Létrehozva: 2020.05.03.

Egyre több a bizonyíték, az elhízás nagy kockázat a koronavírus fertőzés esetén

Több országban is összegzik az adatokat. A számok eddig megdöbbentő következtetésre adnak okot. A súlyos tüneteket mutató koronavírus fertőzöttek 75 százaléka többé-kevésbé elhízott. A brit közegészségügyi szolgálat, az NHS adatai szerint az elhunytak átlag 40 százaléka jelentős túlsúllyal is küzdött.

A tudósok azt tartják valószínűnek, hogy az elhízás általában is gyengítheti az immunrendszert és többféle működési zavart is kivált a szervezetben, amelyek összessége teszi védtelenebbé a túlsúlyos embereket ezzel a fertőzéssel szemben is.

A zsírsejtek – amelyekből nyilvánvalóan több van az elhízott emberek szöveteiben – akár közvetlenül gyengíthetik, lassíthatják az immunsejtek működését, nehezebben teszik „hadra foghatóvá” azokat.

A The Times jelentése szerint Nagy-Britanniában külön szakbizottságot hoztak létre az elhízás és a súlyos COVID-19 betegség kapcsolatának kivizsgálására. Kielemezik a koronavírus betegség következtében elhunyt, több mint 28 000 áldozat adatait. Külön vizsgálat tárgyát képezi majd az a tény, hogy az áldozatok 70 százaléka férfi volt.

Az máris nyilvánvaló, hogy az elhízott emberek aránya sokkal nagyobb a kritikus állapotba került betegek között, mint a lakosság átlagában. De részleteiben is kielemzik 7542 kritikus állapotba került beteg adatait.

Az máris nyilvánvaló az alapadatok elemzése után, hogy az egészséges testsúlyú emberek a kritikus állapotba került betegek kisebb részét teszik ki.
A súlyos állapotba került koronavírus fertőzöttek majdnem háromnegyede (73%) volt jelentős mértékben elhízott. Körülbelül 35% -uk testtömegindexe (BMI) 25 és 30 között van, 31% -uk komolyan elhízott, é 7% -uk pedig súlyosan elhízott.
A súlyos állapotba került koronavírus betegek aránya kétszer akkora, mint a teljes lakosságon belüli arányuk.

Dr. Dyan Sellayah a kutatócsoport egyik szakértője azt nyilatkozta:
„Az eddigi adatokból már nyilvánvaló, hogy az elhízás egyértelműen súlyos kockázati tényezője a koronavírus betegségnek.

Korábbi tanulmányok, más betegségek kapcsán már kimutatták, hogy az elhízott emberek nagyobb valószínűséggel szenvednek súlyos szövődményektől más betegségek esetén is. Jellemzően belehalnak olyan fertőzésekbe, mint például az influenza, mert immunrendszerük nem eléggé hatékony.
Ráadásul a súlyosan elhízottak jellemzően más súlyos megbetegedésekben is szenvednek, beleértve a szív és érrendszeri megbetegedést vagy a körükben széles körben jellemző cukorbetegséget. De gyakori közöttük a vesebetegség és a tüdőelégtelenség is.
Neil Ferguson, a Londoni Imperial College matematikai biológiai professzora szerint az elhízás végső soron azt jelenti, hogy az emberek nem vállalják a felelősséget saját egészségükért és saját akaratukból vállalják azt a súlyos egészségügyi kockázatot, amit a túlsúly jelent. A jelentős túlsúly a tüdő kapacitásainak rossz kihasználását is jelenti. A túlsúly, a nagy has eleve csökkenti a működni képes tüdő térfogatát és mozgási, oxigénfelvételi lehetőségeit. A túlsúly következtében beálló gyenge, felületes légzés ugyancsak rontja a létfontosságú szervek oxigénellátását. Fennáll annak a veszélye is, hogy így a tüdőben zavartalanul növekedhetnek baktériumok, vírusok, gombák, amelyek aztán könnyen tüdőgyulladáshoz vezethetnek. Ahogy növekszik egy ember súlya, annál gyengébb a tüdő rendszeres „átszellőzése”, amitől fokozódik a tüdőbetegség, az asztma, a szívbetegség és a cukorbetegség kockázata. Ráadásul a koronavírussal fertőzött elhízott felnőttek nemcsak súlyosabb szövődményekkel küzdenek, de hosszabb ideig maradnak fertőzőek is. Ennek a tudósok magyarázata szerint ugyancsak az lehet az oka, hogy az elhízás legyengíti a test immunválaszát, így bármiféle vírusfertőzés fertőzés hosszabb ideig tartó krónikus gyulladást eredményezhet.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Remegve menekült a kérdések elől Magyar Péter - videó

borsonline.hu

Kitálalt az uralkodó bizalmasa: ilyen volt valójában II. Erzsébet királynő

hirtv.hu

Magyar Péter barátnőjének elszólása miatt vizsgálatot indít a Szuverenitásvédelmi Hivatal

metropol.hu

Dárdai fiának súlyos döntést kell meghoznia: mi lesz a magyar válogatott új sztárjával?

origo.hu

Így búcsúznak a sztárok Azahriah menedzserétől

astronet.hu

Ennek a 4 csillagjegynek bőséget hoz a Bika hava

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Tart a Gulácsi-mágia, milliárdokat érhet a magyar kapus visszatérése

ripost.hu

Senkinek sem kell Zámbó Jimmy egykori nyaralója, drasztikus lépésre szánta rá magát a család

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Orbán Viktor kemény üzenetet küldött az uniós elitnek: menniük kell!

POLITIK

Magyar Péter mögött ott áll Bajnai Gordon és a DATADAT!

POLITIK

Hídpénzbotrány: vesztegetés miatt tett feljelentést Budai Gyula

POLITIK

Orbán Viktor nem kertel: Elegünk van! Brüsszelben változás kell

POLITIK

Még az idén növekedési pályára áll a magyar gazdaság

POLITIK

Mit lehet teljesíteni az ukránoknak tett ígéretekből?

POLITIK

Hídpénzbotrány: lassan kirajzolódik a pénz útja

POLITIK

Az ukrán elnök nem érti, hogy miért szeretik jobban Izraelt