kulcsár edina
Igazi csodaszer lesz a hidegebb időszakban, ha jön a köhögés, torokfájás, megfázás. Még zsengék a fenyők friss hajtásai, ezért most kell elkészíteni ezt a csodaszert. Mutatjuk a receptet!
Egyre divatosabb ez az ősrégi gyógymód, és nem véletlen, hiszen a fenyőrügy szirup gyors segítség a felsőlégúti-megbetegedések tüneteinek enyhítésére. Gyulladáscsökkentő hatása mellett nyugtatja az irritált gyomrot, segít, ha hasmenés kínoz, és védi az ízületeket. Torokfájásra napi 3-4 evőkanállal érdemes elfogyasztani, hamar enyhíti a panaszokat. Télen tehát igazi kincs, de most kell elkészíteni, hiszen a fenyőfa zöld, friss hajtásaira van szükség hozzá. Érdemes beszerző körútra, vagyis kirándulásra indulni, és a frissen szedett fenyőrügyeket eltenni télire!
Bár fenyőfákat mindenfelé lehet látni, fontos, hogy olyan helyről szedj, ahol kevés autó jár, és ipari szennyezés sem érheti a fákat. Általában májusban indul a gyűjtőszezon, de idén a korán jött tavasz miatt máris hajtanak a fenyőfák; a kétujjnyi hosszú, világoszöld rügyeket érdemes begyűjteni. Szedéskor arra figyelj, hogy ne egy helyről vegyél le sok rügyet, hiszen hagyni kell a fának is, inkább járj körbe, vagy szedj több fáról is.
Nagyot nem lehet hibázni a fenyőrügy-gyűjtéssel, de a legfontosabb, hogy a tiszafa hajtásait ne szedd le, hiszen mérgezők. A legjobb, ha fekete-, luc- ezüst- jegenye- vagy erdeifenyőről gyűjtöd a hajtásokat.
Ha hazaértél, azonnal dolgozd fel a friss rügyeket, vagyis válogasd át őket, a hibásakat dobd ki, majd alaposan mosd meg az ép, zöld hajtásokat, és várd meg, míg teljesen kiszáradnak. Közben mosd tisztára a befőttesüveget.
Az üveg aljára tegyél egy kétcentis cukorréteget, erre egy sor fenyőt, kicsit nyomkodd meg, majd ezt ismételd, míg tele nem lesz az üveg. Zárd le, és tedd meleg helyre; nem fontos a napra (de, ha oda teszed, barnább lesz a szirup). 2-3 nap után a cukor teljesen elolvad, ekkor keverd össze az üveg tartalmát, és hagyd érni három hétig. Ezt követően szűrd le, majd a szirupot hűvös, száraz helyen tárold.
Sokkal finomabb és egészségesebb, ha mézzel készül a szirup. A tiszta fenyőrügyekkel töltsd meg az üveget, majd öntsd tele mézzel. Zárd le, és hagyd egy-két hónapot érni; szűrés után ez is mehet a kamrába.