Létrehozva: 2020.05.01.

13 abszurd dolog, amit a koronavírus hozott

100 éve nem volt ilyen járvány, így érthető, hogy a világ meglepődött és megrettent. A harc az ismeretlen ellenséggel egészen elképesztő intézkedésekre sarkallt egyes országokat, embereket. A Ripost összegyűjtött néhány abszurd történetet.

Lemondtak az idősekről?

Svédországban arra utasították az orvosokat, hogy a 80 évesnél idősebb és a 60 év feletti krónikus betegeket ne vegyék fel intenzív ellátásra – írja a somagnews.com. A portál szerint ez egy, a stockholmi Karolinska Intézet egyetemi kórházból kiszivárgott levélből derült ki. Hogy valóban így van-e, nehéz innen megállapítani, de tény: az ország másként kezeli a járványt, mint a többi. Szinte semmilyen korlátozást nem vezettek be. Mostanáig tízszer annyian haltak meg Svédországban, mint a szomszédos Finnországban, ahol bezárták a kávézókat, éttermeket.

Fotó: Jonathan NACKSTRAND / AFP

Esőkabátokat használtak védőruhaként

Tokió vezetése április közepén felszólította a lakosait: mindenki szolgáltasson be annyi esőkabátot, amennyit csak tud – írja news18.com. Az egyetlen kikötés az volt, hogy az esőkabátnak újnak kell lennie, de hogy milyen színű, az mindegy. Akkora a hiány az országban védőfelszerelésekből, hogy sokan már szemeteszsákokat használnak.

Fotó: shutterstock

Lefoglalták a szakét fertőtlenítésre

Amelyik kórházban szükséges, ott a 70-86 százalék alkoholtartalmú szeszes italokat is alkalmazhatják fertőtlenítőszerként Japánban – számolt be a france24.com. Arról is írnak, hogy legjobb a vodka, mert a japánok hagyományos itala, a szaké általában gyengébb, de néhány gyártó ráállt az erősebb, rizsből készült töményitalok gyártására. A szaké mellett egy másik tradicionális italból, a szocsuból is lehet fertőtlenítőszer – persze külső használatra.

Fotó: Behrouz MEHRI / AFP

Esernyőből készített védőfelszerelést

Egy, a szemnél és az orrnál kivágott esernyőt húz magára egy holland fodrász, így vágja a vendégei haját – írja a nypost.com. Azért azt maga a fodrász is bevallotta: nem biztos, hogy ezzel a technikával távol tudja magától tartani a koronavírust.

Fotó: facebook

A törököknél hiánycikk lett a kölni

Törökországban kifosztották a drogériák kölnis polcait – olvashatjuk a thejakartapost.com oldalon. A törököknél ugyanis régi hagyomány, hogy legalább 70 százalékos kölnit locsolnak a látogatóik kezére, mielőtt a házba lépnek, de sok esetben kórházban fekvő betegeknek is ezt ajándékozzák. A hagyományos török kölni jelentősége megnőtt a járvány idején, keresett hiánycikk lett.

Fotó: OZAN KOSE / AFP

Nikotinfelvásárlási láz kezdődött

Egy francia tanulmány szerint a nikotin megakadályozhatja, hogy a vírus súlyosabban károsítsa a tüdőt. Ez a nagyon is vitatható kijelentés oda vezetett, hogy az emberek elkezdték felvásárolni a nikotinos rágókat és tapaszokat. A kormánynak azonnal lépnie kellett: szabályozták ezek árusítását, mert attól tartottak, hogy több ember fog nikotinmérgezést kapni, mint koronavírust – írja a bbc.com.

Fotó: Profimedia

24 órán át tapsolt egy brit férfi

Szinte a világ minden országában azzal fejezik ki tiszteletüket és elismerésüket az emberek az egészségügyi dolgozók munkája iránt, hogy meghatározott időpontokban, egyszerre többen tapsolnak nekik. Innen jött az ötlet a brit Jack Peagam-nek, hogy valami különlegessel álljon elő: azt találta ki, hogy ő ezt 24 órán keresztül teszi – írja a LadBible.com. A fiatalember célja, hogy legalább 5000 fontot összegyűjtsön akciójával az egészségügyi dolgozóknak, mert anno koraszülöttként megmentették az életét.

