RETRO RÁDIÓ

Kitört a befőtt háború: Kell vagy nem kell fejre állítani az üveget?

Delicious,Homemade,Plum,Jam,On,The,Kitchen,Table;,Jars,Upside
Létrehozva2021. 08. 22. 10:00

Alaposan egymásnak estek a magyar háziasszonyok a Facebookon, amikor egyikük feltette ezt a kérdést. Van, aki szerint felesleges befőzéskor az üveget fejre állítani, mások szerint csak így lesz tökéletes a tartósítás.

Nyakig vagyunk a befőzési szezonban, készülnek a paradicsomos finomságok és lekvárok a konyhákban. Egyre elterjedtebb módszer a háziasszonyok között befőzéskor az üveget fejre állítani; de vajon miért van erre szükség? Mindössze ennyit kérdezett egy gyanútlan asszony egy befőzéssel foglalkozó Facebook-csoportban; ám olyan kommentháború alakult ki a bejegyzése alatt, amiből kiderült, hogy ez a módszer igencsak megosztó.

Fotó: Shutterstock

A technika lényege, hogy amikor a forró massza (lekvár, lecsó, paradicsomlé) belekerül a csírátlanított üvegekbe, és rátekerjük a kupakot, a befőttes üvegeket 5-15 percre fejre kell állítani, és csak azután a szárazdunsztba tenni. Van, aki nem is teszi dunsztba, hanem fejjel lefelé hagyja kihűlni az üvegeket, és utána egyenesen a kamrapolcra rakja őket. A módszer hívei szerint így biztosabban eláll a lekvár, paradicsomszósz; de, hogy pontosan miért, arról megoszlanak a vélemények.

Fotó: Shutterstock

Vannak, akik szerint csak így alakul ki vákuum az üvegben, ami elengedhetetlen a tartósításhoz; ám akik nem szokták befőzéskor az üveget fejre állítani, azt mondják, hogy ez amúgy is kialakul, hiszen a forróság hatására lesz homorú a kupak. Mások azzal érveltek a kommentháborúban, hogy a fejreállított üvegeknél azonnal kiderül, ha szivárog a fedő; ám sokak szerint erről másképpen is meg lehet győződni. Nagyon sokan azért állítják a fejük tetejére a befőtteket, mert így steril lesz a kupak is a forró anyagtól; de ez ellen az volt az ellenérv a másik tábortól, hogy a fedőket amúgy is sterilizálja, aki befőz, még a vadonatúj lapkákat is tanácsos forró vízben főzni.

Fotó: Pixabay.com

Van, aki egészen más okból állítja fejre az üvegeket: a lapka alatt mindenképpen marad egy kisebb légréteg, plusz lehetnek légburorékok is a masszában, amik így átmennek a forró anyagon, és, ha volt bennük szennyeződés, baktériumok vagy gombák, azok mindenképpen elpusztulnak. Az biztos, hogy a háziasszonyoknak nem sikerült megegyezni a kérdésben; de abban mind egyetértettek, hogy mindenki csinálja télire a finomságokat azzal a módszerrel, ami neki a legjobban bevált.

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.