Politika

Szerző F. R.

Létrehozva: 2024.03.10.
Módosítva: 2024.03.11.

Újabb történelmi helyet tárnak fel és építenek újjá, olyan lesz, mint Mátyás idején

Egy mindeddig ismeretlen ferences kolostort is feltárnak a visegrádi királyi vár szomszédságában. A teljes várrendszert megújítják, Mátyás korabeli állapotát alapul véve. Modern turisztikai látványosság és közösségi tér jön létre Visegrádon.

A Budavári Palotanegyed és a Citadella újjáépítése mellett újabb nagy fába vágja fejszéjét a Várkapitányság: Visegrád történetének legújabb fejezete egyedülálló felfedezéseket és izgalmas lehetőségeket tartogat. A szakemberek márciusban látnak hozzá a fellegvár, áprilisban a völgyzáró fal és az alsóvár, valamint a ferences kolostor részletes feltárásához - tájékoztatta lapunkat a Várkapitányság. 

Völgyzáró fal. Fotó: Várkapitányság

A munka egyik legígéretesebb részének a királyi palota szomszédságában, a föld alatt rejtőző egykori ferences kolostor romjainak feltárása ígérkezik, hiszen a területet még sohasem bolygatták. A régészek azt remélik, hogy rátalálnak egy Károly Róberthez köthető szakrális tér maradványaira is, amely a legrégibb magyarországi alapítású világi Szent György lovagrend házi kápolnája lehetett - tudta meg a Ripost Búzás Gergely múzeumigazgatótól. 

A kolostor újjáépítése nem csupán egy épület helyreállítása, hanem egy korszak újjáéledése a közösség és a turisták számára is

- mondta a szakember.

Lovagi tornákat eddig is rendeztek a visegrádi várban, ha felújítják, még több történelmi programnak adhat helyet. Fotó: Fügedi Richárd

Rejtett kincsek vannak a föld mélyén

A régészek által dokumentált és restaurált leletek betekintést nyújtanak a középkori életbe. Az eddig előkerült tárgyak, épületelemek és írásos források révén a kolostor története is életre kel és ez lehetővé teszi számunkra, hogy közelebbről megismerjük és megértsük a szerzetesek mindennapjait és vallásgyakorlását. A kolostor feltárása nemcsak a múlt rekonstruálása és újraélesztése, hanem egyben olyan kulturális és oktatási központ megteremtése a közösség és a turisták számára, ahol a történelem élménnyé válik.

Nyílhegyek. Fotó: Karasz Karolina

A fellegvár és a királyi palota is megújul

Még 2021 nyarán jelentette be Fodor Gergely, a Budavári Palotanegyed, a Citadella és visegrádi műemlékegyüttes megújításáért felelős kormánybiztos, hogy a következő években a visegrádi várat és környékét teljeskörűen helyreállítják a Várkapitányság szakemberei. A program a reneszánsz időszakát tekinti Visegrád legmeghatározóbb korszakának, ezért a fejlesztés eredményeként a várrendszer és a királyi palota a Mátyás korabeli állapotoknak megfelelően születik újjá. A következő években nemcsak az alsóvárat és a Salamon-tornyot, a völgyzárófalat és a vízibástyát rekonstruálják, hanem a visegrádi fellegvár és a királyi palota is megújul. 

A Visegrádi Királyi Palota jelen állapotában. Fotó: Karasz Karolina

A kulturális, infrastrukturális és turisztikai fejlesztések mellett akadálymentesítik és gyalogosan bejárhatóvá teszik az épületegyüttest, összekapcsolják a várrendszer alsó és felső részeit. A munkálatokat több ütemben végzik el, hogy a rekonstrukció idején is látogatható legyen a fellegvár, az alsóvár és a királyi palota egy része. Az újjáépítéstől nemcsak a közösség kulturális örökségének gazdagítását várják, hanem azt is, hogy fellendül a város turisztikai élete. A megújuló vár és annak környezete nemcsak azokat vonzza majd, akiket érdekel a történelmi és vallási örökség, hanem lehetőséget teremt oktatásra, kulturális rendezvényekre és közösségi programokra is. A visegrádi vár újjáépítése egyedülálló lehetőséget jelent múlt és jövő találkozására, ahol a közösség és a turisták egyaránt élményekben részesülhetnek és megismerhetik múltunkat,  hagyományainkat.

 

origo.hu

Gyerekek között füvező emberek, borzalmas káosz és más botrányok: rengetegen panaszkodnak az Azahriah-koncert miatt

ripost.hu

Betegséggel küzdött, elhunyt a világbajnok magyar kézilabdázó

magyarnemzet.hu

Az orosz nukleáris radarrendszerre mért ukrán csapás megijesztette a Nyugatot + videó

mindmegette.hu

Vége a vitának: tiltólistás édességek térnek vissza a Lidlbe

magyarnemzet.hu

Megijedtek az Újpest szurkolói, mert egy fradista válthatja Mészöly Gézát

ripost.hu

Most jött a hír: tömegkarambol történt, ezekben a percekben is mentenek

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. május 28.: a Ráknak váratlan pillanatokat, a Nyilasnak eredményt hoz a kedd

ripost.hu

Francia kiképzőtisztek indulnak Ukrajnába

ripost.hu

Teljes a káosz Dárdai után, vadásznak az edzőre Berlinben

ripost.hu

Újabb riasztást kapott az ország: nem lesz köszönet abban, ami felénk tart

ripost.hu

Gyászol a Buckingham-palota: mindenki szíve összetört

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

Politika

Donald Trump: Orbán Viktor nem akar háborút, és én sem akarok háborút

Politika

Nagy meglepetés érte Pásztor Józsefet, a miniszterelnök üzent neki

Politika

Gyermeke születése után is kötekedett Magyar Péter

RIPOST7

Meseváros a Belvárosban: befejeződött a Szabadság téri játszótér felújítása