Megszólalt a férfi akinek Magyar Péter a Dunába dobta a telefonját

POLITIK
Politika

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.05.30.
Módosítva: 2024.05.30.

Tovább dagad az óbudai korrupciós botrány

Súlyos pénzek, fiktív számlák és szerződések kerültek a középpontba.

Újabb baloldali botrány van kibontakozóban, ezúttal súlyos pénzek, fiktív számlák és szerződések kerültek a középpontba. Kiss László óbudai DK-s polgármester egyelőre hallgat a még márciusban kirobbant korrupciós botrányról, pedig a szálak egy vallomás szerint hozzá vezetnek. 

A botrány kirobbanásakor letartóztatott négy gyanúsított, a Kispestről érkező Patek Gábor és csapata a megalapozott gyanú szerint teljesítés nélkül számlázott az önkormányzat felé, az így kicsalt pénzt pedig a választási kampányban is felhasználhatták. Az ügy egyik résztvevője a PestiSrácok.hu által megszerzett vallomásában azt állította: a gyanúsítottak közlése szerint a visszaosztott pénzekből jutott az óbudai polgármesternek is. 

Márciusban robbant ki a botrány Óbudán, négy embert vettek őrizetbe korrupciós bűncselekmények miatt, majd az óbudai városháza épületében házkutatást tartott a nyomozó főügyészség. Az elfogottak egyike az a Patek Gábor, aki Gajda Péter kispesti szocialista polgármester szolgálatából került a III. kerület alkalmazásába. 

P. Gábor neve már többször megfordult a sajtóban: beszélt róla már az Anonymus-maszkos szivárogtató is, akkor éppen az érkező milliókat és százezreket számolta el egy ismeretlennel. De ott volt az óbudai újság botrányos „átszervezésénél” is, amikor a lapot 25 éve üzemeltető céget lecserélték, helyére pedig egy 356 milliós szerződés keretei közt nyerte el öt évre az üzemeltetés jogát az a cég, amelynek intézője is P. Gábor volt. 

Márciusban közölték a nyomozó ügyészek, hogy a megalapozott gyanú szerint egy férfi a kft-jén keresztül szolgáltatások nyújtására, illetve eszközbeszerzésekre fiktív szerződéseket kötött a Budapest Főváros III. Kerület – Óbuda–Békásmegyer Önkormányzattal, illetve két, az egyik gyanúsított-társa által kijelölt gazdasági társasággal. A gyanúsítottak a fiktív szerződések ellenértékeként beérkezett pénzösszegeket készpénzben felvették és korrupciós célokra fordították. A bűncselekmények elkövetéséhez használt cég megszűnt, a gyanúsított a cég könyvelési iratainak őrzéséről a törvényi követelmények ellenére nem gondoskodott. A nyomozó ügyészség a négy személlyel korrupciós és gazdasági bűncselekmények gyanúját közölte. A négy gyanúsított egyike Patek Gábor, a másik három közül kettőnek még irodát is biztosított az óbudai városháza, ott végezhették a munkájukat – a megalapozott gyanú szerint a bűncselekmények elkövetéséhez felhasználták az irodahelyiséget.

Az ügy azonban nagy botránynak ígérkezik, az egyik résztvevőnek a PestiSrácok által megismert vallomásai szerint a fiktív szerződések ellenértékeként beérkezett, készpénzben felvett pénzösszegekből Kiss László polgármesternek is adni kellett. A vallomás szerint ezt egybehangzóan állították neki az ügyben meghallgatott gyanúsítottak, akik közül ketten – a vallomás szerint – nagyon jó kapcsolatban állnak a polgármesterrel.

Óbudán Patek Gábor szervezésében alakították saját szája ízüknek megfelelően az új szervezeti egységet, a helyi sajtót és számláztak korrupciós felárral. Patek saját rokonát is bejátszotta az önkormányzati lapba. Mindezt az önkormányzat, a polgármester jóváhagyásával – állítja a meghallgatott személy. A másik pénzszivattyút a közterületi hirdetőoszlopok jelentették; a polgármester engedélye kellett ahhoz, hogy az önkormányzat területén tovább jelen lehessenek a hirdető oszlopok. A tanú szerint a polgármester jóváhagyását kellő pénzzel is alá kellett támasztani – állították a vallomást tevőnek a ma már gyanúsítottak. 

A harmadik trükkhöz a tanú szerint bevontak egy külső kft.-t, aminek a nevében több szerződést is kötöttek az Óbuda–Békásmegyer Önkormányzattal. Legalább hat szerződésről volt szó, mintegy 26 millió forint összértékben például 36 óra targoncakezelésről, A5-ös tájékoztató füzetek beszerzéséről, UV-órák, figyelemfelhívó táblák mellett A4–LA4-es méretű, 2x hajtogatott leporellók és 4+4 szín késztermék leszállításáról. A vallomás szerint azonban ezek mind fiktív szerződések voltak, teljesítés csak papíron történt. Az önkormányzat felé leszámlázott munkadíjakat pedig készpénzben kivette a bevont cég tulajdona, majd ennek az összegnek a 90 százalékát csorgatták vissza – a tanú szerint – Patek Gáboron keresztül. Akik ebből elégíthették ki a polgármestert is – a vallomás szerint. A fiktív munkadíjak 10 százaléka maradt a közvetítőknél.

 

origo.hu

Szívrohamot kapott az olimpiai bajnok magyar tornász, Ónodi Henrietta

ripost.hu

Svéd uborkasaláta télire: ha így rakod el, friss és roppanós marad

borsonline.hu

Szakítás, féktelen bulik? Megszólalt Curtis, itt a teljes igazság!

hirtv.hu

Trump Zelenszkijnek: Vége! + videó

mindmegette.hu

Kifakadt a Lidl alkalmazottja: Sokkoló volt látni, ahogy a vásárlók viselkedtek

mandiner.hu

Trump sokkolt: olyat mondott Zelenszkijnek, amit nagyon nem akart hallani az ukrán elnök (VIDEÓ)

ripost.hu

Pár nap, és milliárdok találnak rá az igaz szerelemre – ígéri a jós

travelo.hu

Ez az egyik legolcsóbb nyaralás célpont Európában, ahol tenger és hegyek is várnak

ripost.hu

Akik mindig a maguk feje után mennek: ők a leglázadóbb csillagjegyek

ripost.hu

Karrierista csillagjegyek, akik számára a munka az első

ripost.hu

Ezek nem lehetnek majd a gyerekeknél szeptembertől az iskolában: itt a lista!

ripost.hu

Megérkezett az Oroszlán hava: 3 csillagjegynek tele lesz a pénztárcája

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

Politika

90 millió forintot kapnak a Mészáros Csoport alapítványától kisgyermekes családok

Politika

Donald Trump: Orbán Viktor nem akar háborút, és én sem akarok háborút

RIPOST7

„Bármikor újrakezdenénk!” - exkluzív interjú a magyar űrhajósokkal