FAZÉK

Ezért kell celofánt tenni a lekváros üvegek kupakja alá

Vannak, akik szerint teljesen felesleges a celofán a lekváros üvegre, ha kupakot is használsz. Pedig egyáltalán nem az; mutatjuk, mikor érdemes bevetned ezt a trükköt!
  • Szerző:

Örök vita a háziasszonyok között, kell-e celofán a lekváros üvegre, ha egyébként fedőt is teszel rá. Az egyik oldal szerint ez már elavult módszer, főleg azért, mert ilyenkor mindenképpen kell tartósítószer is a befőzéshez. Hiszen a szorosan záródó kupak, és az üvegben képződő vákuum tartósítja a lekvárt; ha celonfánt teszel a fedő alá, akkor légrés maradhat. Ám ez tévhit; nagyon sok háziasszony tesz el lekvárt kizárólag celofánnal, és tartósítószer nélkül sem romlik meg. Sőt, a celofán a lekváros üvegre sokszor kupak miatt kellhet...

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Pixabay.com

A nagykönyv szerint egy befőttesüveg-fedőt csak egyszer érdemes használni, különben a sérülések miatt megromolhat a lekvár. Elég egy kis lepattant zománc, egy rozsdafolt, vagy a kupak deformálódása, és máris bejutnak a kórokozók a finom, friss lekvárba. Ám főképp azok szerint, akik rengeteg lekvárt tesznek el, képtelenség, hogy minden szezonban új kupakokat szerezzenek be, és nem csak azért, mert drága mulatság: a különböző méretű fedők beszerzése ugyanis igencsak macerás. Ilyenkor kapóra jöhet egy kis celofán.

Fotó: Boros Valéria (Facebook – Vali hagyományos konyhája)

Ugyanis a befőttes gumival jó alaposan leszorított celofán nem hagyja, hogy a sérülésekből a szennyeződés a lekvárba kerüljön, így a romlás se következik be. Ám ha ezt a módszert használod, és általában a celofán használatánál nem árt egy kis extra elővigyázatosság.

Fotó: Pixabay.com

Az üvegek, a celofán legyen steril és makulátlan, a befőttes gumi pedig bivalyerős. Fordíts különös gondot a szárazdunsztra is: pakold tele meleget jól tartó régi kabátokkal, tollpárnákkal, hogy minél hosszabb idő alatt hűljenek ki a lekvárok. Amikor töltöd a lekvárt az üvegekbe, nagyon figyelj, hogy egy csepp se maradjon az üveg száján. Gumival duplán zárd le a celofánnal az üvegeket, és amilyen erősen csak tudod, csavard rájuk a kupakot. Arra nagyon figyelj, hogy az üvegek ne tudjanak feldőlni a dunsztban. Ezután már csak meg kell várnod, hogy kihűljenek; ha jó alaposan kibélelted a dunsztban a helyüket, ez akár két nap is lehet. Ezzel a módszerrel újra felhasználhatod a sérült kupakokat; de sokan ép, ám már egyszer használt fedők alá is tesznek celofánt, biztos, ami biztos.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?