
Csodálatos gyógyereje van a pitypangnak, mutatjuk, hogyan készítsd el
Bosszantó gyomként gondolnak rá a legtöbben, pedig a pitypang rengeteg jótékony hatással bír. Most kezdett virágozni, így máris gyűjthetsz belőle!
Idén korábban ébredt a természet, így máris tele van minden sárga pitypangvirágokkal. A pázsiton bosszantó, ha megjelenik, de máshol a kertben érdemes meghagyni, hiszen a pitypang gyógynövény, és minden része felhasználható. A leveleiből finom saláta készülhet, gyökeréből gyógyteát a téli időszakra (ugyanis ősszel érdemes gyűjteni, akkor van benne a legtöbb hatóanyag), virágjából pedig finom, egészséges pitypangmézet készíthetsz. Egészen októberig virágzik a pitypang, így bőven van időd még gyűjteni; de az első adag mézet máris elkészítheted – mutatjuk a receptet!

Pitypangméz recept
Hozzávalók:
- 200 db kinyílt pitypangvirág (közvetlen a fej alatt lecsípve)
- 1 liter víz
- 1 db felkarikázott citrom
- fél kg cukor
Elkészítés:
- A virágfejeket ne mosd meg, csak rázd le róluk a szennyeződéseket, rovarokat. Tedd fel a vízben főni, 40 percig forrald lassú tűzön.
- A főzetet szűrd le, alaposan nyomkodd ki a virágfejeket. Az átszűrt léhez add hozzá a cukrot, és együtt főzd még 40 percig. Ha lejárt az idő, tedd sterilizált befőttesüvegekbe, és száraz dunsztban hagyd kihűlni. Ilyenkor még folyós az állaga, de ha lehűlt, olyan lesz, mint a méz.
- Fogyaszthatod vajas kenyérrel, teában, de akár süteményeket is ízesíthetsz vele cukor helyett.
Méregtelenít és serkenti az anyagcserét
A pitypang rendszeres fogyasztása segít, ha emésztési problémáid vannak, jótékony hatása van a szervezetre máj- és epebántalmak esetén. Méregtelenít is, vizelethajtó, vértisztító hatásai is ismertek, és csökkenti a koleszterinszintet és a vércukorszintet.






