató Váci úti balesetről

INSIDER

Mentőhelikoptert riasztottak, holtan esett össze egy férfi egy Veszprém vármegyei gyárban

INSIDER

Mintegy 100 ezer ember kaphat vissza pénzt ettől a cégtől: te köztük vagy?

INSIDER

Így vedd fel a harcot a meztelen csigák ellen