Fotó: twitter

Home office után Home pub

A briteknek annyira hiányoznak a bezárt pubok, hogy egyre többen „saját kocsmát” nyitottak a házukban vagy a kertjükben – írja a Mirror. Többen nekiálltak és átalakítottak mellékhelyiségeket, garázsokat, ahová sörcsapokat, bárszékeket tettek be. Sőt, az újdonsült „home pub” tulajdonosok szerint ez még jobb is, mint az eredeti, hiszen nincs tömeg, és sosem zár be. Megugrott a sörcsapok iránti kereslet.

Fotó: shutterstock

Műanyag dobozokban napozhatunk a tengerparton

A járvány által leginkább sújtott európai országban, Olaszországban egy cég megoldást keresett arra, hogy a nyári melegben az olaszok a vírus ellenére ellátogathassanak a tengerpartokra – írja a theolivepress. Ekkor született meg a plexiből készült falak ötlete, amelyeket a napozóágyak köré lehet felhúzni, így biztosítható a távolságtartás. A cég vezetői szerint ugyanez tökéletesen működhet az éttermekben is, de a módszer nem mindenkinek tetszik.

 

Tilos kimondani a „koronavírus” szót

Megtiltották Türkmenisztánban az embereknek, hogy kiejtsék a „koronavírus” szót. Aki ezt nyilvánosan megteszi, börtönbe kerül – írja GlobalNews. A portál további elképesztő szabályról is beszámol: az arcmaszk viseléséért is börtön jár.

Fotó: IGOR SASIN / AFP

Rezeg a karkötő, ha túl közel mennek hozzá

Rezeg és villog az okoskarkötő, ha a belga kikötői munkások túl közel mennek egymáshoz munka közben – írja a New York Post. A lap arról is beszámol, hogy Európa második legnagyobb kikötőjében, Antwerpenben több ezren dolgoznak, az okoskütyütől pedig azt várják, hogy segít egymástól távol maradniuk, így nem kapják el a vírust.

Fotó: Virginia Mayo / AP Photo

Gyógynövényes gőzre esküsznek

Bolíviában olyan sátrakat állítottak fel, ahol az ország tradicionális gyógynövényeinek gőzét inhalálhatják be a lakosok – írja a Ruptly.tv. A portál arról is beszámol, hogy elsősorban eukaliptuszt, kamillát, fahéjat és rozmaringot használnak, így szorítanák vissza a járványt. A módszerre tudományos bizonyíték ugyan nincs, de hisznek benne.

Fotó: Juan Karita / AP

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Elfelejtett melltartót venni a nyitott blúza alá a Next Top Model Hungary versenyzője - kép

origo.hu

Nagy a baj: katonákat küld Ukrajnába az Egyesült Államok

metropol.hu

Heti horoszkóp: Jobb, ha ez a csillagjegy nem tesz könnyelmű ígéretet!

hirtv.hu

Hallgatásba burkolózott Magyar Péter az adatkezelési botrány kapcsán

ripost.hu

Rémisztő, mit talált a térképet böngészve: videón a felfedezés

mandiner.hu

Putyint rettenetesen felbőszítette a lengyelek terve – a legsúlyosabb válaszlépést lengette be

origo.hu

Meglepő véleménye van a modellkedésről Kiszel Tünde lányának

lakaskultura.hu

Váza saját kezűleg: Zseniális DIY-ötlet a lakberendezés szerelmeseinek

ripost.hu

Ez lenne a világ legrövidebb IQ-tesztje? Csupán egyetlen kérdésből áll, mégis sokakon kifog

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

jatek.hirfm.hu

Nyerő ajándékok. Vigye el őket a Hír FM játékában (hirdetés)

ripost.hu

Jó hírt kaptak a nyugdíjasok, nem is kell rá sokat várniuk

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

„Félek, hogy elfelejt, még csak 4 éves” - azt hitték, hogy csak gyomorégése van, most az életéért küzd az édesanya

KÜLFÖLD

Botrány, amit egy vásárló csinált a Lidl-ben: sokkot kapott egy édesanya

KÜLFÖLD

A legkisebb koporsók a legnehezebbek: egymást átölelve halt meg az 5 és 8 éves testvérpár

KÜLFÖLD

Zokogásban tört ki az időutazó: borzalmas jövő vár ránk