MEDICINA

Ez történik a repülőn, ha egy koronavírusos beteg elkezd köhögni

A járvány utáni világ egyik nagy kérdése, meddig marad velünk a vírus, és hogyan befolyásolja majd ez az utazási szokásainkat. Egy amerikai egyetemen már 2014-ben, a SARS vírussal kapcsolatban elkészült az az animáció, amelyik bemutatja, hogyan terjednek a vírusok, ha egy utas köhögni vagy tüsszögni kezd a repülőgépen.

Az amerikai kutatók már 2014-ben, a mostani koronavírus rokonával, a 2003-as SARS vírussal kapcsolatban készítették el azt a videót, amelyik a vírus terjedését szimulálja. A látványos animáció megmutatja, hogy a köhögés nyomán kialakuló vírusfelhő idővel az egész repülőgépben szétterjed. A szimulációban szereplő vírusok sokáig képesek a levegőben maradni, de a kutatók nem biztosak abban, hogy a mostanában fertőző SARS-CoV-2 is ebbe a kategóriába tartozik-e.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Repülő 01

Fotó: Pixabay.com

Arra mindenesetre már van bizonyíték, hogy a fertőzött személy köhögésével, tüsszentésével keletkező nyálcseppek a légkondicionáló rendszeren keresztül képesek a levegőben terjedni irodákban, éttermekben. Dél-Koreában például egy amerikai kutatók által végzett vizsgálat szerint az egyetlen fertőzött személy által kibocsátott vírusok az irodában ülő kollégák 43 százalékához elértek.

Az amerikai Purdue University munkatársai által készített animáció azt mutatja, hogy egyetlen köhögés láthatatlan cseppecskéi a Boeing 767-es gép teljes utasterét érintették. A modellezés alapjául szolgáló 2003-as SARS vírus apró aeroszol-cseppekben terjedt, amelyek sokáig a levegőben maradtak. A beteghez legközelebb ülő nagyjából tíz ember a legveszélyeztetettebb, de az apró aeroszol-cseppek az utastér távolabbi részeibe is eljutnak, és akár három órán keresztül is fertőzőképesek maradnak.

Repülő 02

Fotó: Pixabay.com

A WHO kutatói szerint azonban a mostani vírust tartalmazó cseppek nagyobbak ennél, ezért kevesebb ideig maradnak a levegőben. Épp emiatt szabják meg az ajánlások másfél-két méterben a másoktól való biztonságos távolságot. A légkondicionáló rendszer azonban egyes kutatások szerint távolabbra is eljuttathatja őket, ahogy ez például egy kínai étteremben is történt.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?