Létrehozva: 2020.05.17.

Nem akarsz meghízni? Így főzd be a lekvárt!

Évtizedekig éltünk abban a tévhitben, hogy lekvárokat, kompótokat eltenni csak cukorral lehet. Ettől lesz zselés az állaga, és áll el hónapokig a kamrában! Nos, elárulom, ez nem igaz! Gyere és próbáld ki velem!

A tartósítás titka csak a teljesen tisztára mosott, fertőtlenített üvegekben, majd a légmentes lezárásban rejlik. Nincs szükségem sem cukorra, sem mesterséges tartósítószerekre!

Íme, a legfontosabb lépések:

  • Csak ép üvegeket és fém fedőket használj, melyek tökéletesen ráillenek az üveg szájára. Nincs szükség celofánra, az csak ront a helyzeten.
  • Alaposan mosd el az üvegeket a tetőkkel együtt, áztasd le és távolítsd el a címkéket is. A legjobb, ha mosogatógépben a legmagasabb hőfokon tisztítod meg.
  • Ezután egy óriási fazékban a forrástól számított negyed órán keresztül főzd ki a tetőket és az üvegeket is. Egy nagy csipesszel vegyél ki mindent és tedd tiszta konyharuhára száradni. De ne törölgesd el!
  • Mindig csak hibátlan gyümölcsöt használj!
  • Csak kis üvegeket tölts meg, mert ennek a lekvárnak, kompótnak csak az a hátránya, hogy nyolc napon belül meg kell enni felnyitás után, hiszen kinyitva már tényleg nem védi semmi az erjedéstől.
  • Ha belemerted a gyümölcsöt, levet az üvegbe szorosan zárd rá a tetőt, és fordítsd fejjel lefele. Esetleg újságpapírba is csomagolhatod, hogy egy éjszaka szárazdunsztba kerüljenek az üvegek.
  • A mennyei lekvár titka A dzsemeket, lekvárokat a hagyományos módon készítsd elő. Ha a krémesebb lekvárokat szereted, turmixold össze a hozzávalókat, ha nem, tegyél a fazékba nagyobb darabokat. Ezután forralj fel mindent folyamatos kevergetés közben, és főzd még 10 percig. Ezután nincs más dolgod, mint azon forrón üvegekbe merni a lekvárt, közben rázogatva, hogy lehetőleg ne maradjon benne levegő. Egészen az üveg pereméig, dugig, és azonnal csavard rá bivalyerősen a fedőt, és állítsd fejre az egészet! Ekkor vákuum keletkezik, a tiszta üvegek mellett ez a tartós siker titka. Nyugodtan hagyhatod fejen állva, míg mindegyikkel végzel, de legalább öt percig.

    Próbálkozhatsz vegyes lekvárokkal is, a meggy, málna, ribizli együtt például fantasztikus.

    TIPP: Ha a zselésebb kocsonyásabb lekvárokat kedveled, vásárolj bioboltban agar-agar zselésítő anyagot, ami egy természetes tengeri algából készült.

    Kompót a legegyszerűbb

    A kompót készítés a legjobb módja annak, hogy üvegbe zárd a gyümölcsök mennyei zamatát. Ehhez nem kell mást tenned, mint a cseresznye, meggy szárát a kiszedni, a barackot, almát, körtét vagy birset meghámozni, magtalanítani és nagyobb gerezdekre vágni. A gyümölcsöket tedd azonnal 5-7 dl-es üvegekbe és eressz rá vizet, úgy, hogy a folyadék ellepje. Ezután egy nagy fazék vízbe állítsd bele egymás mellé az üvegeket, úgy hogy a tető már rajta van, de nem húztad még teljesen rá. A víz pedig nagyjából háromnegyedig érjen az üvegnek. Végül forrald fel együtt az egészet, és ha már a gyümölcslé is és 3-4 perce intenzíven bugyogott, óvatosan egy konyharuhával emeld ki az üvegeket egy konyharuhával. Most szorítsd rá a tetőt, és fordítsd fejjel lefelé pár percre a kompótokat. Ha kihűlt, már mehet is a kamrába.

    Nagyon finom lesz a meggy, cseresznye, őszibarack, alma, körte, birs is.

    Még diétás szörpöd is lehet Valójában a szörp az egyetlen, amibe érdemes édesítőszert tenni, hogy később, amikor vízzel hígítod akkor is kellemes íze legyen. T A kiválasztott gyümölcsöt tisztítás után daráld le, vagy törd egy kicsit össze, hogy a főzési idő rövidebb legyen. Az elkészült sűrű gyümölcsmasszához keverj 0,7-1 liter vizet és gyümölcs fajtánként 1 kg gyümölcsre vonatkoztatva 0,2-0,4kg édesítőt. Utána lassú tűzőn forrald fel, és forrástól számított 5 perc múlva kezd el a sterilizált üvegekbe tölteni a szörpöt. Végül az üveg eredeti fém (nem műanyag) kupakjával zárj le. Érdemes 5 percig a feje tetejére állítani az üvegeket a vákuum kialakítása érdekében, majd száraz dunsztba helyezni.

    TIPP: Ha felnyitás után úgy érzed, hogy nem elég édes, amit befőztél, tegyél bele nyugodtan egy kis Update édesítőt.

     

     

     

    Ez is érdekelhet

    origo.hu

    Brutális baleset Budapesten: két ember meghalt, a gyáva sofőr elmenekült

    origo.hu

    Már ez a nagyhatalom is a harmadik világháborúra készül

    mindmegette.hu

    Mit főzzek hétvégén? 13 tepsis recepttel segítjük az ötletelést szombat-vasárnapra

    mandiner.hu

    Ukrajnában szavaztak a magyarokról – lesújtó a végeredmény

    ripost.hu

    Idő előtt kiderült a Házasság első látásra egyik párjának döntése

    hirtv.hu

    Bayer Zsolt: Ide hallgass, te Magyar Péter!

    origo.hu

    Pénzt lehet keresni a tilosban parkolók bejelentésével

    travelo.hu

    Hamarosan ennél az elbűvölő olasz tónál is fizetnünk kell, ha látni akarjuk

    videa.hu

    Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

    ripost.hu

    Kudlik Júlia üzent a köztévé MI-műsorvezetőjének: "Szerencse, hogy lelket nem adtak még neki!"

    ripost.hu

    Megkezdődött Tordy Géza temetése: itt lesz a színművész örök nyughelye

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek

    FAZÉK

    Most lehet szedni a gyógyerejű csalánt, mutatjuk, mennyi mindenre jó

    FAZÉK

    Tojáskrém 3X: zseniális recepteket mutatunk

    FAZÉK

    3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

    FAZÉK

    Pörkölt reggelire: mutatjuk Petőfi Sándor különös étrendjét

    FAZÉK

    Soha többet nem marja szét a szemedet a hagyma, itt a trükk

    FAZÉK

    Ettől az isteni apró trükktől mennyei lesz a kókuszgolyó

    FAZÉK

    Ezért ne szórj soha szódabikarbónát az eperre

    FAZÉK

    Epres-tejfölös pite az új kedvenc, mutatjuk a receptet