Létrehozva: 2021.07.21.

Ezért kell celofánt tenni a lekváros üvegek kupakja alá

Vannak, akik szerint teljesen felesleges a celofán a lekváros üvegre, ha kupakot is használsz. Pedig egyáltalán nem az; mutatjuk, mikor érdemes bevetned ezt a trükköt!

Örök vita a háziasszonyok között, kell-e celofán a lekváros üvegre, ha egyébként fedőt is teszel rá. Az egyik oldal szerint ez már elavult módszer, főleg azért, mert ilyenkor mindenképpen kell tartósítószer is a befőzéshez. Hiszen a szorosan záródó kupak, és az üvegben képződő vákuum tartósítja a lekvárt; ha celonfánt teszel a fedő alá, akkor légrés maradhat. Ám ez tévhit; nagyon sok háziasszony tesz el lekvárt kizárólag celofánnal, és tartósítószer nélkül sem romlik meg. Sőt, a celofán a lekváros üvegre sokszor kupak miatt kellhet...

Fotó: Pixabay.com

A nagykönyv szerint egy befőttesüveg-fedőt csak egyszer érdemes használni, különben a sérülések miatt megromolhat a lekvár. Elég egy kis lepattant zománc, egy rozsdafolt, vagy a kupak deformálódása, és máris bejutnak a kórokozók a finom, friss lekvárba. Ám főképp azok szerint, akik rengeteg lekvárt tesznek el, képtelenség, hogy minden szezonban új kupakokat szerezzenek be, és nem csak azért, mert drága mulatság: a különböző méretű fedők beszerzése ugyanis igencsak macerás. Ilyenkor kapóra jöhet egy kis celofán.

Fotó: Boros Valéria (Facebook – Vali hagyományos konyhája)

Ugyanis a befőttes gumival jó alaposan leszorított celofán nem hagyja, hogy a sérülésekből a szennyeződés a lekvárba kerüljön, így a romlás se következik be. Ám ha ezt a módszert használod, és általában a celofán használatánál nem árt egy kis extra elővigyázatosság.

Fotó: Pixabay.com

Az üvegek, a celofán legyen steril és makulátlan, a befőttes gumi pedig bivalyerős. Fordíts különös gondot a szárazdunsztra is: pakold tele meleget jól tartó régi kabátokkal, tollpárnákkal, hogy minél hosszabb idő alatt hűljenek ki a lekvárok. Amikor töltöd a lekvárt az üvegekbe, nagyon figyelj, hogy egy csepp se maradjon az üveg száján. Gumival duplán zárd le a celofánnal az üvegeket, és amilyen erősen csak tudod, csavard rájuk a kupakot. Arra nagyon figyelj, hogy az üvegek ne tudjanak feldőlni a dunsztban. Ezután már csak meg kell várnod, hogy kihűljenek; ha jó alaposan kibélelted a dunsztban a helyüket, ez akár két nap is lehet. Ezzel a módszerrel újra felhasználhatod a sérült kupakokat; de sokan ép, ám már egyszer használt fedők alá is tesznek celofánt, biztos, ami biztos.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ukrajna halálos fegyvert vetett be, kitörhet a világháború

origo.hu

Bejelentést tettek a NATO határán lévő gyilkos atomfegyverekről

borsonline.hu

Megváltoztak az érzéseik: fülig szerelmes a Házasság első látásra párja

hirtv.hu

Rákay Philip elárulta, ki és miért rúgatta ki + videó

metropol.hu

Gulácsi-mágiát csodál a Bundesliga: új becenevet kapott a magyar válogatott sztárja

hirtv.hu

A Fidesz-KDNP rendkívüli testületi ülés összehívását kezdeményezte a XVIII. kerületben a Koppenhága-ügy miatt

origo.hu

Putyin rettegett szövetségese megdöbbentő üzenetet küldött

astronet.hu

Ennek a 4 csillajegynek beteljesülést hoz a Skorpió telihold

ripost.hu

Nagyot fog zuhanni az üzemanyag ára, ekkor várható

ripost.hu

Mennyire vagy művelt? 10 emberből 9 nem tudja ezeknek a szavaknak a jelentését

ripost.hu

Súlyos doppingbotrány, Kapás Bogi olimpiai érmet kaphat utólag

ripost.hu

Nem kérnek többet Manuelből: kiverte a biztosítékot a koncertje után a botrányos sztár

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

FAZÉK

Ezt rontja el mindenki, amikor rakott krumplit készít, te ne tedd!

FAZÉK

Most lehet szedni a gyógyerejű csalánt, mutatjuk, mennyi mindenre jó

FAZÉK

Tojáskrém 3X: zseniális recepteket mutatunk

FAZÉK

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

FAZÉK

Már virágzik a bodza! Készíts isteni szörpöt télire, mutatjuk a tökéletes receptet

FAZÉK

Így készül az igazi knédli, ez nagyanyáink legjobb receptje

FAZÉK

Ha még ettél finomat: Töltött bundás kenyér az új kedvenc

FAZÉK

Soha többet nem marja szét a szemedet a hagyma, itt a trükk