Krausz Gábor
Nagyanyáink még tudták, micsoda erő lakozik a csalán leveleiben! A természet ajándéka, hihetetlen áldásos az egészségre! A csalánfőzelék pedig istenien finom. A receptjét neked is ismerned kell!
Tavasz végén nincs is jobb immunerősítő, mint a csalánból készíthető ételek. Mind közül a csalánfőzelék a legízletesebb, kihagyhatatlan finomság. Az erdőben tömegesen megtalálod ezt a növényt, amelynek ilyenkor valóban zsengék a levelei. Korai szakaszában még halványzöldes, de már ilyenkor is hívogat, hogy leszedd őket. Tudni kell a csalánról, hogy csíp, épp ezért sokan meg sem merik közelíteni. De ne feledd, mennyire jó a szervezetnek a sok éltető anyag, amik a leveleiben rejlenek. Kiszárítva egész évben fogyaszthatod a teáját, de most az isteni főzeléknek jött el az ideje! Az a legfontosabb, hogy ha le szeretnéd frissen szedni, viselj hozzá kesztyűt, jó, ha viszel magaddal ollót és egy kosárkát is. Utána pedig el is készítheted belőle a szuper főzeléket. Íze megfőzve leginkább a spenóthoz hasonlít, így érdemes úgy is készíteni. Jó sok fokhagymával tudsz ráerősíteni!
Jó étvágyat!
A csalán A-és C-vitaminban, vasban, káliumban, kalciumban és mangánban gazdag. Magas a proteintartalma. Enyhíti a reumás fájdalmakat, jó a húgyutaknak és a prosztatának.