INSIDER

Szerző Ripost

4 hónapja

Rusvai Miklós: Ekkor robbanhat be nagy járványhullám Magyarországon

A virológus szerint új variáns megjelenése sem kizárt.

Egy hét alatt erőteljesen megugrott a covid-megbetegedések száma az Egyesült Királyságban. A vezető tünet ráadásul már a fejfájás, azaz a legtöbben ezt a tünetet észlelik magukon a többi másik tünet mellett. A Ripost megkereste Rusvai Miklós virológust annak kapcsán, hogy mire lehet számítani, várható-e újabb hullám nálunk is.

Rusvai Miklós
Fotó: Mirkó István / Magyar Nemzet

„Biztos, hogy emelkedik a következő hetekben nálunk is az esetszám. Hogy ez meddig tart, nem tudni, de én arra számítok, hogy még ezen a héten is emelkedni fog a múlthetihez képest. Azt viszont nem gondolnám, hogy ismét a napi 1,5-2 ezer fölé megy majd a napi új fertőzöttek száma. Emlékezzünk arra, hogy az omikron hullám csúcsán, januárban 20 ezernél is több új fertőzött volt naponta – ennek az egytizedére számítok most. Ennek az az oka, hogy már nagyon sokan átfertőződtek, vakcinás védelemben részesültek és az időjárás sem kedvez most a covidnak, annak ellenére, hogy egy kisebb járványhullám beindult” – magyarázta a Ripostnak a virológus, aki nagyobb hullámra csak ősszel számít.

 

Mikor robbanhat be nagyobb járványhullám?

„Október-november környékére várható majd több megbetegedés. Vélhetően addigra megjelenik majd az új vakcina is, ami az omikron ellen is véd. Sajnos, aki most akarja oltatni magát, csak az alfa és a delta ellen emeli meg az immunitását. Azt tanácsolom, aki eddig nem oltatta magát, az várja meg az őszt, mert addigra vélhetően kijön az új vakcina” – mondta a szakember.

 

Megjelenhet-e új variáns?

Nem kizárt, hogy lesz új variáns, de pontos jóslatot nem lehet mondani.

„Afrika egyenlítő alatti részében van egy nagyobb járványhullám. Ott nagyon sokszor képződnek új variánsok, úgyhogy nem lennék meglepődve, ha Afrikából megint egy új variáns jönne majd. Ezt persze nem lehet biztosan mondani, de elképzelhető ez az eshetőség” – vélekedett Rusvai Miklós.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!