Létrehozva: 2022.02.17.
Módosítva: 2022.02.18.

Melyik tavaszi zöldség erősíti az immunrendszert?

A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!

Szerző ripost

Tavasszal a növények friss hajtásai kibújnak a földből, és a természet azt üzeni, számunkra is eljött az idő a megújulásra. Sokan ilyenkor mégis energiahiányról panaszkodnak. E jelenség oka, hogy a szervezet nem jut elegendő vitaminhoz és ásványi anyaghoz. Érdemes ilyenkor a tavasz friss zöldségeit és gyümölcseit nap mint nap fogyasztani. A vidám, élénk színekből álló ételkompozíciók lelkünkre is jó hatással vannak!

„Törekedjünk arra, hogy természetes formában juttassuk be szervezetünkbe a vitaminokat, hiszen így azok felszívódása lényegesen jobb, mint mesterségesen előállított készítmények formájában. Ez utóbbiak ugyanis csökkenthetik más tápanyagok felszívódását a szervezetben, megterhelhetik a vesét, továbbá könnyebben alakulhat ki vitamin-túladagolás. Különösen oda kell figyelni a természetes vitaminokban gazdag táplálkozásra gyermekek, idősek, kismamák és stresszes életet élők esetében.”

Frissen

Frissen fogyasztva a zöldségek és gyümölcsök megtartják vitamintartalmukat, így ebben a formában a legelőnyösebb fogyasztani azokat.

Aszalva

A gyümölcsöket (pl. meggyet) aszalás után még sokáig fogyaszthatjuk. A szárított gyümölcsből elpárolog a víz, így tápanyag-koncentrációja számottevő.

Párolva

Az olíva olajon kissé megpárolt zöldségek nem veszítik el vitamintartalmukat. Érdemes azonban „félig-ropogósra” párolni azokat, hogy minél több értékes vitamin és ásványi anyag maradjon az ételben.

Turmixként

Több zöldséget is összekeverhetünk a maximális vitaminpótlás érdekében!

 

ZÖLD

A friss zöld növények káliumtartalma számottevő, így kiválóak az izomműködés fejlesztésére, a sejtek megfelelő energiaellátására.

Spenót

K-vitamin-, illetve vastartalma jelentős. Nagy mennyiségben fogyasztva segít a vérszegénység kezelésében, az azáltal okozott bágyadtság mérsékelésében. Csökkenti a menstruációs fájdalmakat. A spenótban lévő lutein harcol a szabadgyökök-, vagyis az idő előtti öregedés ellen.

Jó tudni! Érdemes a spenótot hőkezelés nélkül fogyasztani, mert különben megsemmisül a benne lévő folsav, mely a vörösvértestek képződésében játszik fontos szerepet.

Cukorborsó

Jelentős B1-, B2-, és C-vitaminforrás. Jótékony hatást gyakorol az idegekre, fejleszti a memóriát. B2 vitamintartalmának köszönhetően erősíti a körmöt és a hajat, szép lesz tőle a bőr. Javítja a látást, a benne lévő C-vitamin energizáló hatású. 

NARANCS

Répa

Jelentős mennyiségben tartalmaz béta-karotint, mely az A-vitamin elővitaminja. Antioxidáns hatású, csökkenti a daganatok kialakulásának kockázatát. Jótékony hatást gyakorol a látásra, erősíti a bőrt és a hajat. 

Jó tudni! Az A-vitamin zsírban oldódik, így a répa mellé mindig fogyasszunk egy kis szelet vajas kenyeret vagy a répaturmixba csöppentsünk egy kevés olívaolajat!

Sütőtök

A sütőtökben úgynevezett karotinoidok találhatóak, amelyek az antioxidáns hatású E-vitaminnal együtt harcolnak az öregedés ellen. A C-vitaminban gazdag zöldség továbbá csökkenti a daganatos megbetegedések-, illetve az érelmeszesedés kialakulásának kockázatát. 

