RETRO RÁDIÓ

Ezért áztasd sütés előtt sós vízbe a csirkehúst

Létrehozva2025. 01. 26. 11:30

A tökéletes sült csirke omlós, egyszerű és gyors elkészíteni. Mégis van, hogy kiszárad a sütés közben; de ez ellen sokat segíthet a csirke pácolása, érdemes kipróbálni ezt a trükköt!

A csirkehússal könnyű dolgozni, hiszen míg a sertést és a marhát érdemes sütés előtt pár órát pácolni, a csirke elvileg mehet egyből a sütőbe, amint hazavittük. Legalábbis sokan ezt gondolják, de ahhoz, hogy tökéletes legyen a sült, a csirke pácolása is tanácsos. Pácoláskor ugyanis a hús rostszerkezete megváltozik, sütés után omlósabb lesz, mint a pácolás nélkül készített sültek. Léteznek nedves és száraz pácok is, és van, hogy fűszer is kerül beléjük, de mindnek az a lényege, hogy sós vagy savas anyagokkal fellazítsuk a hús rostjait. A célnak tökéletesen megfelel a sós vizes pácolás is, és érdemes kipróbálni csirke esetében is, hiszen ég és föld a különbség!

Sós vízben a legegyszerűbb a csirke pácolása.
Nem ördögtől való a csirke pácolása! Fotó: Alesia.Bierliezova /  Shutterstock

Sós vízben a legegyszerűbb a csirke pácolása

A sóoldatos pácolás réges-régi módszer, mely biztosítja, hogy ne száradjon ki sütés közben a hús – amire különösen a csirkemell hajlamos, de a csirke más részeinek is jót tesz egy kis puhítás, főleg, ha háztáji csirkét készítesz. A sós víznek köszönhetően ráadásul a hús íze is jobb lesz, hiszen az áztatás miatt jobban átjárja a só, mintha csak megszórnád vele sütés előtt.

Csak áztasd be előző nap

A csirkehús pácolása akkor a leghatékonyabb, ha több órán keresztül a sóoldatban ázik a hús, ezért érdemes előző este betenni a sós vizes fürdőbe a csirkét. Mérd le a csirkehúst, majd a súlya kétszeresének megfelelő mennyiségű vizet önts egy akkora lábasba, amekkorába bőven el fog férni a csirke. A vízhez literenként adj két evőkanál sót, majd melegítsd fel a vizet annyira, hogy feloldódjon benne a só. Ha kihűlt a sóoldat, mehet is bele a csirke; fontos, hogy mindenhol ellepje a folyadék a húst. Tedd az edényt a hűtőbe, és legalább 12 órán át hagyd állni a sós oldatban a húst, de az se baj, ha 24 órát benne marad. Ázás közben a hús rengeteg nedvességet vesz fel, feláznak a rostjai is, és így biztosan nem szárad ki sütés közben.

Ha akarod, fűszerezheted is

Ha szeretnéd igazán különlegesség tenni a csirkét, adj fűszereket a páclébe, hiszen az áztatás során alaposan át fogják járni a húst az ízek. A csirkéhez jól passzol a rozmaring, a kakukkfű, de ízlés szerint bármilyen fűszer kerülhet a páclébe. Ha pedig eleget ázott a csirke, vedd ki az edényből, csepegtesd le, töröld szárazra egy konyhai papírtörlővel, és a szokásos módon süsd meg. Mindenki meg fogja nyalni utána a tíz ujját!

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.