
Itt az idő, most készíts gyógyító fenyőrügy szirupot
Igazi csodaszer lesz a hidegebb időszakban, ha jön a köhögés, torokfájás, megfázás. Még zsengék a fenyők friss hajtásai, ezért most kell elkészíteni ezt a csodaszert. Mutatjuk a receptet!
Egyre divatosabb ez az ősrégi gyógymód, és nem véletlen, hiszen a fenyőrügy szirup gyors segítség a felsőlégúti-megbetegedések tüneteinek enyhítésére. Gyulladáscsökkentő hatása mellett nyugtatja az irritált gyomrot, segít, ha hasmenés kínoz, és védi az ízületeket. Torokfájásra napi 3-4 evőkanállal érdemes elfogyasztani, hamar enyhíti a panaszokat. Télen tehát igazi kincs, de most kell elkészíteni, hiszen a fenyőfa zöld, friss hajtásaira van szükség hozzá. Érdemes beszerző körútra, vagyis kirándulásra indulni, és a frissen szedett fenyőrügyeket eltenni télire!

Tiszta forrásból gyűjts
Bár fenyőfákat mindenfelé lehet látni, fontos, hogy olyan helyről szedj, ahol kevés autó jár, és ipari szennyezés sem érheti a fákat. Általában májusban indul a gyűjtőszezon, de idén a korán jött tavasz miatt máris hajtanak a fenyőfák; a kétujjnyi hosszú, világoszöld rügyeket érdemes begyűjteni. Szedéskor arra figyelj, hogy ne egy helyről vegyél le sok rügyet, hiszen hagyni kell a fának is, inkább járj körbe, vagy szedj több fáról is.
Nem mindegy, milyen fenyő
Nagyot nem lehet hibázni a fenyőrügy-gyűjtéssel, de a legfontosabb, hogy a tiszafa hajtásait ne szedd le, hiszen mérgezők. A legjobb, ha fekete-, luc- ezüst- jegenye- vagy erdeifenyőről gyűjtöd a hajtásokat.
Készítsd elő a rügyeket
Ha hazaértél, azonnal dolgozd fel a friss rügyeket, vagyis válogasd át őket, a hibásakat dobd ki, majd alaposan mosd meg az ép, zöld hajtásokat, és várd meg, míg teljesen kiszáradnak. Közben mosd tisztára a befőttesüveget.
Rétegezd cukorral
Az üveg aljára tegyél egy kétcentis cukorréteget, erre egy sor fenyőt, kicsit nyomkodd meg, majd ezt ismételd, míg tele nem lesz az üveg. Zárd le, és tedd meleg helyre; nem fontos a napra (de, ha oda teszed, barnább lesz a szirup). 2-3 nap után a cukor teljesen elolvad, ekkor keverd össze az üveg tartalmát, és hagyd érni három hétig. Ezt követően szűrd le, majd a szirupot hűvös, száraz helyen tárold.
Mézzel is készítheted
Sokkal finomabb és egészségesebb, ha mézzel készül a szirup. A tiszta fenyőrügyekkel töltsd meg az üveget, majd öntsd tele mézzel. Zárd le, és hagyd egy-két hónapot érni; szűrés után ez is mehet a kamrába.