PIROS

Retek

A tavaszi fáradtság egyik leghatékonyabb ellenszere, hiszen magas a C-vitamin tartalma. Sok A- és B-vitamint, káliumot és foszfort tartalmaz. Antibakteriális és gombaölő hatású, serkenti a májfunkciókat, és nem utolsó sorban piros színe jókedvre derít!

Eper

Antioxidáns hatású, hiszen a többi magos gyümölcshöz hasonlóan nagy mennyiségű flavonoidot tartalmaz. Erősíti az immunrendszert, serkenti a vérkeringést és a méregtelenítési folyamatokat. Csökkenti a szív-és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét, így a dohányzók számára különösen ajánlott fogyasztása. 

LILA

Padlizsán

A-, B1, B2, C-vitamin, illetve kalcium, kálium, vas, foszfor és magnéziumforrás. Vérképző, vízhajtó hatású, segíti az emésztést. Koleszterincsökkentő, kalóriatartalma pedig igen csekély. 

Vöröshagyma

Számos ásványi anyagot (cink, szelén, foszfor, kalcium, kálium, jód, vas) és vitamint (B1, B2- és C-vitamin) tartalmaz. Baktériumölő, immunerősítő, segít az érelmeszesedés megelőzésében, a magas vérnyomás kezelésében, az emésztőrendszeri betegségek orvoslásában. 

 FEHÉR

Fehérrépa

Vitamintartalma alacsony, azonban ásványi anyagokban gazdag növény. Jelentős foszfor, vas és káliumforrás, így kiváló vizelethajtó, segít megelőzni a vesekő kialakulását. Alacsony kalóriatartalmú, fogyókúrázók bármilyen mennyiségben fogyaszthatják.

Spárga

Magas B-, és C-vitamintartalmú zöldség. Vesetisztító, csökkenti a reumatikus fájdalmakat, lúgosító hatású, emellett afrodiziákumként tartják számon.

 

 

 

Szerző ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Utálják, kigúnyolják, mégis ő mentette meg a nagyképű angolokat a totális focibukástól

origo.hu

Kegyetlen embervadászat zajlik Kárpátalján

borsonline.hu

„Az a kérdés, hogy ez szívedre vagy az eszedre hallgatsz” – Gyöngyi meghozta a végső döntést, Csabi azonnal könnyekben tört ki

hirtv.hu

A Fidesz-KDNP rendkívüli testületi ülés összehívását kezdeményezte a XVIII. kerületben a Koppenhága-ügy miatt

ripost.hu

Mennyire vagy művelt? 10 emberből 9 nem tudja ezeknek a szavaknak a jelentését

hirtv.hu

Rákay Philip elárulta, ki és miért rúgatta ki + videó

origo.hu

Összeomlott a Házasság első látásra egyik botrányos szereplője

travelo.hu

Nem engedik fel a magyar hegymászót a világ egyik legmagasabb csúcsára

ripost.hu

Megint nagyot fog esni az üzemanyag ára, eddig érdemes várni a tankolással

ripost.hu

Nem kérnek többet Manuelből: kiverte a biztosítékot a koncertje után a botrányos sztár

ripost.hu

Nagyot fog zuhanni az üzemanyag ára, ekkor várható

ripost.hu

Sztárok bulizás közben - Galéria

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

ÉLETMÓDI

Itt a legújabb, őrült szépségtrend: popsikrémet az arcra a sima bőrért!

ÉLETMÓDI

Locsolkodás szárazon: az alkoholallergia jelei

ÉLETMÓDI

Megöntözlek rózsavízzel, hogy ne hervadozzál!- Hollywoodi sztárok saját kölnivel

ÉLETMÓDI

Csak a legokosabbak tudják 32 másodperc alatt megoldani a húsvéti képrejtvényt

ÉLETMÓDI

360 millióért duplex lakása is lehet, és 135 négyzetméteres terasza a belvárosban!

ÉLETMÓDI

Megszállottan szerelmes vagy a párodba? Lehet, Bovaryné-szindrómád van

ÉLETMÓDI

Így erősítsd meg otthon a gátizmaidat! Nem csak nőknek!

ÉLETMÓDI

Nem tudsz dönteni az indukciós és a kerámia főzőlap között? Segítünk, melyiket válaszd!