Létrehozva: 2025.04.19.

A természet ajándéka: Így készül a csalánfőzelék, kóstolgasd és élj 120 évig

Nagyanyáink még tudták, micsoda erő lakozik a csalán leveleiben! A természet ajándéka, hihetetlen áldásos az egészségre! A csalánfőzelék pedig istenien finom. A receptjét neked is ismerned kell!

Tavasz végén nincs is jobb immunerősítő, mint a csalánból készíthető ételek. Mind közül a csalánfőzelék a legízletesebb, kihagyhatatlan finomság. Az erdőben tömegesen megtalálod ezt a növényt, amelynek ilyenkor valóban zsengék a levelei. Korai szakaszában még halványzöldes, de már ilyenkor is hívogat, hogy leszedd őket. Tudni kell a csalánról, hogy csíp, épp ezért sokan meg sem merik közelíteni. De ne feledd, mennyire jó a szervezetnek a sok éltető anyag, amik a leveleiben rejlenek. Kiszárítva egész évben fogyaszthatod a teáját, de most az isteni főzeléknek jött el az ideje! Az a legfontosabb, hogy ha le szeretnéd frissen szedni, viselj hozzá kesztyűt, jó, ha viszel magaddal ollót és egy kosárkát is. Utána pedig el is készítheted belőle a szuper főzeléket. Íze megfőzve leginkább a spenóthoz hasonlít, így érdemes úgy is készíteni. Jó sok fokhagymával tudsz ráerősíteni! 

Csalánfőzelék
A csalánfőzelék nemcsak finom, hanem nagyon egészséges is!/ Fotó:  Ripost

Csalánfőzelék recept

Hozzávalók

  • 1/2 kg csalánlevél
  • 5 cikk fokhagyma
  • 2 dl tejszín
  • 2 ek liszt
  • 2 ek tejföl
  • vaj vagy olaj, ízlés szerint
  • só, bors

Így készítsd el:

  1. Mosd meg alaposan a csalánleveleket, és sós vízben főzd 3-5 percig, majd szűrd le.
  2. A megduzzadt leveleket vagdosd át.
  3. Olajon vagy vajon futtasd meg a lisztet, keverd bele a zúzott fokhagymát és engedd fel tejszínnel. Add hozzá az alaphoz az átvagdalt csalánleveleket, és ízesítsd sóval, borssal. 
  4. Ha a főzelék még túl sűrű, akkor a főzőlével vagy egy kevés tejjel hígítsd még fel. Majd keverj hozzá 2 evőkanál tejfölt.
  5. Tojással, vagy virslivel tálalhatod is.

Jó étvágyat!

Jó, ha tudod!

A csalán A-és C-vitaminban, vasban, káliumban, kalciumban és mangánban gazdag. Magas a proteintartalma.  Enyhíti a reumás fájdalmakat, jó a húgyutaknak és a prosztatának.

 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek