1 éve

Kitört a befőtt háború: Kell vagy nem kell fejre állítani az üveget?

Alaposan egymásnak estek a magyar háziasszonyok a Facebookon, amikor egyikük feltette ezt a kérdést. Van, aki szerint felesleges befőzéskor az üveget fejre állítani, mások szerint csak így lesz tökéletes a tartósítás.

Nyakig vagyunk a befőzési szezonban, készülnek a paradicsomos finomságok és lekvárok a konyhákban. Egyre elterjedtebb módszer a háziasszonyok között befőzéskor az üveget fejre állítani; de vajon miért van erre szükség? Mindössze ennyit kérdezett egy gyanútlan asszony egy befőzéssel foglalkozó Facebook-csoportban; ám olyan kommentháború alakult ki a bejegyzése alatt, amiből kiderült, hogy ez a módszer igencsak megosztó.

Fotó: Shutterstock

A technika lényege, hogy amikor a forró massza (lekvár, lecsó, paradicsomlé) belekerül a csírátlanított üvegekbe, és rátekerjük a kupakot, a befőttes üvegeket 5-15 percre fejre kell állítani, és csak azután a szárazdunsztba tenni. Van, aki nem is teszi dunsztba, hanem fejjel lefelé hagyja kihűlni az üvegeket, és utána egyenesen a kamrapolcra rakja őket. A módszer hívei szerint így biztosabban eláll a lekvár, paradicsomszósz; de, hogy pontosan miért, arról megoszlanak a vélemények.

Fotó: Shutterstock

Vannak, akik szerint csak így alakul ki vákuum az üvegben, ami elengedhetetlen a tartósításhoz; ám akik nem szokták befőzéskor az üveget fejre állítani, azt mondják, hogy ez amúgy is kialakul, hiszen a forróság hatására lesz homorú a kupak. Mások azzal érveltek a kommentháborúban, hogy a fejreállított üvegeknél azonnal kiderül, ha szivárog a fedő; ám sokak szerint erről másképpen is meg lehet győződni. Nagyon sokan azért állítják a fejük tetejére a befőtteket, mert így steril lesz a kupak is a forró anyagtól; de ez ellen az volt az ellenérv a másik tábortól, hogy a fedőket amúgy is sterilizálja, aki befőz, még a vadonatúj lapkákat is tanácsos forró vízben főzni.

Fotó: Pixabay.com

Van, aki egészen más okból állítja fejre az üvegeket: a lapka alatt mindenképpen marad egy kisebb légréteg, plusz lehetnek légburorékok is a masszában, amik így átmennek a forró anyagon, és, ha volt bennük szennyeződés, baktériumok vagy gombák, azok mindenképpen elpusztulnak. Az biztos, hogy a háziasszonyoknak nem sikerült megegyezni a kérdésben; de abban mind egyetértettek, hogy mindenki csinálja télire a finomságokat azzal a módszerrel, ami neki a legjobban bevált.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!