
Óriási hazugság, ami a sárgabaracklekvárról terjed, ne dőlj be neki
Elérkezett a szezon, ha van saját fád, vagy tudsz olcsón sárgabarackot szerezni, akkor itt a befőzés ideje! Van azonban egy hiba, amit szinte mindenki elkövet a lekvárfőzésnél...
A sárgabarack isteni nyári gyümölcs, és ha bőséges a termés, érdemes eltenni télire, hiszen ez a lekvár tökéletesen passzol a süteményekbe, de palacsintába, vagy esetleg csak úgy, magában kanalazni is jólesik majd a hideg estéken. Ez a lekvár egészséges is, hiszen tele van hasznos ásványi anyagokkal, és magas a rosttartalma. Hogy hogyan kell elkészíteni, arra mindenkinek megvan a tuti módszere, de van egy lépés, amit rengetegen elvégeznek – teljesen feleslegesen. Ez pedig nem más, mint barack héjának eltávolítása.

Megosztja a háziasszonyokat a kérdés
A legtöbben úgy látták már nagyanyáiktól is, hogy a barack héját le kell húzni befőzés előtt. Egy alapos mosás után forrásban lévő vízbe dobják két-három percre a gyümölcsöt, majd kiszedik, és ugyanennyi időt áztatják jeges vízben. Így egy mozdulattal lejön a héj a barackról. Akik alkalmazzák ezt a módszert, azt mondják, hogy finomabb lesz a lekvár, mert a héjtól enyhén kesernyés mellékíze lehet. Szintén a barackhéjat teszik felelőssé azért, ha néhány hét állás után bebarnul a lekvár. Ha nincs héj, nincsenek a rajta megtapadó apró szennyeződések, nem fog megromlani a lekvár.
Lassabban sűrűsödik
Azonban ha lehúzod a barack héját, azzal nem csupán időt, de energiát is veszítesz, hiszen a héjban van a legnagyobb mennyiségben a barack pektintartalma, ami segít a sűrűsödésben. Vagyis ha leveszed a héjat, sokkal tovább kell főzni a gyümölcsöt, mire lekvár lesz belőle. Ha úgy döntesz azonban, hogy rajta hagyod a barackon a héját, akkor nagyon alaposan át kell nézned minden szemet, hiszen semmilyen szennyeződés vagy sérülés nem kerülhet a lekvárba.
Így készítsd el
Hozzávalók:
- 5 kg sárgabarack
- 1,5 kg cukor
- 5 mk citromsav
Elkészítés:
- Válogasd át a barackokat, csak az egészséges, ép szemeket tedd a lekvárba; amelyik sérült, azt tedd félre, süteménybe még jó lehet. Alaposan mosd meg, majd magozd ki a gyümölcsöket. Az előkészített barackot vágd minél apróbb darabokra. Le is darálhatod, bár úgy nagyobb az esélye annak, hogy a kész lekvár sötétebb árnyalatú lesz.
- Tedd a gyümölcsöt egy fazékba, hintsd rá a cukrot, keverd össze, és tedd félre egy éjszakára.
- Másnap add hozzá a citromsavat is, majd tedd a tűzre, és közepes lángon kezdd el melegíteni. Folyamatosan kavargasd, nehogy leégjen! Ha habja lesz, szedd le. Forrástól számítva fél órán át főzd; ha elég sűrű, vedd le a fazekat a tűzről, és még forrón meregesd csírátlanított üvegekbe a lekvárt, majd jól zárd le az üvegeket.
- A kész lekvárokat tedd száraz dunsztba, és hagyd ott kihűlni; ez 1-2 nap is lehet. Ezzel a módszerrel tartósítószer nélkül is el fog állni a lekvárod.






