Létrehozva: 2025.01.26.

Ezért áztasd sütés előtt sós vízbe a csirkehúst

A tökéletes sült csirke omlós, egyszerű és gyors elkészíteni. Mégis van, hogy kiszárad a sütés közben; de ez ellen sokat segíthet a csirke pácolása, érdemes kipróbálni ezt a trükköt!

A csirkehússal könnyű dolgozni, hiszen míg a sertést és a marhát érdemes sütés előtt pár órát pácolni, a csirke elvileg mehet egyből a sütőbe, amint hazavittük. Legalábbis sokan ezt gondolják, de ahhoz, hogy tökéletes legyen a sült, a csirke pácolása is tanácsos. Pácoláskor ugyanis a hús rostszerkezete megváltozik, sütés után omlósabb lesz, mint a pácolás nélkül készített sültek. Léteznek nedves és száraz pácok is, és van, hogy fűszer is kerül beléjük, de mindnek az a lényege, hogy sós vagy savas anyagokkal fellazítsuk a hús rostjait. A célnak tökéletesen megfelel a sós vizes pácolás is, és érdemes kipróbálni csirke esetében is, hiszen ég és föld a különbség!

Sós vízben a legegyszerűbb a csirke pácolása.
Nem ördögtől való a csirke pácolása! Fotó: Alesia.Bierliezova /  Shutterstock

Sós vízben a legegyszerűbb a csirke pácolása

A sóoldatos pácolás réges-régi módszer, mely biztosítja, hogy ne száradjon ki sütés közben a hús – amire különösen a csirkemell hajlamos, de a csirke más részeinek is jót tesz egy kis puhítás, főleg, ha háztáji csirkét készítesz. A sós víznek köszönhetően ráadásul a hús íze is jobb lesz, hiszen az áztatás miatt jobban átjárja a só, mintha csak megszórnád vele sütés előtt.

Csak áztasd be előző nap

A csirkehús pácolása akkor a leghatékonyabb, ha több órán keresztül a sóoldatban ázik a hús, ezért érdemes előző este betenni a sós vizes fürdőbe a csirkét. Mérd le a csirkehúst, majd a súlya kétszeresének megfelelő mennyiségű vizet önts egy akkora lábasba, amekkorába bőven el fog férni a csirke. A vízhez literenként adj két evőkanál sót, majd melegítsd fel a vizet annyira, hogy feloldódjon benne a só. Ha kihűlt a sóoldat, mehet is bele a csirke; fontos, hogy mindenhol ellepje a folyadék a húst. Tedd az edényt a hűtőbe, és legalább 12 órán át hagyd állni a sós oldatban a húst, de az se baj, ha 24 órát benne marad. Ázás közben a hús rengeteg nedvességet vesz fel, feláznak a rostjai is, és így biztosan nem szárad ki sütés közben.

Ha akarod, fűszerezheted is

Ha szeretnéd igazán különlegesség tenni a csirkét, adj fűszereket a páclébe, hiszen az áztatás során alaposan át fogják járni a húst az ízek. A csirkéhez jól passzol a rozmaring, a kakukkfű, de ízlés szerint bármilyen fűszer kerülhet a páclébe. Ha pedig eleget ázott a csirke, vedd ki az edényből, csepegtesd le, töröld szárazra egy konyhai papírtörlővel, és a szokásos módon süsd meg. Mindenki meg fogja nyalni utána a tíz ujját!

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek